Efrîn’i parsel parsel bölüştürdü

  •  Türk devletinin 20 Ocak 2018’de işgal ettiği Efrîn'de ağır insanlık suçları devam ediyor. Efrîn, Türk çetelerine parsellendi.
  •  Nüfus yapısının değiştirildiği, Türkleşmenin dayatıldığı, Türkçenin temel dil yapıldığı Efrîn'de binlerce insan kaçırılıyor. 
  •  Bu yıl her ay ortalama 50 kişi kaçırıldı, fidye istendi. Kaçırılanlar zindanlarda tutuluyor, bazıları Türkiye'ye gönderiliyor.
  •  Rusya’nın izniyle Türk devletinin 18 Mart 2018'de işgal ettiği Efrîn'de işlenmeyen suç yok. 

 

Efrîn İnsan Hakları Örgütü’nün 17 Ocak 2022’de açıkladığı son verilere göre; 18 Mart 2018’den bu yana 300 binden fazla sivil Efrîn’den göçertildi. Kürtler ve Efrîn'in yerli halkı yerine Türkmen, Arap, Filistinlilerden oluşan 450 bin kişi yerleştirildi. Efrîn yerlisinin oranı, işgalin ardından yüzde 25'lerin altına indi. Dört yıl içerisinde 2 bini kadın olmak üzere 8 bin 88 kişi kaçırıldı. 90 kadın katledildi, 70 kadın ise tecavüze maruz kaldı. Katledilenlerin sayısı 700'ü aştı. 303’ü çocuk, 213’ü kadın olmak üzere 696’dan fazla kişi yaralandı. Kaçırılan kadınlardan bazıları büyük fidyelerle serbest kalırken 3 bin 500 kişinin akıbeti ise bilinmiyor. Aralarında 18 yaş altı kadınların da bulunduğu 400 kadın, çeteler tarafından işkence, cinsel şiddete ve zorla evlendirmeye maruz bırakıldı.

Ezîdî, Sünni din adamlarının da bulunduğu 28 mezarlık yıkıldı. Cindires ilçesindeki ağaçlık alanlar ile Şiyê ilçesindeki ağaçlar, Hawarê Dağı'ndaki tüm ağaçlar kesildi. Hatta Efrîn'in içinde dahi ağaçlar kesildi. 17 bin zeytin ağacı yakıldı, 20 bin ağaç kökünden söküldü. 75 yeşil alandan 60'ı yıkıldı, kazıldı. Burada kesilen ağaçlar da Türkiye'ye satılmak üzere götürüldü. 2018'de 70 bin ton, 2019'da 50 bin ton, 2020'de 90 bin tona yakın zeytinyağı çaldılar. Takip eden yıl artarak devam etti. Savaş ganimeti olarak çalınan zeytinler İspanya'da, Türkiye zeytini gibi satıldı, artık Avrupa'nın diğer ülkelerinde de Türkiye malı demeye gerek duymadan satılıyor. Antalya Ticaret Odası, daha iki yıl önce 100 bin ton zeytinyağını Amerika'ya götürüp satacaklarını duyurmakta sakınca görmedi. 

Efrîn şehir merkezinde Türk Cumhurbaşkanı'nın posteri asıllı. Türkiye bayrakları kentin her yerinde. Pazarlarda Türkçe konuşulması, Türkçe okulların açılması, Kürtçenin yasaklanmasına isim değişiklikleri eklendi. Köylerin, Efrîn sokaklarının, alanlarının isimleri değiştirildi. Demografik açıdan çok kapsamlı saldırılara devam ediliyor.

Kaçırılanlar zindanlarda tutuluyor

Yeni yılın her ayında ortalama 50 kişi kaçırıldı. Kaçırılanlar Efrîn ve Ezaz'daki zindanlarda tutuluyor. Kaçırılanların ailelerinden fidyeler isteniyor. Kaçırılanlar yerlerinden edilip Kürt olmayanlar yerleştiriliyor. Bu zindanlarda savaş suçları ve insanlık dışı suçlar işleniyor. Zaten işgalden sonra evler, okullar, kurumlar ve hizmet merkezlerini zindana çevrildi. 

Merkezdeki üslenmeleri

Türk ordusu, MİT ve bünyesindeki çeteler, Efrîn kent merkezindeki şu üslerde konuşlanıyor:

* Sultan Murad çetesi, Efrîn'deki eski TEV-DEM binasını ve eski ekonomi binasını merkeze dönüştürdü. Binanın bodrum katı işkence yapılan bir zinadan olarak kullanılıyor. 

* Şamiye Cephesi çetesi, eski Efrîn ve Cîhan Hastanesi'nin çevresine yerleşti. Kawa Kavşağı yakınında bulunan Yerel Yönetim Komitesi’nin eski binasını merkeze dönüştürdü.

* Hemzat çetesi, Mehmûdiyê’ye giden yolda eski İç Güvenlik Güçleri binasını merkezi yaptı. Türk jandarmaları ile birlikte Efrîn'in ortasındaki Saraya merkezini ortak bir merkez haline getirdi. 

* Türk ordusu, Erabo evi ve Eşrefiyê Mahallesi'ndeki İç Güvenlik binalarına yerleşti.

* MİT'in Cindirêsê yolu üzerindeki doğumevi ve Feysel Qedor Okulu'na yerleşmesi, buraları da  soruşturma ve işkence merkezlerine çevirdi. 

* Mutesim Billah Tugayı çetesi, Berid merkezine yerleşti.

* "Milli Güvenlik Ordusu" çetesi, Efrîn'in ortasındaki Benat (Kız) Okulu'nda konuşlandırıldı. 

* İsimleri Şerqiye ile başlayan 5 çete, Avrîn Hastanesi, Özerk Yönetim kurumlarının diğer binaları, Dersim Hastanesi, Jin salonu ve yurttaşların evlerini merkezlerine dönüştürdü. 

* El-Hal pazarına, Cebhet Şamiye çetesi konuşlandırıldı.

* Edil Grubu- Feisteqim Grubu -Mutesim Bîllah-3’üncü Tugay çeteleri, Marat kavşağı boyunca bölgeyi kendi merkezlerine dönüştürdü.

* İslam Ordusu çetesi ve Türk ordusu, Cindirês ilçesi ile Efrîn merkezi arasındaki yolda ortak bir kontrol noktası kurdu. 

* Isûd Hemzat  çetesi, elektrik şirketini, çevresini ve Eşrefiyê'deki Hacî Şêx Kêlo binasını merkeze, Halk Evi'ni ise çeteler için sağlık kontrol noktası haline getirdi.

* Ehrar Şam ve Şamiye Cephesi çeteleri, Sina Mahallesi'ne yerleşti. 

* Askeri Polis çetesi, Kamîran Mihemed’in Efrîn'deki evini merkeze dönüştürdü.

İlçelerdeki üs ve merkezler

* Heyet Tahrir El-Şam çetesi (Cebhet El-Nusra), Şerqiye ve Ehrar Şam çeteleri, Cindirês ilçesine ve köylerinin çoğuna yerleşti.

* Emşat çetesi, Şii bölgesine yerleşti.

* Şêrawa bölgesinde Heyet Tehrîr El-Şam, Hemzat, Cebhet El-Şamiyê ve Ehrar El-Şam gruplarının merkezleri bulunuyor.

* Sultan Murad çetesi, Şera bölgesini kontrol ediyor.

* Nixb Ordusu çetesine Mabeta bölgesindeki Emara köyü verildi.

* Şimal Tugayı çetesi, Mabeta'nın Avraz ve Gemruk köylerine yerleşti.

* Raco bölgesinde Ehrar Şerqiye ve Cebhet El-Şamiye çeteleri var. Feyleq Rihman çetesi de Raco-Mabeta yolu üzerindeki Askeri Okulu'a konuşlandırıldı.

* Bilbil ilçesinde çeteler koalisyonu var. 

* Mabeta bölgesindeki Şorbe köyü, Hemzet'e verildi. 

Efrîn'deki zindanları 

* Muwaselat Zindanı: Êfrîn'de bulunuyor. Cebhet El-Şamiye yönetiyor. Tutuklanan Êfrînli yurttaşlar bu zindanlarda tutuluyor. Ayrıca Ezaz'a bağlı Sico bölgesindeki Mesere zindanına naklediliyorlar.

* Mahkeme Zindanı: Efrîn'dedir. Eski mahkeme binası olan yerde. Özel bir zindandır. Efrîn'in tüm ilçelerinden kaçırılan kadınlar burada tutuluyor. Burayı da Cebhet El-Şamiye yönetiyor.

* Berad Zindanı: Efrîn'de ve Cebhet El-Şamiye yönetiyor. Efrîn ve çevresindeki köylülerden kaçırılıp getirilen yurttaşlar ağırlıklı kadınlara ayrılmış durumda. Zindanda her türlü psikolojik ve fiziksel işkence yöntemleri uygulanıyor. 

* Itîhad El-Erebî Okul Zindanı: Efrîn'dedir ve Cebhet El-Şamiye yönetiyor. Zindanda kadınlar için özel bir bölüm bulunuyor. Kadınlar sonrasında askeri merkeze gönderiliyor.

* El-Keram Okulu: Efrîn'deki eski okullardan biri zindana dönüştürüldü. Feyleq El Şam yönetiyor. Her türlü işkence yöntemlerinin uygulandığı bu zindanda kadınlar için özel bir bölüm oluşturuldu.

* Tirind Zindanı: Efrîn'dedir ve MİT burayı direkt kontrol ediyor. Her türlü psikolojik ve fiziksel işkencenin yapıldığı en tehlikeli gizli zindanlardan biridir.

* Ezhar Afrin Zindanı: Efrîn'dedir ve  Ehrar El-Şerqiye ile MİT elemanları kontrol ediyor. Kaçırılanların çoğu Efrîn ve çevresindeki köy halkıdır.

* Emîr El-Xubarî Okul Zindanı: Efrîn'dedir. MİT tarafından  Özerk Yönetim veya işçileri burada sorgulanıyor.

* Vêlat Caddesi Zindanı: Efrîn'de bir evdedir. Ehrar El-Şerqiye kontrol ediyor.

* Eşrefiyê Zindanı: Efrîn'dedir. Eski bir evdir. 

* Mehmudiyê Zindanı: Efrîn'dedir. Firqet Hemzat  çetesi kontrol ediyor. İçinde kaçırılan onlarca insan var. Otelin 2 odası kadınlara özel olarak ayrılmış.

* Singêl Köyü Zindanı: Bilbil semtinde, bir ev dönüştürülmüştür. Firqet Hemzat kontrol ediyor.

* Basût Zindanı: "Kela Zindanı" olarak biliniyor. Efrîn yakınında bulunuyor.  Firqet Hemzat kontrol ediyor.

* Xurabî Şera Zindanı: Şera bölgesinde bulunuyor. Sultan Murad kontrol edilyor "Askeri Polis" tarafından yönetiliyor.

* Kefir Cenê Zindanı: Şera bölgesinde, Cebhet El-Şamiye'nin kontrolünde.

* Midan Ekbez Zindanı: Raco ilçesinde. Feyleq El-Şam ve MİT elemanları kontrol ediyor. Suriye-Türkiye sınırına yakın bir yerde inşa edildi. Yaklaşık 350 ila 400 kişi bulunuyor. 10 kapalı oda ve küçük havalandırma alanları bulunuyor. İçinde bütün işkence suçları işleniyor. İlk soruşturmalardan sonra kaçırılanlar Türkiye'ye transfer ediliyor.

* İstasyon Zindanı: Raco bölgesinde bulunuyor. Tren istasyonuna yakınlığı nedeniyle adı verildi. Ehrar El-Şerqiye kontrol ediyor. Kaçırılanların çoğu ilçe sakinleri ve bazıları Mabeta köylerinden. En ağır işkencelerin yapıldığı zindanlardan.

* Kura Zindanı: Raco bölgesinde. Küçük bir zindan olup köyün yanındaki bir evdedir. Feyleq El-Şam kontrol ediyor. Çevre köy ve köylerin birçok sakini burada tutuluyor.

* Şii Zindanı: Şii bölgesindedir. Ebû Emşe zindanı olarak biliniyor. Süleyman Şah çetesi kontrol ediyor.

* Qermîtliq Zindanı: Şii bölgesindedir.  Süleyman Şah kontrol ediyor. Aynı zamanda bu çetenin merkezi olarak kullanılıyor.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.