AKP ve MHP’nin ortaklığı ile tek adam diktatörlüğüne karşı Avrupa’da güçlü bir ‘Hayır’ cephesi oluşturmak için çalışmalar sürüyor. İsviçre, Almanya, İngiltere, Hollanda, İsveç, Fransa’da bir yandan Hayır Platformları kurulurken bir yandan da toplantılar yapılıyor, bilgilendirme standları kuruluyor. 

Kadınlar platformlarıyla ‘Hayır’ diyor

Britanya’da kadınlar, ‘Britanya Demokrasi için Hayır Kadın Platformu’nu kurarak çalışmalarına start verdi. 

Platform adına yapılan açıklamada AKP’nin 14 yılda gerici ve ırkçı politikalarla siyasi ve ekonomik olarak ülkeyi karanlığa sürüklediği belirtildi. Açıklamada “Ülke ekonomisi can çekişirken, artan işsizlik, yoksulluk, yolsuzluk, kadın ve çocuk katliamları ve tecavüzleriyle yaşanan kaos ortamı tüm ülkeyi sardı. Onbinlerce işçi, emekçi, memur işten atılmış, gazeteciler, akademisyenler tutuklandı, seçilmiş belediye başkanları yerine kayyumlar atandı ve son olarak HDP Eşbaşkanı Figen Yüksekdağ’ın vekilliği düşürüldü. Bugüne kadar asla diz çökmedik, boyun eğmedik” ifadesi kullanıldı. 

Britanya’da farklı etnik yapı ve inançta kadınların Türk Cumhurbaşkanı R.Tayyip Erdoğan ve AKP’ye karşı seslerini, Britanya Demokrasi İçin Hayır Kadın Platformu’ adıyla kurulan platformda ifade edeceği belirtildi. 

Açıklama “Dikta anayasasına karşı mücadele ederek biz kazanacağız, yılmadan inatla hayır diyeceğiz” ifadeleri ile sona erdi. 

İtiraz et ‘Hayır’ de

İsviçre’de kuruluşunu ilan eden İsviçre Hayır Platformu,  açıklamasında sınıfsal, ulusal, cinsel, inançsal baskı ve doğa tahribatına karşı mücadeleyi, Hayır kampanyası ile bütünleştireceğini duyurdu.

İsviçre’de Kürdistanlı ve Türkiyeli göçmenlerin gönüllü olarak değil zorunluluktan dolayı sürgün hayatı yaşadığı vurgulanan açıklamada şunlara dikkat çekildi:”Bizleri başka bir coğrafyada yaşamamızı mecbur eden siyasal, ekonomik ve askeri sebepler vardır. Tüm bu sebepler bizlerin hayatına malolmuştur. O halde tüm bu yönelimleri küçükten büyüğe doğru, ufak adımlarla boşa çıkarma için gerek mevcut gerekse de öngörülen anayasaya itiraz et ‘Hayır’ de.”

İsviçre Hayır Platformu şu kurum, kuruluşlardan oluşuyor: DHF-DKH-İ, Yeni Kadın, YDG, DEM-KURD, İABF, DİDF, HDK-İ, YJK-S, Birleşik Devrimci Parti, Zürih Gençlik ve Kültür Evi.

Frankfurt Zeil’de ‘Hayır’ standı

Frankfurt Hayır Platformu, şehir merkezi Zeil’de Cumartesi günü bilgilendirme standı açtı. Platform 15 Nisan’a kadar her cumartesi günü ‘Hayır’ standı açacak. Önceki gün yapılan etkinliğe sokak dansçıları da destek verdi. Hayır kampanyasını anlatan çok sayıda Almanca ve Türkçe broşür dağıtıldı. 

Wuppertal çalışmalara start verildi


Almanya’nın Wuppertal kentinde, Türkiye ve Kuzey Kürdistan’da 16 Nisan tarihinde yapılacak referandumda  diktatörlüğe ve tek adam rejimine karşı Hayır kampanyası çalışmalarına start verildi. Wuppertal Demokratik Kürt Toplum Merkezi’nde (DKTM) önceki gün gerçekleştirilen toplantıda Wuppertal’ın dört semtinde seçim çalışmalarını yapmak üzere komisyonlar oluşturuldu. Komisyonlar, ev ev dolaşarak seçmenleri sandık başına gitmesini sağlayacak. 

Çalışma Komisyonu ayrıca, Wuppertal’da bulunan birçok dernek ve siyasi kurumlarla da diyalog kurarak Hayır kampanyasını daha yaygın bir şekilde yürütecek.

Almanya Türk Toplumu’ndan stand

Öte yandan Almanya Türk Toplumu da, Cumartesi günü Almanya’nın Stuttgart ‘Hayır’  kampanyası için bilgilendirme standı açtı. Almanya Türk Toplumu Baden Württemberg Başkanı Gökay Sofuoğlu, kampanya çerçevesinde 400 çeşitli eylem gerçekleştireceklerini, her eve girip, halkı ‘Hayır’ demek için bilgilendireceklerini, kampanya için ise basın ve medyayı etkili kullanacaklarını söyledi. Sofuoğlu, globalleşen dünyada tek adam diktatörlüğünün geçerliliğini yitirdiğini, bunun görülmesiyle birlikte de Hayır kampanyalarının daha olumlu bir noktaya geldiğini söyledi. 


 YENİ ÖZGÜR POLİTİKA HABER EKİBİ