Duvarlardan taşan özlem: Werzeba

Kültür/Sanat Haberleri —

  • Leyla Saraç da bu baskı politikalarından etkilenen binlerce Kürt kadından biri. Farklı tarihlerde 4 kez tutuklanan Leyla, son olarak 2016 yılında tutuklandı ve 5 yıl tutuklu kaldı. Geçtiğimiz ay cezasının bitmesiyle beraber tahliye olan Leyla, cezaevinde olduğu süreçte “Werzeba” adlı şiir kitabını yazdı.

Jinnews’ten Derya Ren’in haberine göre Siirt’te 2002 yılında cezaevlerinde tutulan tutsaklarla ilgili yaptığı bir basın açıklamasından kaynaklı tutuklandığını kaydeden Saraç, “Ben tutuklandığım zaman kendime bir söz verdim asla sisteme teslim olmayacaktım. Duvarların beni esir almasına müsaade etmedim. İlk cezaevine girdiğimde şiir ya da öykü yazma gibi bir girişimim olmadı. Çünkü çok kısa bir süre içeride kaldım. Ancak 2007 yılında 3’üncü kez cezaevine girdiğim zaman şiir ve öyküler yazdım. Zamanımı nasıl geçiririm diye düşündüm. Ben cezaevini bir ceza çekme yeri olarak görmedim, kendimi geliştirme yönlü baktım. Kendimi dil üzerinden geliştirmeye çalıştım ve zindanların duvarlarına meydan okudum” diye konuştu.

En büyük aktivitem yazmak oldu

İnsanlar dışarıdayken farklı alanlarda duygularını dile getirebildiğini ancak bu durumun cezaevlerinde farklılaştığını dile getiren Saraç, “Cezaevinde kendi duygularını, düşüncelerini dile getirmek adına şiir, roman, öykü, resim gibi şeylerle uğraşıyorsun. Benim en büyük aktivitem yazmak oldu. Ben yaşadığım acıları, coşkuyu, heyecanı şiirlerle dile getiriyordum. Benim kaleme aldığım şiirlerde anneye, arkadaşlara, ülkeye olan özlemlerimin dile getirilmesidir. Ne zaman elime kalemi alsam Kürt halkının yaşadığı acılar, yaşamını yitiren arkadaşlarıma olan özlemlerim dile geliyor” dedi.

‘Werzeba ismini koydum’

En son 2016 yılında tutuklandığı zaman şiirlerini bir kitapta birleştirmeye karar verdiğini belirten Leyla Saraç, “Şiirlerimde annemi, arkadaşlarımı, mücadele etmeyi konu aldım. Kitabımın ismin mevsim rüzgarları anlamı taşıyan ‘Werzeba’ ismini koydum. Yazdığım şiirlerde en çok sevdiğim şiir ‘Ez û tû’ dur. Bu şiiri çocukluk arkadaşım Hediye Kurhan (Tekoşîn) için yazdım. Bu şiir kitabını anneme ve onun gibi acılarıyla mücadele eden kadınlara adıyorum” şeklinde konuştu. AMED

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.