Cizre İlçe Müftülüğü, kente bağlı İsa Ağa mezrasında yıllardır fahri imamlık yapan M.K.’ye vaaz ve hutbe okumayı yasakladı. Köylüler de Cuma namazları için müftülüğün mezraya gönderdiği imamın arkasında saf tutmadı. 

Şırnak’ın Cizre ilçesinin Dirsekli köyüne bağlı İsa Ağa mezrasında bulunan caminin imamı M.K., 3 Mayıs’ta hakkında ihbar olduğu gerekçesiyle evine gelen jandarma ekipleri tarafından gözaltına alınmış ve aynı gün alınan ifadesinin ardından serbest bırakılmıştı. Köy sakinleri tarafından ortak bir şekilde yapılan camide yıllardır imamlık yapan M.K.’ye sorgusunda, Cuma günleri devlet aleyhine hutbe verip vermediği ve neden Kürtçe vaazlar verdiği hakkında sorular yöneltildiği öğrenildi. Serbest bırakıldıktan sonra hakkında soruşturma açılan imam M.K. kısa bir süre sonra Cizre İlçe Müftülüğü’ne çağrıldı. Şırnak Valiliği tarafından gönderilen yazı doğrultusunda Müftülüğe çağrılan M.K.’ye, bir daha vaaz ve hutbe vermemesi yönünde alınan karar iletildi. Müftülük yetkililerinin ayrıca, kendisine bağlı olmayan ve maaşı köylüler tarafından ortak bir şekilde karşılanan fahri imam M.K.’ye, namaz kılmak dışında camiye girişini de yasakladığı öğrenildi.

Köylüler de saf tutmadı

Söz konusu durumun hemen ardından müftülük, görev yapması için mezra camisine kadrolu bir imam tayin etti. Ancak 4 Nisan Cuma günü görev yerine gelen ismi öğrenilemeyen kadrolu imam, cemaatin camiye gelmemesi üzerine hutbe veremeden ilçe merkezine geri döndü. Yurttaşların, yıllardır arkasında saf tuttukları imam M.K.’ye haksızlık edildiğini düşündükleri için farklı camilere namaz kılmak için gittiği öğrenilirken, müftülük tarafından gönderilen imamın o günden bu yana mezraya bir daha uğramadığı kaydedildi.

 Halen farklı camilere namaz kılmaya giden yurttaşlar, imam M.K. hakkındaki yasağın kaldırılmaması halinde söz konusu tavırlarını sürdürmekte kararlı.

ŞIRNAK