Avrupa’da yaşayan Kürdistanlı kadınlar, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Mücadele Ve Uluslararası Dayanışma Günü dolayısıyla bu yıl da alanları dolduracak. Avrupa Kürt Kadın Hareketi (Tevgera Azadiya Jinên Kurd ên li Ewrûpa-TJKE), bu yılki 25 Kasım’ı ‘Şengal’den Kobanê’ye Kadınlar Direniyor. Kadın Kırımına Hayır!’ sloganıyla karşılayacaklarını, yayınladığı bildiriyle açıkladı. 
Gün vesilesiyle Trujillo diktatörlüğünce 25 Kasım 1960’te katledilen Mirabel kardeşleri anan TJKE, “Şengal, Kobanê başta olmak üzere dünyanın her yerinde erkek egemenlikli sistemin şiddetine, sömürüsüne karşı direnerek Mirabel kızkardeşlerin hayallerini gerçekleştiren tüm kadınları, özgürlük tutkumuz ve kararlılığımızla selamlıyoruz” dedi.

Evrensel düzeyde bir kadın katliamı yaşanıyor

Kapitalist modernite güçlerinin kadına, halklara, doğaya yönelik şiddet ve sömürgeci politikalarının, bugün Ortadoğu coğrafyasında en üst vahşi düzeyde uygulandığına dikkat çekilen TJKE bildirisinde, tüm bu saldırıların 3. Dünya Savaşı’nı ifade ettiği kaydedildi. Şiddet ve savaş politikalarının son uygulayıcısı olan DAİŞ çetelerinin Êzîdî Kürt kadınlarına ve halkına yönelik uyguladığı soykırım ve Kobanê’ye yönelik saldırılarının hatırlatıldığı açıklamada, devamla şöyle denildi: “7 bin Êzîdî Kürt kadını ve çocuğu DAİŞ tarafından kaçırılmıştır. Köle pazarlarında satışa sunulmuş, tecavüze uğramış ya da katledilmiştir. Yüzbinlerce Kürt insanı köylerinden, şehirlerinden göç ettirilmiştir. Şehirler, köyler yerle bir edilmiştir. Bu vahşi saldırılar sadece Kürdistan’da değil, dünyanın birçok yerinde de yaşanmıştır. Donetsk Özerk Cumhuriyeti’nde 286 kadın katledilmiş, 400 kadın kaçırılmıştır. Yine Nijerya’da Boko Haram çetelerince yüzlerce kadın katledilmiş, tecavüze uğramış ya da kaçırılmıştır. Evrensel bir kadın katliamı yaşanmaktadır.”
Açıklamada, 5 bin yıldır kadına yönelik sürekli bir savaş hali olan kadın kırımının, bu süreçte DAİŞ adıyla sürdürüldüğü belirtilerek, “25 Kasım vesilesiyle bir kez daha DAİŞ adıyla kadınlara, halklarımıza ve tüm insani değerlere yönelik yapılan bu kırım politikalarını büyük bir öfkeyle kınıyoruz” denildi.

Evrenselleşen kadın dayanışması

TJKE bildirisinde, Kürt kadınlarının özsavunma direnişi ve örgütlülüğüyle DAİŞ’in insanlık dışı saldırılarına karşı cevap verdiği ifade edilerek, YJA STAR, YPJ kadın gerilla güçlerinin DAİŞ’e karşı tarihi bir direniş sergilediği, binlerce yıldır kadın kırımını uygulayanlardan hesap sorduğu vurgulandı.
Dünya kadınlarının da Kürt kadın direnişini sahiplendiğine değinilen açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Şengal’den Kobanê’ye, yine Kürdistan’dan Afganistan’a, Avrupa’dan Latin Amerika’ya Kürt kadın direnişini sahiplenen kadın eylemsellikleri, dünya kadın özgürlük mücadelesine yepyeni ve büyük bir aşama kazandırmıştır. Her halktan kadınlar bu ayağa kalkışlarıyla, DAİŞ şahsında tüm erkek egemenlikçi, sömürgeci, şiddet ve savaş güçlerine karşı evrenselleşen kadın dayanışması, mücadele kararlılığı ve kadın gücü ortaya konulmuştur.”
Bildiride devamla, kadını hep mağdur gösteren erkek egemenlikli sisteme karşı  kadın ortaklığının, dayanışmasının, mücadele birliğinin daha da büyütüleceği kaydedildi.  

Şengal’den Kobanê’ye direniş

“21. yy’da biz kadınlar artık sadece bu sistemi kınamıyoruz. Bu bize yetmez. Bu sistemi aşacağız. Kadın özgürlüğüne dayalı alternatif sistemimizi ve özgür toplumu tüm ezilenler olarak kendi direnişimizle, birliğimizle kuracağız” denilen açıklamada, erkek egemenlikli sistemin kadının büyüyen gücünden korktuğu için dünyanın her yerinde kadına yönelik şiddeti arttırdığı ifade edildi.

Bildiride, DAİŞ çeteleri şahsında tüm erkek egemenlikli sisteme karşı mücadele eden ve ‘Mirabel kızkardeşlerin yoldaşları’ olarak tarif edilen Kürdistanlı kadın direnişçileri daha çok sahiplenme çağrısı yapılarak, şöyle denildi: “Biz Kürdistanlı kadınlar olarak bu yılki 25 Kasım’ı ‘Şengal’den Kobanê’ye Kadınlar Direniyor. Kadın Kırımına Hayır!’ sloganıyla karşılıyoruz. Tüm dünya kadınlarını bu slogan etrafında buluşmaya, eylemlerimizde özgürlüğümüzü haykırmaya, Mirabel kızkardeşler şahsında dünyanın her yerinde direnen kızkardeşlerimizle buluşmaya çağırıyoruz. Tüm kadınları Şengal’de kaçırılan Êzîdî Kürt kadınlarının kurtarılması için Kürt kadın kurumlarınca yürütülen çalışmalara destek sunmaya çağırıyoruz. Yine Kobanê’nin direnişçi kadınlarına yönelik yapılan maddi ve manevi dayanışma kampanyasına güçlü katılmaya çağırıyoruz.”

HABER MERKEZİ