
Eşitlik ve özgürlük için mücadele yürüten Rojavalı kadınlar, demokratik yaşam modelini adım adım inşa ediyor. Bir yandan yeni bir yaşamı inşa eden kadınlar bir yandan da dışarıdan gelebilecek saldırılara karşı öz savunmalarını güçlendiriyor. 2013 yılının mayıs ayında oluşturulan Efrîn Kantonu Kadın Asayişi de hem kadınların hem de kentlerin savunmasını alıyor. Kantondaki tüm halkların savunmasını alan asayiş üyesi kadınlar, 10 kişi ile başladıklarını ve şimdilerde bu sayının 170’e katlandığını belirtiyor. Asayişte Kürt, Arap, Êzîdî, Süryani ve Türkmen kadınların yer aldığını söyleyen Efrîn Kadın Asayiş yönetiminden Narîn Mihemed, gün geçtikçe örgütlülüklerinin daha da güçlendiğini belirtti.
'200’den fazla sorunu çözdük’
Kadın Asayişi’nin zor şartlar altında oluşturulduğunu söyleyen Mihemed, “Yaklaşık üç yıl önce 10 kadın ile başlattığımız çalışmalarımız yıllar ilerledikçe daha da güçlendi. Efrîn Kantonu Kadın Asayişi olarak 6 ay içinde 200’den fazla sorunu da çözdük. Cinsel taciz, ailevi sorunlar, cinayet, uyuşturucu gibi kimi sorunlar bize geldi ve biz kadınlar bu suçları araştırıp gerekli çözüme kavuşturduk. Bizler özerk yönetim yasalarına göre hareket ediyoruz. Toplumsal sorunları komünlerdeki uzlaşma komitelerine gönderiyoruz, çünkü bu sorunların toplumsal bir şekilde çözülmesini istiyoruz” ifadelerinde bulundu.
Mücadele ile değişecek
Kadınların yaşadığı kimi sorunlardan bahseden Narîn, son olarak şunları belirtti: “Kadınlar ‘namus’ adı altında eşi ya da ailesi tarafından katlediliyor. Erkek egemen zihniyetini ortadan kaldırmak için çaba gösteriyoruz. Ayrıca kantonda uyuşturucu madde ticareti yapılıyor, bunun önünü alabilmek için çabamız var. Bütün kadınlara çağrım; çalışmalara katılsınlar ve sorumluluk alsınlar. Çünkü eril zihniyet kadınların mücadelesiyle değişecektir. Kadınlar özgür olmadan toplumun da özgür olmayacağını biliyoruz. Bu nedenle kadınlar yaşamın her alanına katılarak örgütlülüklerini büyütmelidir.”