
Avrupa’da Kürtlerin, kültürel, sosyal ve siyasal ihtiyaçlarına cevap vermek için kurulan Demokratik Kürt Toplum Merkezleri (DKTM), düzenledikleri kongrelerle yeni yönetimlerine kavuşuyor.
Hollanda’nın Den Haag, Almanya’nın Nürnberg, Belçika’nın Brüksel ve Leuwen ve Fransa’nın başkenti Paris, Avusturya’nın başkenti Viyana ve İsviçre’nin Bern kentlerinde hafta sonu kongreler yapıldı.
DEN HAAG
Hollanda’nın Den Haag kentindeki Demokratik Kürt Toplum Merkezi 9. kongresini yaptı. Toplum Merkezi’nin 2014 faaliyet raporu okunarak komisyonların güçlendirilmesi, halkın ihtiyaçlarına göre projeler üretilmesi yönünde öneriler yapıldı.
Kongrede 75 kişilik yeni yönetim seçilerek, Eşbaşkanlığa Cemil Serhat ve Aliye Zengin getirildi.
NÜRNBERG
Nürnberg Demokratik Kürt Toplum Merkezi de ikinci olağan kongresini önceki gün yaptı.
Kongreye Nürnberg ve çevre yerleşim birimlerinde yaşayan çok sayıda Kürdistanlı katıldı. Geçtiğimiz yıl Kobanê, Şengal direnişlerinin halkta büyük bir hareketlenmeye yol açmasına rağmen, bunun örgütlülüğe dönüşmediği yönünde özeleştirinin verildiği kongrede 30 kişilik yeni yönetim seçildi. Toplum Merkezi Eşbaşkanlığına Ahmet Kalo ve Sakine Kepez getirildi.
BRÜKSEL
Belçika’nın, Brüksel ve Leuven Demokratik Kürt Toplum Merkezleri de kongreler ile yeni faaliyet yılını başlattı. Brüksel Demokratik Kürt Toplum Merkezi’nin birinci olağan kongresine KCD-E Eşbaşkanı Dilşa Osman’ın da aralarında bulunduğu çok sayıda kişi katıldı. Bir yıllık çalışma raporlarının okunup kabul edilmesi ile seçimlere geçildi. Seçimde 37 kişiden oluşan meclisin eşbaşkanlığına Arife Soysüren ve Nizar Demir getirildi.
LEUVEN
Leuven Demokratik Kürt Toplum Meclisi de hafta sonu ikinci kongresini gerçekleştirdi. Kongreye katılan KNK üyesi Adem Uzun, 7 Haziran’da yapılacak olan milletvekili seçimleri için Avrupa’daki seçmenin oyunun önemine işaret etti. Uzun’un konuşmasının ardından devam eden kongrede bir yıllık faaliyetler değerlendirilerek seçimlere geçildi.
Yapılan seçimlerde 35 kişiden oluşan meclis eşbaşkanlığına Nahile Gürbüz ve Düzgün Deniz getirildi.
PARİS
Paris ve çevresinde bulunan Demokratik Kürt Toplum Merkezleri kongreleri Pazar Günü Villenueve Saint George’de start aldı. Son iki aydır hazırlığı yapılan Villenuve Saint George Demokratik Kürt Toplum Merkezi kongresi halkın yoğun ilgisiyle gerçekleştirildi. Kongre’de Demokratik Kürt Toplum Merkezleri’nin örgütlenme, çalışmalarını daha profesyonel bir biçimde yürütme, yaşanan yetmezlikler, halkın katılımı, yeni kuşakların kendi ifadesini meclislerde bulması gibi süreçler tartışıldı. Çalışma ve mali raporların okunup meclis bileşenlerinin oyuna sunulduğu kongrede yapılan seçimle 47 kişiden oluşan meclis belirlendi. Meclis Eşbaşkanlığına Ziya Ozen ile Hatice Oruncak seçildi.
BERN
Bern Demokratik Kürt Toplum Meclisi 2. Kongresini gerçekleştirdi. Kongreye katılan KCK Yürütme Konseyi üyesi Zübeyir Aydar, 7 Haziran’da gerçekleşecek seçimlerin önemine değinerek, “Biz Avrupa’da yaşayan halklar olarak önümüze bırakılan secim barajını yıkacağız. Herkes kendini bu süreçte daha bir sorumlu hissetmeli” dedi.
Kongrede yapılan seçimlerle 35 kişilik meclis oluşturulurken Eşbaşkanlığa Seyit Ahmet Öcalan ve Sevgi Tuzlu Kaya getirildi.
VİYANA
Avusturya’nın başkenti Viyana’da Demokratik Kürt Toplum Merkezi’nin 2. Kongresi, “Demokratik Toplum Modeli ile Demokratik Ulusu İnşa Edelim” şiarıyla gerçekleşti. Kongreye KCD-E Eşbaşkanı Murat Ceylan’ın da katıldığı kongrede Viyana Belediye Başkan Yardımcısı Maria Vassilakou davetli olarak yer aldı. Vassilakou, Türkiye’de 7 Haziran’da yapılacak seçimlerde HDP’nin barajı aşmasının aynı zamanda Türkiye’nin demokratikleşmesinde büyük bir rol oynayacağını söyledi.
200 delegenin katıldığı kongrede yapılan seçimle 86 kişilik meclis seçildi. Meclis eşbaşkanlığına ise Rojda Korkut ile Galip Kendal seçildi.
YENİ ÖZGÜR POLİTİKA HABER EKİBİ