- DEM Parti Eşbaşkanı Tülay Hatimoğulları, "MGK neyi bekliyor, hâlâ Sayın Abdullah Öcalan heyet dışında neden kimseyle görüştürülmüyor" diye sordu.
DEM Parti Îdir İl Örgütü 3. Olağanüstü Kongresi, dün DEM Parti Eşbaşkanı Tülay Hatimoğulları’nın katılımıyla yapıldı. Kongrede konuşan Tülay Hatimoğulları, Barış ve Demokratik Toplum Süreci'nin gereği somut adımların derhal hayata geçirilmesinin önemini vurguladı. 'Çerçeve yasa' kapsamında oluşacak Silahsızlanma ve Strateji Kurulu'nun halen aktifleştirilmemesini eleştiren Tülay Hatimoğulları, şunları söyledi: "Toplum bir kaygı içinde. Ne olacak, neden süreç ilerlemiyor? MGK hâlâ neyi bekliyor, teyit, tespit hâlâ neyi bekliyor? Bu konuda halkımız hızlı bir adım atılmasını bekliyor. Kobanê Kumpas Davası'ndan tutuklu bulunan eşbaşkanlarımızın serbest bırakılması için MGK’nın kararına gerek yok, AİHM kararı var. Gezi mahpusları, Osman Kavala ve arkadaşlarının serbest bırakılması ve yine belediyelere atanan kayyumların geri çekilmesi ve belediye başkanlarının göreve iade edilmesi için MGK kararına gerek yok.
Neden adaya gidilmiyor?
Sayın Abdullah Öcalan'ın koşullarının acilen düzenlenmesi gerekiyor. 'Çerçeve yasa' kapsamında oluşan ana komisyonlar ve bu komisyonlara bağlı olarak oluşacak alt komisyonlar vardı. Bu alt komisyonlardan biri Silahsızlanma ve Strateji Kurulu. Bunun koordinatörlüğünü Sayın Abdullah Öcalan'ın yapacağı ile ilgili bir tam mutabakat sağlanmıştır ama hâlâ aktifleşmedi, çalışmalarına başlamadı. Ne bekleniyor? Sayın Abdullah Öcalan heyet dışında neden kimseyle görüştürülmüyor? Gazeteciler neden adaya gidemiyor? DEM Parti heyeti olarak defalarca konuşulduğu halde hâlâ bizler adaya gönderilmedik. Biz Sayın Öcalan ile görüşmek istiyoruz." ÎDIR
***
İzleme Komisyonu oluşturuluyor
'Çerçeve yasa'nın çıkmasının ardından Meclis'te sürecin izlenmesiyle ilgili kurulması planlanan İzleme Komisyonu ile ilgili siyasi parti gruplarının temsilcilerinin önümüzdeki hafta Meclis Başkanı Numan Kurtulmuş’un başkanlığında toplanması planlanıyor.
Fon krizine ilişkin tartışmalarla mesaisine başlayan Meclis'te önümüzdeki hafta süreçle ilgili İzleme Komisyonu çalışmaları ve Mekke Ortak Savunma Anlaşması’nın gündeme gelmesi hedefleniyor. ANKA'dan Emine Dalfidan'ın haberine göre; yeni yasama yılıyla birlikte 'çerçeve yasa'da öngörülen çalışmalara ilişkin hazırlıklar da başladı. Bu kapsamda önümüzdeki hafta, Meclis Başkanı Numan Kurtulmuş’un başkanlığında siyasi partilerin temsilcileriyle bir toplantı yapılması ve İzleme Komisyonu’nun nasıl oluşturulacağına ilişkin müzakerelerde bulunulması bekleniyor. Komisyonun hangi partiden kaç kişiden oluşacağının ve çalışma usul ve esaslarının belirlenmesi öngörülüyor.
Meclis'te 10 Ağustos’ta kabul edilen 'çerçeve yasa', 18 Ağustos’ta Resmî Gazete’de yayımlanmıştı. Kanunda Meclis Başkanlığı tarafından, kanun kapsamındaki faaliyetleri izlemek üzere bir İzleme Komisyonu kurulacağı ve bu komisyonun kanun kapsamındaki faaliyetleri izleyip tavsiyelerde bulunabileceği hükmü yer alıyor.
Mekke İttifakı meselesi
Önümüzdeki günlerin bir başka gündem maddesi de eleştirilere konu olan Mekke Anlaşması. Türkiye, Suudi Arabistan ve Pakistan arasında geçen ağustos ayında imzalanan Mekke Ortak Savunma Anlaşması'nın içeriği açıklanmadı. Anlaşmanın onaylanmasına ilişkin Meclis Başkanı Numan Kurtulmuş’un imzasıyla sunulacak “uygun bulma kanun teklifinin” gelecek hafta Dışişleri Komisyonu’nda gündeme gelmesinin planlandığı öğrenildi. ANKARA