YASİN KOBULAN/MA/DÜZCE

İkinci kışını sokakta geçirecek mimar Alev Şahin, “Direnmeye bir defa karar veriyorsunuz ve reddetmenin verdiği güç, direnme gücü veriyor” dedi. 

Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile Düzce Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünde 6 Ocak’ta ihraç edilen Mimar Alev Şahin, 30 Ocak’tan bu yana oturma eyleminde. Haftanın 4 günü Düzce’de oturma eylemi yapan Şahin, cuma, cumartesi ve pazar günleri ise Ankara Yüksek Caddesi’nde Nuriye Gülmen ve Semih Özakça’nın başlattığı ve dayanışmayla sürdürülen eyleme katılıyor. Düzce’de 208 gündür tek başına düzenli olarak yaptığı eyleme ilişkin konuşan Şahin, kendisini duymayanlara şaşırdığını dile getirdi. 

 

İlk günler daha yalnızdım

İlk günler daha yalnız olduğunu belirten Şahin, şunları söyledi: "Tek başımaydım. Selam veren sayısından tutalım da benimle birlikte direniş tutan çok sayıda direniş dostu oldu. Termoslarla çay getirenler oluyor ya da yağmurda şemsiyeni bana verip kendisinin ıslanmasını göze alan güzel dostlarım var. Sağdan sola saygı uyandıran bir destek görüyor.” 

3 kez saldırı girişimine maruz kaldığını belirten Şahin, ilk iki saldırı girişiminin sözlü taciz şeklinde, son saldırının ise polis kontrolünde olduğunu söyledi. Şahin, her saldırılarının direnişini büyüttüğünü ve dayanışmayı güçlendirdiğini vurguladı.

 

Daha fazla yapmaları lazım

Üyesi olduğu KESK ve TMMOB’den yeteri kadar destek alamadığı yönünde serzenişinde bulunan Şahin, “OHAL’in kafalarına yerleşmiş olduğunu görüyorum. Burada sol kesim çok az. AKP ve MHP dışındaki diğer tüm siyasi partiler direnişimi destek olmaya geldi. KESK ve TMMOB,  ilk eyleme başladığımda gelip birer defa açıklamaları oldu. Bunlar 207 gün içerisinde pek bir anlam ifade etmiyor. Burada bu nöbeti birlikte tutmamız gerekiyordu. Daha fazlasını yapmaları lazım” diye konuştu.

 

Bu bir irade meselesi

Eylemde ikinci kışını geçireceğine vurgu yapan Şahin, şunları dile getirdi: “Bu iradesel bir mesele. Ondan direniyorsunuz. Ben çok üşüyen bir insandım ve sık sık hasta olurdum önceden. Ama belli bir yerden sonra bünye alıyor. Üşümüyorum diyemem. Eskisi kadar zor gelmiyor. Ekmek kavgasında hepsi var. İkinci kışımı giriyorum, sokaktayım ama vazgeçmeyeceğim. Direnmeye bir defa karar veriyorsunuz ve reddetmenin verdiği güç, direnme gücü veriyor.” 

 

5 bin imza topladı

Şahin, işine geri dönmek için başlattığı imza kampanyası kapsamında topladığı 4 bin 500 imzayı OHAL Komisyonu’na yaptığı başvuruda teslim ettiğini belirterek, sonrasında da 500 imza daha topladığını söyledi. Şahin, “Bu kadar imza toplayacağımı hiç düşünmüyordum. Artarak devam ediyor” dedi.

 

Hukuki bir süreç değil

Hukuki bir sürecin hiç olmadığını, sorumluluktan sıyrılmak için komisyon kurulduğunu ve bunun da sürüncemede bırakmayı aşamadığını kaydeden Şahin, "Kimin ne yaptığı belli değil. Muhtemelen bizi işten atarken bu kadar düşünmemişlerdir. Bir kaçış içerisindeler. Eğer komisyon başlayacaksa önce Nuriye ve Semih’i işine iade etsin, biz de başvuruları adaletli değerlendirdiklerine inanalım” diye konuştu. 

 

OHAL’i beyinden atmalıyız

Eylemin tarihsel bir zorunluluk olduğunu belirten Şahin, sözlerini şöyle tamamladı: “Bu süreçleri tarih yazıyor. Direnişleri de yazıyor. Sessiz kalanları da yazacak. Direnişin yanında yer almanın kaybettireceği bir şey yok. Faşizm yıkılmaz, geriletilemez bir aygıt değil. Onun içinde OHAL’i artık kafalarından atmaları lazım. Bir an önce direnenlere, direnişlere sahip çıkmaları lazım. Evinde otursa da elbet faşizm gelip onu bulacaktır. Dünya tarihi boyunca bu böyledir."