Duble vaadi 20 yaşında

Siirt'te bitmeyen 32 kilometrelik duble yol

Siirt'te bitmeyen 32 kilometrelik duble yol

  • AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, Sêrt’ten milletvekili seçilmek için 2002’de yurttaşlara vadettiği 32 kilometrelik duble yol, birçok kez ihale edildi, milyonlar heba edildi, ancak 20 yıldır bitirilemedi. 

AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, Sêrt’ten milletvekili seçilmek için 2002’de yurttaşlara vadettiği 32 kilometrelik duble yol, birçok kez ihale edildi, milyonlar heba edildi, ancak 20 yıldır bitirilemedi. 

Erdoğan’ın siyasi yasak nedeniyle milletvekili adayı olamadığı, ancak yapılan düzenlemeden sonra Sêrt’ten aday olmasıyla Sêrtlilere vadettiği 32 kilometrelik duble yol 20 yıldır bitirilemiyor. 2002’deki vaadinin ardından kariyer basamaklarına iki dönem başbakanlığı, iki dönem de cumhurbaşkanlığını sığdırıp, 3. kez cumhurbaşkanı olmaya hazırlanan Erdoğan’a bu kariyerin yolunu açan Sêrtliler ise 20 yıldır bir vaatle yetinmek zorunda kaldı. 

Şirvan ilçesindeki sandıklarda “usulsüzlük” yapıldığı iddiası üzerine Yüksek Seçim Kurulu, 9 Mart 2003’te Sêrt seçimlerini yenilenmesiyle milletvekili seçilmesinin yolu açılan Erdoğan, 12 Mayıs 2003’te Sêrt’e katıldığı toplu açılış töreniyle duble yol yapımına başlanacağını duyurdu. Aynı zamanda AKP tarafından bir seçim malzemesi haline gelen duble yolların ilki olan 32 kilometrelik Sêrt-Misircê Karayolu, yol yapım çalışmalarıyla da birçok ölümlü ve yaralanmalı kazaya neden oldu. 20 yıldır bitirilemediği gibi bir trafik çilesine neden yol ise her seçim döneminde de AKP’nin seçim propagandasındaki yerini korudu. 

Tekrar tekrar ihale!

Duble yolun son 6 kilometresi kalırken, buradaki sarp arazi nedeniyle peş peşe ihaleler yapıldı. 32 kilometrelik yolun 6 kilometrelik kısmı için 2012 yılında ilk ihale 53 milyon 593 bin 108 TL’ye, ikinci ihale 2013 yılında 136 milyon liraya, üçüncü ihale ise 2017’de 73 milyon 888 bin 414 TL’ye yapıldı. 2020’deki son ihalede 167 milyon 213 bin TL proje bedeli için bir sözleşme daha imzalandı. Bakanlığın “2020'de bitmesi planlanıyor” dediği yol ve bitti dediği köprüler için ihaleler yapılmaya devam edildi. Bugüne kadar 6 kilometrelik yol için en az 430 milyon 694 bin 522 bin TL harcama yapıldı. İhalelerin büyük kısmı ise Cengiz ve Nurol İnşaat'a verildi.

Köprü de hala bitmedi

Bir seçim vaadi olan yol bitmediği gibi üzerinde kurulan köprüler de bitirilemedi ama bitirilmiş gibi propaganda yapıldı. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığının yayınladığı “2003-2019 Döneminde Yapılan Karayolu Çalışmaları” kitapçığında köprülere ilişkin “Siirt-Kurtalan Yolu’ndaki Kezer-II ve Başur-II köprüleri tamamlanmıştır” ifadeleri yer aldı. Ancak 2019'da tamamlandığı açıklanan Başur Köprüsü’nde sadece Misircê-Sêrt istikameti bitirildi, Sêrt-Misircê güzergahı ise halen hizmete açılmadı. Misircê-Sêrt istikametinde karşılıklı olarak hizmet veren köprü ve yolda ise çalışma sürüyor.

Siyasilerin gözünden kaçmayan yola ilişkin Halkların Demokratik Partisi (HDP) Sêrt Milletvekili ve HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, "2003 yılında seçimlerin yenilenmesinin ardından Siirt'ten milletvekili seçilen Recep Tayyip Erdoğan 12 Mayıs 2003 tarihinde Siirt'te katıldığı toplu açılış töreniyle duble yol yapımına başlanacağını duyurdu. Kurtalan-Siirt arasında yaklaşık 32 kilometrelik yol hâlâ bitirilmedi" ifadeleriyle konuyu Meclis gündemine taşıdı. Yılan hikâyesine dönen yolun önümüzdeki seçim sürecinde, “seçim yatırımı” olarak bitirilmesi hedefleniyor. Bunun için çalışmaların hızlandığı öğrenildi. MA/SİİRT

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.