Dört kişiyi katletti 8 ay tutuklu kaldı

  • Ehliyetsiz kullandığı araçla dört kişinin ölümüne sebep olan Eyyubiye Belediyesi Başkanı Mehmet Kuş'un yeğeni S.K’ye, 6 yıl 8 ay hapis cezası verilerek, 8 ay sonra tahliye edildi.

AKP’li Eyyubiye Belediye Başkanı Mehmet Kuş’un 17 yaşındaki yeğeni, ehliyetsiz kullandığı araçla yüksek hız yaparak dört kişiyi katletti. AKP’li Kuş, bir yandan yargıyı bağladı, diğer yandan da aileyi parayla vazgeçirmeye çalıştı. Yargı da yüzde 100 kusurlu olan AKP’li Kuş’un yeğenine kombi indirim yaparak 7 yıldan az cezayı uygun görüp 8 ayda tahliye etti. Üstelik tahliye kararı verileceği duruşmada hakim, katile dönerek ‘gözün aydın tahliye oldun’ dedi; polisler de kurbanların ailesine saldırarak yaka paça dışarı attı.

AKP’li Eyyubiye Belediye Başkanı Mehmet Kuş’un 17 yaşındaki yeğeni S.K., 27 Eylül 2020’de ehliyetsiz kullandığı araçla Abide Kavşağı tünel altı yolunda karşı taraftan gelen Şükrü Çiftçi kontrolündeki başka bir araca çarptı. Yaşanan kazada sürücü Şükrü Çiftçi ile birlikte eşi Zeliha, çocukları Necdet ve Salih Çiftçi yaşamını yitirdi. Kazaya sebebiyet veren S.K. ise yaralı olarak kurtuldu, hastaneye kaldırıldı. Kazaya dair başlatılan soruşturma kapsamında 36 gün sonra ifadesi alınabilen S.K. çıkarıldığı Urfa 4. Sulh Ceza Hakimliği tarafından ”taksirle birden fazla kişinin ölümüne neden olmak” suçundan tutuklanarak cezaevine konuldu. 

Urfa Cumhuriyet Savcılığı tarafından iki ay sonra hazırlanan iddianamede S.K.’nin Karayolları Trafik Kanunu’nun ”Aracın hızını, kavşaklara yaklaşırken, dönemeçlere hemzemin geçitlere, tünellere, dar köprü ve menfezlere yaklaşırken azaltmamak”  kuralını ihlal ettiğini, yaşamını yitiren Şükrü Çiftçi’nin ise kazada kusurunun olmadığı belirtildi.  Savcılığın üzerine atılı suçlama ile S.K.’nin cezalandırılmasını talep ettiği iddianame, Urfa 3. Çocuk Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi. 

İndirim bolluğu ve tahliye

 Davanın 11 Haziran’da görülen üçüncü duruşmasında mütalaasını sunan savcı, bilinçli taksir düzeyinde asli kusurlu olduğunu kabul ettiği S.K.’nin TCK’nin 85/2, 22/3, 31/3 ve 63 maddeleri gereğince cezalandırılmasını talep etti. Mahkeme heyeti 4 kişinin ölümüne sebep olan S.K.’nin 12 yıl hapsine karar verdi. Suçu işlediği tarihte çocuk olması nedeniyle bu cezası önce 8 yıla, daha sonra ‘iyi halli’ olduğu kabul edilerek 6 yıl 8 ay hapse indirilen S.K. tahliye edildi.

Çiftçi ailesi avukatları itiraz ettikleri kararı İstinaf Mahkemesine taşıdı. Kazada babası, annesi ve iki ağabeyini yitirip, dava dosyasında müşteki olarak yer alan Leyla Çiftçi, maruz kaldıkları adaletsizliğe isyan etti.

Ehliyetsiz hız yaptığı biliniyordu

 MA’dan Barış Polat’a konuşan Leyla Çiftçi, ailesini evden uğurlayan son kişi olduğunu belirterek, şunları söyledi: ”Eve halı almak için yola çıktılar. Karşı şeritten gelen aracın çarpması sonucu annem, babam ve bir ağabeyim olay yerinde hayatını kaybetti. Diğer abim ise kaldırıldığı hastanede 11 gün sonra yaşamını yitirdi. Ardı ardına ailemden üç kişinin cenazesini teslim aldım. Eyyubiye Belediye Başkanı Mehmet Kuş’un yeğeni S.K. olduğunu öğrendim. S.K. yüksek bir hızla ailemin içinde olduğu araca çarparak ölümlerine sebep oldu. Bu şahsın daha önce ehliyeti olmadan araç kullandığı ve araçlar ile hız yaptığı hep söyleniyordu.” 

Aileye para teklif edildi

 Çiftçi, AKP’li Eyyubiye Belediye Başkanı Mehmet Kuş’un kazanın ardından yeğeni S.K.’den şikayetçi olmamaları için kendilerine para teklif ettiğini söyledi. Çiftçi, şöyle devam etti: ”Belediye Başkanı Mehmet Kuş şikayetimizden vazgeçmemiz için sürekli para teklifinde bulundu. Ailemden birçok kişiyi aradı. Yine köye birçok kez geldi. Dedem ve amcalarım bu tekliflerin şahididir. Bize, ‘Bir rakamda anlaşabiliriz. Her ay adliye koridorlarına gitmemize gerek yok’ deniliyordu. Bunu karşı tarafın avukatı tüm duruşmalarda bize söyledi. Avukat bunu savcının önünde bize söylüyordu. Aileden geriye kalan ablam ve benim için devlet dairesinde ömür boyu bir iş ve bu işe hiç gitmeden maaş alacağımız teklif edildi. Bu parayı başkalarına vereceklerine, bize vereceklerini söylüyorlardı. Mehmet Kuş korumaları ile birlikte dört kez yaşadığımız köye geldi. Biz her defasında uzlaşmak istemediğimizi onlara ilettik. Yine amcam bu konu hakkında birkaç kez arandı. Bize çocuğun cezaevinden çıkacağını, fazla bir ceza almayacağını, bu durumda mağdur olacağımız söyleniyordu.”

Hakimden katile: Gözün aydın

 Tüm bunlara rağmen adaletin tecelli etmesini beklediklerini ifade eden Çiftçi, o duruşma günü yaşananları söyle paylaştı: ”Duruşmalara evde erkek kalmadığı için sadece kadınlar olarak gidiyorduk. Ben, iki ablam, kalp hastası kardeşim, iki yengem ve yetim kalan 9 yeğenim ile gidiyorduk. Son duruşmada polisler tarafından bize sert bir şekilde müdahale edildi. Duruşma salonuna çok sayıda polis alınmıştı. Biz polislerin bizim için getirildiğini bilmiyorduk. S.K.’nin tahliye edileceğinden herkesin haberi vardı. 8 aylık adalet mücadelemizi 15 dakikaya sığdırdılar. Mahkeme başkanı sözlü olarak ‘Gözün aydın tahliye edildin’ dedi. Kendi kulaklarımızla duyduk. Karara tepki gösterdik. 75 yaşındaki dedem darp edildi. Ben ayaklarımdan sürüklenerek dışarı atıldım. Hepimiz darp edildik.” 

Dört aile öldük!

 Yaşadıkları acının tarif edilemez olduğunu vurgulayan Çiftçi, şunları ekledi: ”Bu sadece dört kişinin ölümü demek değil, aynı zamanda dört ailenin de ölümü demek. İnsanı daha da yakan ise adaletin olmaması. Arkamızda kimse yokken biz adaletten medet umduk. Ailem mahvoldu. Kardeşim kalp hastası. Bu olaydan sonra üçüncü cihazı takmak zorunda kaldık. Bu dosya için vicdani bir karar çıkmadı. Mevki ve makam sahipleri bu dosyaya fazlasıyla müdahale etti. Bu davadan da asla vazgeçmeyeceğim.”  URFA

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.