Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Çorum’a Urfa’dan giden mevsimlik tarım işçilerine önceki gün yapılan saldırıda Halaf Hülo adlı işçinin hayatını kaybetmesi ve Hülo’nun çocuklarından Sadık ve Mahmut Hülo’nun ağır yaralanmasıyla ilgili açıklama yaptı. “Bu saldırının rastgele ya da sıradan gerçekleşen adli bir olay olarak değerlendirilmeyeceği açıktır” diyen DTK, “Cinayetin faili olarak bu olayda tetiği çeken kişiyi görmek yüzeysel bir yaklaşım olacaktır. Bu zihniyet Kürtleri her şeyin yapılması mubah bir şekilde göstermekte ve bu anlayışı topluma empoze etmektedir” diye belirtti.
DTK, Kürtleri ötekileştiren zihniyetin demokratik çözüm sürecinde değiştirilmeye çalışılması ve nefret suçu kapsamında verilecek cezaların arttırılması gerektiğini söyledi. Açıklamada devletin alması gereken önlemlerin ve suçluların cezalandırılmasının yanı sıra örgütlülüğü arttırmanın da bu saldırıların bir daha yaşanmaması için hayati önem taşıdığı vurgulandı: “Kürt halkı demokratik zeminde kendini savunabilecek konumdadır. Bu bağlamda öncellikle mevsimlik tarım işçilerine ve tüm halkımıza çağrımız örgütlülüğünü yükseltmesidir. Halkların eşit özgür bir yaşam kurmasının temeli de bu örgütlülük olacaktır.”
Diyarbakır Mezopotamya Mevsimlik Tarım İşçileri Derneği de yazılı bir açıklamayla Kürt işçilere yönelik saldırıyı kınadı.


AMED