Diyanet ve savaştan kısılsın

Eğitim emeçlilerinin eylemi

Eğitim emeçlilerinin eylemi

  • Ekmek ve Gül Kadın Dayanışma Derneği'nden Av. Sevil Aracı, Diyanet ve "savunmaya" ayrılan bütçenin küçük bir kısmının dahi eğitime aktarılması halinde “okullarda bir öğün ücretsiz, sağlıklı yemek” talebinin karşılanabileceğini söyledi. 

AKP'nin 14-28 Mayıs seçimleri öncesi verdiği “öğrencilere okulda ücretsiz bir öğün yemek” vaadi 2026’ya ertelendi. Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), Şubat 2023'te uygulamaya koyduğu “1 öğün ücretsiz ve sağlıklı yemek verilmesi” uygulamasını yeni eğitim-öğretim döneminde sona erdirdi. Resmi Gazete'de 28 Eylül’de yayımlanan kararla, 11 Eylül 2023’te başlaması planlanan ücretsiz yemek uygulamasının, 14 Eylül 2026’ya ertelendiği duyuruldu. 

 

Ekmek ve Gül Kadın Dayanışma Derneği'nden Av. Sevil Aracı

 

Artan enflasyon nedeniyle açlık ve yoksulluk sınırının her gün arttığı ülkede,  çocukların sağlıklı beslenmesi ise gün geçtikçe zorlaşıyor. Eylül 2022’de “Okulda bir öğün ücretsiz, sağlıklı yemek her çocuğun hakkı” kampanyası başlatan Ekmek ve Gül Kadın Dayanışma Derneği'nin avukatlarından Sevil Aracı, günümüz koşullarında bu desteğin tüm okullarda düzenlenmesi gerektiğini belirtti. Aracı, “Bu talep çok can yakıcı, acil bir talep. Birçok yerde ‘tüm gün okul’ düzenlemesi var. Bu düzenleme yapılırken yemek düzeniyle ilgili herhangi bir önlem alınmadı. Okullarda yemekhane yok. Çocuklar sınıflarda, bahçe köşelerinde, hijyenik olmayan, sağlıksız koşullarda yemek yiyor. Bunun Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından gündeme alınması ve tüm okullarda yemek de yenilebilecek alanların düzenlenmesi ve bu alanlarda sağlıklı yiyeceklerin ücretsiz olarak karşılanması gerekiyor” dedi.

Çocuk ve kadınlar aleyhine fetvalar veren Diyanet İşleri Başkanlığı bütçesinin MEB’e ayrılan bütçeden daha fazla olduğuna işaret eden Aracı, şöyle devam etti: “Bunlar, nasıl bir politika izlendiğini gözler önüne seriyor. Pek çok kaynak var. Savunma Sanayi’ne harcanan paralar ortada. Bunlar, öncelik olan insanların sağlıklı beslenmesi, insanca yaşayabilme koşullarının sağlanması taleplerinin önüne geçiyor. Buralara ayrılan bütçenin çok küçük bir kısmı bile MEB’e aktarılsa çok şey değişir. Kaynak var, ancak bu kaynakların doğru kullanılmadığını düşünüyoruz.” MERSİN

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.