Doğu Ukrayna’da gerginlik yükseliyor

Dünya Haberleri —

.

.

  • Ukrayna ile Rusya arasındaki gerilim, yeniden tırmanıyor. İki ülkeden de tansiyonu yükseltebilecek açıklamalar geliyor.

Ukrayna Savunma Bakanı Andriy Taran, “doğudaki Donbas bölgesinde Rusya’nın provokasyonlarının ülkesinde tahriklere yol açacağını” söyledi.
Rusya’nın bölgede Rusça konuşan insanların haklarının ihlaline ilişkin vurgularının Ukrayna’ya yönelik silahlı şiddeti yeniden başlatmak için bir nedene dönüştürülebileceğini belirten Taran, “Böyle bir kararın ancak Kremlin’in en üst düzeyde bu yönde siyasi karar alması ile mümkün olabileceği notunu da düşmek gerekiyor” dedi.
Rusya, Ukrayna sınırında asker sayısını artırmış ve Donbas bölgesinde de Rusya destekli ayrılıkçı gruplar ile Ukrayna birlikleri arasındaki çatışmaların yoğunluğu artmıştı. Bölgedeki Rusya hareketliliğin yükselmesi ardından Ukrayna’nın da birlik göndermesinden endişe ediliyor. Keza Rusya da Doğu Ukrayna’daki gerilimin artması nedeniyle “bölgedeki vatandaşlarını korumak için” askeri müdahale tehdidinde bulunuyor. Kremlin Sözcüsü Dmitri Peskov, Cuma günü bir açıklama yaparak, “İnsani felakete seyirci kalmayız, vatandaşlarımızı koruruz” demişti.
Rusya, uluslararası tepkilere rağmen, Donetsk ve Lugansk bölgelerindeki Rusça konuşan halka 2019 yılından bu yana vatandaşlık veriliyor. Bölgede yaklaşık 400 bin kişinin Rus vatandaşı olduğu belirtiliyor. HABER MERKEZİ

 

Halk canını, Erdoğan silahını

Doğu Ukrayna’daki gerilim sürerken Ukrayna Devlet Başkanı Volodomor Zelenskiy, 9. Ukrayna-Türkiye Yüksek Düzeyli Stratejik Konseyi Toplantısı’na katılmak üzere ziyaret ettiği İstanbul’da Türk Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüştü.
Erdoğan, Ukrayna’nın toprak bütünlüğünü tanıdıklarını ve Kırım konusunda da ülkeyi desteklediklerini belirterek “diyalog” çağrısı yaptı; Zelenskiy ise “Türkiye’nin desteği son derece önemlidir” dedi.
Buluşma ardından yayımlanan ortak bildiride Rusya’ya katılan Kırım ile Ukrayna’nın doğusundaki tek taraflı bağımsızlık ilan etmiş bölgelere ilişkin “işgal” sözcüğünün kullanılması dikkat çekti.
Buluşmanın önemli bir gündemi ise silah ticareti oldu. İki ülke, “savunma” ve silah sanayisi konusundaki işbirliğini artırma iradesini ortaya koydu. Ukrayna, Türkiye’den şimdiye kadar 6 Bayraktar tipi uçak satın almıştı.
Ortak açıklamada dikkat çeken bir diğer vurgu ise Ukrayna’daki “Türk Maarif Vakfı”nın desteklenmesi çağrısı oldu.

 

TOKİ ‘dostluğu’

Türk Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy ile görüşürken Türk Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum da Ukrayna Başbakan Yardımcısı Oleksiy Reznikov ile görüştü. Görüşmede “Kırım Tatar Halkının Temsilcileri ve Ukrayna Vatandaşlarının Yararlanıcı Kategorileri İçin Konut Yapımı Alanında İş Birliğine Dair Çerçeve Anlaşma” imzaladıklarını söyleyen Kurum, Kiev, Mikolayiv ve Kerson şehirlerine Toplu Konut İdaresi (TOKİ) eliyle 500 konut inşa edecekleri bilgisini verdi. Kurum, “Türkiye-Ukrayna dostluğu için hayırlı olmasını diliyorum” dedi.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.