Dünya kadınları tek ses: Kadın kırımına dur!

Kadın Haberleri —

Meksiko 25 Kasım eylemi / Foto:AFP

Meksiko 25 Kasım eylemi / Foto:AFP

  • Dünyanın farklı yerlerinde eril şiddete, savaşa, işgale ve tecavüze karşı alanlara çıkan kadınlar, birlikte güçlü durma ve dayanışma mesajları verdi. Bu sesleri daha gür çıkan dünya kadınlarının ortak mesajı ise ‘Kadın kırımına dur’ oldu. 

Hafta sonu dünyanın dört bir yanında kadınlar 25 Kasım vesilesiyle eril şiddete karşı meydanlara aktı. Kadın kırımına dur denilen eylemlerde, çarenin öz savunma ve örgütlenme olduğu vurgulandı. Yürüyüşlerde eril şiddet sonucu katledilen kadınların fotoğrafları taşındı, adalet istendi. Dünyanın farklı bölgelerinde düzenlenen gösterilerde dikkat çeken sloganları okurlarımız için derledik. 

Ülke çapındaki yüzbinlerce kadının meydanlara akıp kadın kırımına karşı durduğu İtalya’da eylemler, 11 Kasım’da eski sevgilisi tarafından vahşice katledilen 22 yaşındaki üniversite öğrencisi Giulia Cecchettin’e adandı. 50 bin katılımcıyla en kitlesel protesto eyleminin düzenlendiği başkent Roma’da eril şiddet sonucu katledilen kadınların fotoğrafları taşındı. ‘Ellerinizi kadınlardan çekin’ şiarıyla yapılan yürüyüşte ‘Savaşarak kendimizi savunacağız’, ‘O hasta değil, ataerkinin sağlıklı bir oğlu’ ve ‘Kadın kırımı = devlet cinayeti’ yazılı dövizler dikkat çekti. Erkekler de yürüyüşte ‘Kız kardeşim yalnız değilsin’ yazılı dövizlerle yerlerini aldı.

 

Barcelona / Foto:AFP

 

‘Yetti artık! Cinsel şiddete son’

Yoğun katılımlı 25 Kasım eylemlerinin gerçekleştirildiği diğer bir Avrupa ülkesi de İspanya. Başkent Madrid’de kadınlar ‘Mücadelemiz küreseldir’ şiarıyla yürüdü. İspanya’da bu yıl içinde en az 93 kadın katledilirken, eylemde ‘Kadına yönelik şiddete karşı yurttaş birliği ve kurumsal tepki’ çağrısı yapıldı. Ayrıca Filistin’le dayanışma gösterildi. 

Katalonya’nın başkenti Barcelona’daki yürüyüş ise ‘Yetti artık! Cinsel şiddete son’ sloganı altında düzenlendi. ‘Sesimizi yükseltelim’ yazılı dövizlerin taşındığı eylemde eril şiddete karşı öz savunma, öz örgütlenme ve feminist eğitim çağrısı yapıldı. Ülkede 1237 kadının eril şiddet sonucu katlinin terörizm olduğu vurgusunun yapıldığı yürüyüşte ‘Porno = tecavüzcülerin okulu’ ve ‘Birlikte savaşmazsak bizi tek tek öldürecekler’ yazılı pankartlar dikkat çekti. 

 

Toulouse / Foto:AFP

 

’Yaşamı savunan kadınlara özgürlük’

Fransa’nın başkenti Paris de kalabalık bir 25 Kasım eylemine sahne oldu. 6 dakikada bir kadının eril şiddete maruz bırakıldığının hatırlatıldığı eylemde ‘Ataerki öldürüyor’ pankartı yaşındı, Fransa’da 840 kadının erkekler tarafından katledildiğine vurgu yapıldı. Buradaki yürüyüşte Kadın Kırımı Mağduru Ailelerin Ulusal Birliği kortejinde taşınan katledilen kadınların fotoğrafları dikkat çekti.

 

Meksiko / Foto:AFP

 

Dünyada en kalabalık 25 Kasım eylemlerinin düzenlendiği bir diğer bölge olan Latin Amerika’da kadın kırımına karşı ortak mücadele çağrısı yapıldı. Meksika’nın başkenti Meksiko’da kızları katledilen anneler, üzerlerine evlatlarının isimlerini yazdıkları kadın biçimindeki pembe dövizler taşıyıp bunları Ulusal Saray’ın önüne bıraktı. ‘Yaşamını savunan kadınlara özgürlük’ pankartının taşındığı Meksiko’da kadın kırımı mağdurları için adalet çağrısı öne çıktı. 

 

İstanbul / Foto:AFP

 

Venezuela’da Jin, Jiyan, Azadî

Kadın düşmanı ve tecavüz hakkı karşıtı Javier Milei’nin başkan seçildiği Arjantin’in başkenti Buenos Aires’teki kitlesel yürüyüşe kadınlar kürtaj kampanyası flamalarıyla katıldı. Katledilen kadınların resimlerinin taşındığı eylemde Filistin’le dayanışma da gösterildi. 

Venezuela’nın başkenti Caracas’taki yürüyüş ‘Kadın, yaşam ve özgürlük’ yazılı ana pankartı altında gerçekleştirildi. Buradaki yürüyüşte, Mirabal kardeşlerini simgeleyen kelebek motifi öne çıktı. 

Guatemala’da bu yıl içinde katledilen 438 kadın anıldı. Taşınan dövizlerle ‘Kızlar neden cinsel şiddet yaşamak zorunda?’ ve ‘Kızlar neden evlerinde cinsel şiddetten azade yaşayamıyor?’ soruları soruldu. 

Şili’nin başkenti Santiago’da eril şiddetin kaynağındaki maço kültürü ve cinsiyetçiliğe vurgu yapıldı. Katledilen kadınların fotoğraflarının taşındığı yürüyüşte ‘Kadın istismarcıları iyi babalar değil’, ‘Kızlar fahişelik yapmaz, cinsel sömürülür’ ve ‘Maçoluk öldürür’ yazılı dövizler dikkat çekti. 

 

Şili / Foto:AFP

 

Tunus’ta kadın kırımı mahkemesi

2023’ün ilk yarısında 722 kadın kırımının kayda geçirildiği Brezilya’nın başkenti Rio de Janeiro’da katledilen kadınları temsilen birer çift ayakkabı sergilendi. 

İktidarın iki yıl önce kadın düşmanı Taliban’a devredildiği Afganistan’da RAWA, bütün tehditlere rağmen bir salonda 25 Kasım etkinliği düzenledi. Dünya Kadın Yürüyüşü örgütlemesi, 25 Kasım’da Filistinli kadınlarla dayanışmaya çağırdı. Tunus’ta bu amaçla sessiz bir kadın yürüyüşü düzenlendi. Aynı şekilde Pakistan’da da kadına yönelik şiddetle mücadele eyleminde Filistinli kadınlarla dayanışma gösterildi. Tunus’ta ayrıca Tunus Demokratik Kadınlar Örgütü (ATFD) kadın kırımına karşı eril şiddet faillerinin yargılandığı sembolik bir mahkeme düzenledi. HABER MERKEZİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.