Dünya çöküşü gördü

Dünya Haberleri —

Dünya basınında Türkiye'deki seçimler

Dünya basınında Türkiye'deki seçimler

  • Bakurê Kurdistan ve Türkiye illerinde yapılan Mahalli İdareler Genel Seçimlerinin sonuçlar resmi olarak yayınlanmasa da uluslararası medyanın ilgi odağıydı. Erdoğan’ın 2002 yılından beri iktidar olduğu Türkiye’de seçimlerin bir dönüm noktası olduğuna dikkat çekildi.
  • Dünya ajanslarının hezimeti manşetlerine taşıdığı haberlerinde bu seçimin, 2028 yılında yapılacak Cumhurbaşkanlığı oylamasının da kaderini belirlediği yazıldı. Die Zeid: “2028’deki Cumhurbaşkanlığı seçimleri için de sonuçları aynı olabilir” 

Dünya basını yerel seçimleri, Erdoğan’ın fiyaskosu olarak olarak duyurdu

31 Mart’ta yapılan Mahalli İdareler Genel Seçimleri 22 yıldan beri iktidarda olan Türk Cumhurbaşkanı Recep T. Erdoğan’ın yaşadığı büyük yenilgi ile sonuçlanırken, dünya basınında geniş yer buldu. Uluslararası medya ve Dünya basınının yakın takipte olduğu seçim sürecinde Erdoğan’ın yenilgisinin 2028’de yapılacak seçimleri doğrudan etkileyeceği yazıldı. Türk illerinde CHP’nin başarılı çıktığı seçimin Kurdistan’daki galibi DEM Parti ve Kürt halkı oldu. Uluslararası Medya, Erdoğan’ın yenilgisini “çöküş, sonun başlangıcı, ağır yenilgi, uçurum genişliyor ve Erdoğan cezalandırıldı” başlıkları ile duyurdu. AKP’nin seçim hezimeti, dünya basınında da yankı buldu ve Erdoğan’ın partisinin önemli bir darbe aldığı yorumları yapıldı.

Reuters: Erdoğan hezimete uğradı

Reuters haber ajansı seçimleri, “Türkiye’nin yeniden dirilen muhalefeti, önemli yerel seçimlerde Erdoğan’ı hezimete uğrattı” başlığı ile gördü. Seçim sonuçlarının muhalefeti yeniden bir siyasi güç olarak ortaya koyduğu yorumunda bulunan Reuters İmamoğlu’nun, Cumhur İttifakı’nın AKP'li adayı Murat Kurum’un yaklaşık 10 puan önünde olduğuna dikkat çekti. Reuters’a göre, bu seçim sonuçları ülkenin bölünmüş siyasi ortamında bir değişimin sinyalini de veriyor olabilir. Ankara’da da CHP’nin adayı Mansur Yavaş’ın yeniden Büyükşehir Belediye Başkanı seçildiğini hatırlatan Reuters, bunun Erdoğan için bir başka hayal kırıklığı olduğu değerlendirmesinde bulundu.

BBC: Erdoğan afalladı

İngiliz kamu yayıncısı BBC seçim sonuçlarını okurlarına “Türkiye’de yerel seçimler: Muhalefet tarihi zaferle Erdoğan’ı afallattı” başlıklı haberiyle duyurdu. BBC, seçim sonuçlarının, üçüncü kez cumhurbaşkanı seçilmesinin üzerinden henüz bir yıl geçmeden bazı kentlerin kontrolünü yeniden kazanmak isteyen Erdoğan’a önemli bir darbe olduğu yorumunu yaptı. Erdoğan’ın büyüdüğü kentteki seçim kampanyasını yürüttüğünü hatırlatan BBC, İmamoğlu’nun 2019’un ardından dün İstanbul’daki ikinci zaferini kazandığını kaydetti.

The Guardian: Hoşnutsuzluğun sembolü

İngiltere’nin sol tandansalı muhalif gazetesi The Guardian, Ekrem İmamoğlu’nun İstanbul zaferini "beklenmedik" olarak ele aldı. Bunun CHP’yi ülke siyasetinin merkezine taşıdığı yorumunu yaptı. Gazete, CHP’nin Erdoğan’ın yönetimine beklenmedik bir darbe indirdiğini kaydetti. The Guardian, haberinde şu değerlendirmeye yer verdi: “Sonuçlar, geçen yıl cumhurbaşkanlığı seçimini kazanmasının hemen ardından destekçilerini yerel seçimlerde sandık başına gitmeye çağırmaya başlayan Erdoğan’a karşı olan hoşnutsuzluğun hızla bir sembolü haline geldi.”

 

The Wall Street: Yenilgiyi yaşadı

ABD’nin The Wall Street Journal (WSJ) gazetesi, yerel seçim sonuçlarını okurlarına “Erdoğan, Türkiye’deki seçimde yenilgi yaşadı” başlıklı haberiyle duyurdu. Kötü ekonominin AK Parti hükümetinin aldığı seçim sonuçları üzerindeki olumsuz etkisine dikkat çeken gazete, CHP’nin on yıllar sonra ilk defa ülke çapında bir seçimi oy oranı bazında birinci sırada bitirmeye yakın olduğunu yazdı. WSJ, “İstanbul, stratejik ve sembolik bir ödül” diyerek İmamoğlu’nun seçim başarısına dikkat çekti. Gazete, Türkiye içinde kutuplaştırıcı bir figür olduğunu söylediği Erdoğan’ın son yıllarda Rusya-Ukrayna savaşında arabulucu olduğunu, Türkiye’yi yeniden küresel güç konumuna getirmeyi amaçladığını, bu esnada kendisini Müslüman toplumların lideri olarak konumlandırdığını yazdı. Gazete, CHP’nin ise 1970’li yıllardan bu yana ülke çapında en yüksek oy oranına ulaştığına işaret etti.

The Financial Times: Acı darbe

The Financial Times, “Muhalif belediye başkanlarının kazanmasıyla Türkiye’deki büyük şehirler Recep Tayyip Erdoğan’a darbe vurdu” başlıklı haberinde, AKP'nin seçimlerde büyük bir yenilgi yaşadığını, Erdoğan’ı en büyük seçim yenilgisi ile karşı karşıya bıraktığını yazdı. İlk sonuçlara göre CHP’nin İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya ve Bursa olmak üzere büyük şehirlerinde seçimleri önde götürdüğünü aktaran gazete, ‘Ekrem İmamoğlu’nun CHP için gösterdiği güçlü performansın Erdoğan’a özellikle acı verici bir darbe vurduğu’ yorumunu yaptı.

 

 

Die Zeit: 2028 seçimlerini etkiler

Alman gazetesi Die Zeit, muhalefetin Erdoğan’a karşı tarihi bir zafer kazandığına işaret etti. CHP’nin resmi olmayan sonuçlara göre net bir şekilde kazandığını aktaran gazete sonuçlar için “2028’deki Cumhurbaşkanlığı seçimleri için de sonuçları olabilir” yorumunda bulundu. Alınan seçim sonuçlarını aynı zamanda Erdoğan’ın on yıllardır karşı karşıya kaldığı en büyük başarısızlık olduğuna dikkat çeken Die Zeit, Erdoğan’ın özellikle İstanbul’u geri almayı hedeflediğini ancak mevcut sonuçlara göre İmamoğlu’nun yeniden seçildiğini aktardı. Gazete, ayrıca şu değerlendirmede bulundu: “Uzmanlar, İmamoğlu’nun Erdoğan ve AKP için ülke düzeyinde de tehlikeli olabileceği görüşünde. CHP’li siyasetçi, 2028’deki Cumhurbaşkanı seçimlerinde olası bir aday olarak değerlendiriliyor.”

FAZ: Erdoğan’ın seçim fiyaskosu

Almanya’nın Die Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) gazetesi ise konuya ilişkin haberinde “Türkiye’de yerel seçimler: Erdoğan için seçim fiyaskosu” başlığına yer verdi. Muhalefetin seçimlerde şaşırtıcı bir şekilde başarılı olduğu yorumunu yapan FAZ, sonuçların ülkenin siyasi manzarasını yeniden şekillendirebileceği öngörüsünde bulundu. AKP'nin seçimlerde ağır bir yenilgi aldığını söyleyen gazete, İstanbul’daki seçim sonuçlarının İmamoğlu’nu dört yıl sonra olası bir cumhurbaşkanı adayı haline getirebileceği yorumunu yaptı.

 

 

Politico: Erdoğan darbe aldı

“Laik muhalefetin yükselmesiyle birlikte Türkiye’de Erdoğan, kritik belediye başkanlığı seçimlerinde darbe aldı. Cumhurbaşkanının önemli seçim kaynaklarına yatırım yaptığı İstanbul'da muhalefetin zaferi, geçen yılki genel seçim yenilgisiyle sarsılan partiyi motive etti. Muhalefetteki CHP, seçimlerde ülkenin en büyük beş şehrini elinde tuttu ya da kazandı. Seçim, Erdoğan'ın Mayıs 2023'teki cumhurbaşkanlığı zaferinin ardından hala sersemlemiş bir hareket için bir ölüm kalım savaşı olarak görülüyordu.”

AP: Erdoğan’ın ‘irtifa kaybı’

Associated Press ajansı, büyük kentlerde yeniden kontrolü ele geçirmeyi amaçlayan Erdoğan’ın ve partisi AKP’nin yenilgi aldığına dikkat çekti. “AKP’nin gerilediği dönemde muhalefet yerel seçimde büyük kazanımlar elde etti. Erdoğan, balkon konuşmasında, partisinin Türkiye genelinde ‘irtifa kaybı’ yaşadığını söyleyerek, seçimdeki başarısızlığı kabul etti. Halkın, ‘partisinin, cesur bir özeleştiri yaparak durumu analiz etmesi gerektiği’ yönünde mesaj verdiğini söyledi.”

 

 

VoA: Yenilmezlik algısı yıkıldı

Amerika’nın Sesi VoA Erdoğan ve AKP’nin popülaritesini kaybettiğine dikkat çekerek; “Bu seçim, beş yıl önceki seçimlerde muhalefete kaptırdığı önemli kentlerin kontrolünü geri kazanmaya çalışan Erdoğan'ın popülaritesinin bir barometresi olarak görülüyordu. CHP'nin 2019'da Ankara ve İstanbul'da kazandığı zafer, Erdoğan'ın yenilmezlik algısını yıkmıştı. Yeni bir muhafazakar parti olan Yeniden Refah Partisi (YRP), hükümetin ekonomiyi yönetme biçimi konusunda hayal kırıklığına uğrayan AKP destekçilerinden oy almış gibi görünüyor” dedi.

New York Times: Muhalefet kazandı

Amerikan New York Times gazetesi, "seçmenlerin ekonomik duruma kızgın olduğu bir ortamda, muhalefetin yerel seçimlerde Türkiye genelinde Erdoğan'ın iktidar partisine karşı kazanımlar elde ettiğini" yazdı. Gazete, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun zaferinin “siyasi muhalefetin yıldızı” statüsünü perçinlediğini söylüyor ve “Çok sayıda Türk, İmamoğlu’nu potansiyel cumhurbaşkanı adayı olarak görüyor” diyor. Gazete ayrıca, seçimin uzun süren bir geçim krizinin ardından geldiğini, krizde TL'nin değerini yitirdiğini ve çok sayıda kişinin daha yoksul hale geldiğini vurguluyor.

VRT: Yenilgiye uğradı

Belçikalı Flaman kamu yayıncısı VRT haberi, “Erdoğan’ın partisi büyük şehirlerde ağır bir yenilgiye uğruyor” başlığıyla aktardı. Ankara ve İstanbul’da “5 yıl önce şaşırtıcı biçimde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın partisinin gücünü kırmayı başaran CHP’nin”, bu kentlerde yeniden zaferini ilan ettiğini belirten VRT’nin haberi şöyle devam etti: “Türkiye'deki yerel seçimlerin ilk sonuçları Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın partisinin ağır bir yenilgiye doğru ilerlediğini gösteriyor. VRT’nin haberinde AKP’nin Bursa, Antalya ve İzmir'de ağır bir yenilgiye doğru gittiği vurgulandı, Erdoğan’ın konuşmasında sonuçların umduğu gibi olmadığını itiraf ettiği kaydedildi.

RTBF: Bir kader şekilleniyor

Fransızca kamu yayıncısı RTBF de, “Sosyal demokrat muhalefet CHP, İstanbul ve Ankara'daki uçurumu genişletmeye devam etti” yorumunu yaptı. RTB, yerel seçimlerin Cumhurbaşkanı Erdoğan yönetimi için bir sınav niteliği taşıdığına işaret etti. Fransızca yayımlanan Le Soir gazetesi, “Türkiye’de yerel seçimler: Erdoğan iddiasını kaybetti” başlığıyla manşetten verdi.

 

 

El Cezire: En büyük yenilgi

Arapça yayın yapan El Cezire, yerel seçimlerin Erdoğan için en büyük yenilgilerden biri olduğunu duyurdu. “Muhalefet büyük şehirlerin kazanılmasının Erdoğan'a darbe olduğunu iddiasında” başlığı ile çıktı. El Cezire: “Türkiye'nin ana muhalefet partisi, İstanbul ve Ankara'da yerel seçimlerde zafer ilan ederek Erdoğan ve onun Adalet ve Kalkınma Partisi'ne (AK Parti) yirmi yılı aşkın süredir en büyük yenilgiyi yaşattı. Pazar günü İstanbul'da sandıkların yüzde 95'inden fazlası açılırken, Cumhuriyet Halk Partisi'nin (CHP) Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, iktidardaki AK Parti adayını bir milyondan fazla oyla mağlup ettiğini söyledi.”

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.