Documenta’da istifa krizi

Kültür/Sanat Haberleri —

Documenta-Stadt Kassel / Foto:AFP

Documenta-Stadt Kassel / Foto:AFP

  • Almanya’da beş yılda bir yapılan çağdaş sanat sergisi Documenta’da seçim komitesi istifa etti.

Almanya’nın Kassel kentinde her beş yılda bir gerçekleşen modern ve çağdaş sanat sergisi Documenta’nın seçim komitesinin tamamı istifa etti. Serginin gelecek edisyonunun sanat yönetmenini seçmekle sorumlu olan komite, anti-semitizm tartışmaları üzerine dağıldı. Geçtiğimiz yıl da anti-semitizm tartışmalarına sahne olan Documenta’daki son olaylar, komite üyesi Ranjit Hoskote’nin Filistin destekçisi olan ve Almanya Parlementosu tarafından 2019’da ‘yasadışı’ ilan edilen küresel “Boykot, Tecrit ve Yaptırımlar” hareketine ait bir mektubu imzalaması üzerine başladı.

Documenta, şair Hoskote’nin Hindistan’daki Hindu milliyetçiliğini siyonizm ile kıyaslayan bu mektubu imzalamasını “anti-semitik” bir hareket olarak yorumladı. Hoskote bunun üzerine, “Bu zehirli atmosferde, söz konusu konuların ayrıntılı bir şekilde tartışılmasına yer olmadığı açık” yazdığı bir mektupla istifa etti. Bu istifadan kısa bir süre önce de komitedeki İsrailli sanatçı ve filozof Bracha L. Ettinger, “İsrail’in yaşadığı karanlık zamanlardan” ötürü toplantılara katılamayacağını ve görevini bıraktığını açıklamıştı.

Yeni seçim komitesi

Ardından Simon Njami, Gong Yan, Kathrin Rhomberg ve María Inés Rodríguez de komitedeki görevlerini bıraktıklarını bir istifa mektubuyla duyurdu. Artnews’in haberine göre istifa mektubunda, “Mevcut koşullarda Almanya’da açık bir fikir alışverişine ve Documenta sanatçıları ve küratörlerinin hak ettiği karmaşık ve incelikli sanatsal yaklaşımların geliştirilmesi için bir yer olduğuna inanmıyoruz” dedi.

Documenta yönetimi istifalar ardından seçim komitesinin yeniden oluşturulacağını belirtti ancak Documenta’nın 16. edisyonunun kararlaştırıldığı gibi 2027’de olup olmayacağına dair bir açıklama yapılmadı. 

Documenta’nın geçtiğimiz edisyonunda da The Alliance Against Anti-Semitism Kassel adlı grup sergiye Anti-İsrail aktivistlerinin dahil olduğunu iddia etmişti. Tartışmalar üzerine Kültür Bakanı Claudia Roth sergiye yapılan desteği geri çekmekle tehdit etmişti. FRANKFURT

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.