Diş fırçasıyla finalist oldu

Kültür/Sanat Haberleri —

  • Avustralya’da bir mülteci kampında sekiz yıl mahsur kalan Doğu Kürdistanlı Mustafa Azimitabar, diş fırçası ile yaptığı otoportresiyle ülkenin en prestijli ödül yarışmasında finalist oldu.

İran’ın baskılarından kaçan Mustafa Azimitabar, 1921 yılından bu yana verilen Avustralya’nın en prestijli resim yetenekleri yarışmasında finale kaldı. AFP’ye konuşan Azimitabar, finalist olduğunu öğrendikten sonra “hayatının en güzel anlarından birini” yaşadığını söyledi.

Boya verilmeyince

Azimitabar, 2014’te Avustralya tarafından Papua Yeni Gine’deki Manus Adası’nda kurulan mülteci kampına alındığında diş fırçası ile resim yapmaya başladı. Azimitabar’ın anlattığına göre, yutarak kendisine zarar vereceği gerekçesiyle gardiyanlar tarafından boya verilmedi. Bunun üzerine diğer mültecilerle paylaştığı yatakhaneye geri dönen Azimitabar’ın bakışları bir fincan kahve ve bir diş fırçasına takıldı. Azimitabar "Ne oldu bilmiyorum... Çok özel bir andı. Diş fırçasını aldım, kahveye batırdım ve kâğıt üzerinde gezdirdim" diyerek bu anı bir "zafer" olarak nitelendirdi.

Travmayı resimle atlattı

Otoportresine mahsur kaldığı sekiz yıl boyunca seri numarası olan "KNS088" adını veren Azimitabar, bu çalışması ile mülteci yaşamının "acısını, hüznünü ve gücünü" aktarmak istediğini söyledi. Azimitabar, "Sanat ve resim güçlü olmamı, devam etmemi sağladı. Çünkü resim yaptığımda artık travma hissetmiyorum" diye ekledi. 

Herhangi bir açıklama yapılmadan 21 Ocak 2021’de serbest bırakılan Azimitabar, Avustralya’da yaşıyor ve bir insan hakları kuruluşunda gönüllü olarak çalışıyor, resim yapmaya da devam ediyor.  

100 bin Avustralya doları (68.000 euro) olan Archibald Ödülü'nün kazananı 13 Mayıs'ta açıklanacak.

ANF/HABER MERKEZİ 

 

 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.