Efrîn'de terör ve despotizm saltanatı!
Dosya Haberleri —
- Almanya’daki insan hakları aktivistleri Efrîn'deki Türkiye yanlısı çetelere karşı suç duyurusunda bulundu. Suç duyurusunda imzası olan Anayasa ve İnsan Hakları Avrupa Merkezi avukatlarından Patrick Kroker, Almanya'nın önde gelen gazetelerinden Taz gazetesini sorularını yanıtladı ve Efrîn'deki insani krizi değerlendirdi.
- Çetelerin 6 yıldır Türk devletinin desteğiyle Efrîn bölgesinde bir terör ve despotizm saltanatı kurduğunu söyleyen Av. Patrick Kroker, "Türkiye, çeteler yardımıyla bölgeyi 'Araplaştırmaya' ya da 'Türkleştirmeye' çalışıyor. Kürtler kovuluyor, kaçan Araplar ve Türkmenler Suriye'nin diğer bölgelerinden ya da Türkiye'den Efrîn'e taşınıyor" diye konuştu.
- Efrîn'de hedef gözeterek öldürme, işkence, tecavüz, cinsel kölelik, yağmalamanın ciddi boyutta olduğuna dikkat çeken Av. Patrick Kroker, "Erdoğan'ın kendisi dokunulmazlığı sayesinde ulusal mahkemeler tarafından yargılanmaktan korunuyor. Ancak Federal Savcılığın Efrîn'deki suçları soruşturmak için aşması gereken eşiği düşük tutmak bizim için önemliydi" dedi.
JANNIS HAGMANN / Çeviri: Hüseyin Çatal
Türk devletinin ve ona bağlı paramiliter grupların 2018 yılında işgal ettiği Efrîn'de 6 yıldır işkence, göçertme politikasının yanı sıra demografik yapı da değiştiriliyor. Yerlerinden edilen yüz binlerce insanın evlerine dönmesine engelleniyor. Kürt kenti olan Efrîn'de Kürt nüfusu yarı yarıya düşerken çeteler, Kürtlerin evlerine ve mal varlıklarına çöküyor. Bununla da yetinmiyor kadınları, çocukları kaçırıyor, tecavüz ediyor ailelere şantaj yaparak fidye istiyor. Efrîn’de yaşanan hak ihlalleriyle ilgili European Center for Constitutional and Human Rights (Avrupa Anayasal ve İnsan Hakları Merkezi -ECCHR) ve Syrians for Truth and Justice (Hakikat ve Adalet için Suriyeliler-STJ), Almanya Federal Savcılığı’na suç duyurusunda bulundu. ECCHR, Efrîn’de 2018’den uluslararası hukuka aykırı suçlar işlendiğini vurguladı. Almanya'nın önde gelen gazetelerinden Taz gazetesini sorularını yanıtlayan ECCHR üyesi Patrick Kroker, Efrîn'deki insanı krizi değerlendirdi. Patrick Kroker, ECCHR'nin Suriye'deki insan hakları suçlarıyla ilgili çalışmalarını yönetiyor.
Sayın Kroker, Suriye'deki çeteler hakkında Karlsruhe'deki Federal Başsavcılığa suç duyurusunda bulundunuz. Tanıklarınızdan biri kaçırıldı ve cinsel olarak köleleştirildi. Bir diğeri ise zeytin ağaçlarının nasıl yok edildiğini anlattı. Kuzey Suriye'de neler oluyor?
Bu çeteler, altı yıldır bölgeyi kontrol ettikleri Türkiye'nin desteğiyle Efrîn bölgesinde bir terör ve despotizm saltanatı kurdular. Bunun sonucunda özellikle Kürt ve Êzîdî nüfusu acı çekiyor. Çeteler, eski sakinlerin bir zamanlar sahip olduğu her şeyle kendilerini zenginleştiriyorlar. Suç teşkil eden eylemler Kürt nüfusun yerinden edilmesiyle bağlantılı. Evler sık sık işgal ediliyor ve mülklere el konuluyor. İnsanlar geri dönüp evlerini ya da arabalarını geri istediklerinde hapsediliyor, işkence görüyor ve sık sık fidye talep ediliyor. Bu arada bir nüfus mübadelesi gerçekleşmiştir.
Yeni sakinler kimler?
Türkiye, çeteler yardımıyla bölgeyi "Araplaştırmaya" ya da "Türkleştirmeye" çalışıyor. Kürtler kovuluyor, kaçan Araplar ve Türkmenler Suriye'nin diğer bölgelerinden ya da Türkiye'den Efrîn'e taşınıyor...
Suç duyurusunda, örneğin sokak tabelalarında Kürtçenin Arapça ve Türkçe ile nasıl yer değiştirdiğini anlatıyorsunuz. Okullarda Kürtçe değil Türkçe öğretiliyor. Türk lirası kullanılıyor ve Türk postanesi de bölgede bulunuyor. Bu bir ilhak mı?
Türkiye hiçbir zaman Efrîn'in kendi topraklarının bir parçası olduğunu ya da olması gerektiğini söylemedi. Bununla birlikte, yüzde 100 kontrol uyguluyor. Uluslararası hukuk açısından bu bir işgaldir. Bu arada, uluslararası kamuoyu tamamen dışlanmış durumda. Ne uluslararası basın ne de insan hakları örgütleri Suriye'deki bu fiili Türk himayesine erişemiyor. Suriye'deki savaş: 2011'de Suriye savaşının başlamasının ardından ülke çeşitli kontrol alanlarına bölündü. Devlet Başkanı Beşar Esad rejimi şu anda ülkenin üçte ikisini yeniden ele geçirmiş durumda, ancak diğer güçler Suriye'nin kuzeyinde kontrolü elinde tutmaya devam ediyor.
Türkiye'yi harekete geçiren nedir?
Türkiye'nin 2018'deki askeri harekatına kadar Efrîn, Suriye'de Kürtlerin en yoğun olduğu bölgelerden biriydi ve bu oranın yüzde 90'a kadar çıktığı tahmin ediliyor. Suriye savaşının patlak verdiği 2011 yılından 2018 yılına kadar bölge, Türkiye'nin varoluşsal bir tehdit olarak gördüğü Suriye'nin kuzeyindeki Kürt özyönetiminin bir parçasıydı. Ankara, uzun vadede Kürt özerkliğini engellemek için Efrîn'deki nüfusun çoğunluğunun artık Kürt olmamasını sağlamaya çalışıyor.
Türkiye bu konuda ne kadar ilerledi?
Bugün Efrîn'deki Kürtlerin yüzde 30 ila 40'ının hala Kürt olduğu tahmin ediliyor. 300.000 kadar insan yerinden edildi.