Duruma müdahale edilmeli

Kadın Haberleri —

Fatma Kurtulan

Fatma Kurtulan

  • İki hafta önce Aysel Tuğluk’u ziyaret eden HDP Siirt Milletvekili Fatma Kurtulan, Tuğluk’u hastalığının ilerlediğini kaydederek, “Duruma müdahale edilmesi gerekiyor” dedi.

Kürt siyasetinin önemli isimlerinden, Türkiye ve Kürt siyasetinde ilk eşbaşkan olan Aysel Tuğluk, 5 yılı aşkın süredir Kocaeli Kandıra F Tipi Kapalı Cezaevinde tutuluyor. 13 Eylül 2017’de annesinin cenazesine yapılan ırkçı saldırı sonrasında sağlık sorunları yaşamaya başlayan Tuğluk’a demans teşhisi kondu. Cezaevinde yaşamını sürdürmekte zorlanan Aysel için Kocaeli Adli Tıp Kurumu (ATK) “Cezaevinde kalamaz” raporu verse de bu rapora karşı İstanbul ATK, “Cezaevinde kalabilir” raporu vererek Tuğluk’un tahliyesini engelledi. Durumu giderek ağırlaşan Tuğluk için imza kampanyası başlatıldı.

Hastalığı ilerlemiş

İki hafta önce Aysel Tuğluk’u ziyaret eden Meclis İnsan Hakları İnceleme Komisyonu üyesi ve Halkların Demokratik Partisi (HDP) Siirt Milletvekili Fatma Kurtulan, Tuğluk’un durumunun iyi olmadığını kaydetti. Tuğluk’un konuşmakta zorlandığını, ağır ve çok düşünerek konuştuğunu ifade eden Kurtulan, Tuğluk’taki  değişimi gördüğünü dile getirdi. Kurtulun, “Karşımdaki tabureye oturması, yerleşmesi ve konuşmaya başlaması dakikalar aldı. Çok odaklanamadı oraya. Yine telefon ahizesini alması, kulağına götürmesi ve kendini konuşur vaziyete ayarlaması hayli zaman aldı. Ardından da görüşmemizin sonunda kalkarken de aynı şey oldu. Kalkması, ahizeyi yerine bırakması oldukça zaman aldı. Bu da hastalığının ne kadar ilerlediğini gösteriyor” dedi.

Bir an önce tahliye edilmeli

Tuğluk’un ciddi sağlık sorunları olduğunu gözlemlediğini kaydeden Kurtulan, Tuğluk’un tek başına yaşamını idame edemeyeceğinin altını çizdi. Kurtulan cezaevi idaresinin de bunu bildiğini vurgulayarak, “Aysel’in bir an önce tahliye edilmesi, infazının ertelenmesi gerekiyor. Yaşam koşullarının değişmesi gerekiyor. Hem tedavisinin daha iyi yapılması hem de hastalığının ilerlemesinin durdurulması için Aysel’e uygun bir ortam sağlamak lazım. Yoksa geri dönülemez. Şu an çıksa tedavi ve koşullarının iyileşmesiyle birlikte hastalığının ilerlemesi durdurulabilir ama uzaması halinde bile bile bir insanın geri dönülemez sağlık sorunları içerisinde yaşam sürmesi demektir” diye konuştu.

Kadınların baskısıyla yeni bir süreç başladı

Dünya kadınlarının Tuğluk için özgürlük istediğini ve bu taleple kampanyalar başlattıklarını hatırlatan Fatma Kurtulan, Tuğluk’un bu etki ile yeniden ATK’ye sevk edildiğine işaret etti. Kurtulan, “Umar ve dileriz ki gerçekten siyasetin istekleri doğrultusunda değil, sağlık sorunlarından dolayı bir çözüm bulunur. Bekliyoruz. ATK, sadece sağlığıyla ilgili bir karar versin. Uzmanlar bunları çok iyi biliyor. İnceleyenler bunu söylüyor. Kocaeli ATK’nin bir raporu var. Bu çerçevede rapor verilmesi gerekiyor. Kamuoyu, özelde de biz kadınlar bunun acil bir ihtiyaç olduğunu imzalarımızla gösterdik. Aysel’in infazının ertelenmesi gibi bir kararla bu duruma müdahale edilmesi gerekiyor” şeklinde konuştu.

Meclis sessizliğini koruyor

Meclis İnsan Hakları Komisyonu’nun çabalarının yetersizliğine işaret eden Kurtulan, Komisyon’un siyasilerin davalarına kulak tıkadığını dile getirdi. Kurtulan, Komisyon’un acil müdahale etmesi gerektiği durumda sessizliğini korumasını ise eleştirdi.

ANKARA-JINNEWS

 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.