Ekim’de 150 işçi cinayeti

Ekim işçi cinayeti raporu

Ekim işçi cinayeti raporu

  • İSİG, Ekim’de en az 150 işçinin iş cinayetlerinde yaşamını yitirdiğini duyurdu.

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği (İSİG) Meclisi, Ekim 2023’teki iş cinayetleri raporunu açıkladı. Rapora göre; Een az 150 işçi, iş cinayetlerinde yaşamını yitirdi. İş cinayetlerinin kent bazında en yüksek olduğu kent ise 17 işçi ölümü ile İstanbul oldu. Yaşamını yitirenler arasında üç ‘çocuk işçi’ de var. 

Ekim ayı ile beraber ilk 10 aylık iş cinayetleri bilançosunu da açıklayan İSİG, 10 ayda bin 634 işçinin iş cinayetlerinde yaşamını yitirdiğini bildirdi. İSTANBUL

 

*****

 

İşçinin cenazesi yakıldı

Afganistan uyruklu 50 yaşındaki Mohammad Nourtani, Zonguldak'ta çalıştığı kaçak maden ocağında öldükten sonra yakıldı. En az 800 göçmen işçinin kaçak maden ocaklarında çalıştırıldığını belirtiliyor.

Zonguldak’ta 10 Kasım günü öğle saatlerinde ormanlık alanda yakılmış halde 50 yaşlarında yanmış bir erkek cesedi bulundu. İhbar üzerine olay yerine giden Jandarma, ölen kişinin iki gündür kendisinden haber alamadığı için ailesinin kayıp ihbarında bulunduğu 50 yaşındaki Afganistanlı Vezir Mohammad Nourtani olduğunu belirledi. Ön otopside, Nourtani’nin 9 Kasım’da öldüğü, vücudunda çok sayıda kırık olduğu tespit edildi. Nourtani’nin cesedinin de olay yerine sonradan getirildiği saptandı. Soruşturmada ifadesi alınan tanıklardan birinin Nourtani’yi son olarak kaçak olduğu iddia edilen bir maden ocağında hareketsiz gördüğünü söylemesi üzerine Jandarma soruşturmayı derinleştirdi. Jandarma, Nourtani’nin çalıştığı maden ocağının sahibi Enver G. ile birlikte ona yardım ettiği iddia edilen 5 kişiyi gözaltına aldı.

İfadelerinden, daha önce başka bir suçtan ceza aldıkları ve hükmün açıklanmasının geri bırakıldığı öğrenilen Hakan K. ve Enver G. isimli maden ocağı sahiplerinin, ‘Ortaya çıkarsa infazımız yanar’ düşüncesiyle Nourtani’nin bedenini yakmaya karar verdikleri ortaya çıktı. Gelik beldesinde bir akaryakıt istasyonundan bidonla 5 litre benzin aldıkları kamera kayıtlarından tespit edildi. Nourtani, daha sonra bir araçla Kırat Mahallesi’ndeki ormana götürülüp burada benzin dökülerek yakıldı. Nourtani'nin yakıldığında ölü mü yoksa sağ mı olduğu Adli Tıp Kurumu'ndan gelecek olan raporun sonucuna göre belli olacak. 

Nourtani’nin çalıştığı kaçak ocağın 6 Kasım’da jandarma tarafından tespit edilerek Türkiye Taşkömürü Kurumu mühendislerince patlayıcı kullanılarak kullanılamaz hale getirildiği ortaya çıktı. Kaçak ocağın kullanıma kapatıldıktan sonra, başka bir giriş açılarak tekrar faal hale getirildiği belirlendi. Gözaltındaki 6 kişinin jandarmadaki sorguları sürüyor. 

800 göçmen işçi çalışıyor

Zonguldak’ın yerel gazetelerinden Pusula, Nourtani’nin üç haftadır, üç arkadaşıyla birlikte aynı madende çalıştığını yazdı. Gazete, Nourtani gibi en az 800 göçmenin kaçak maden ocaklarında çalıştırıldığını aktardı. Denetim yapılmadığını belirten gazete, kömür üretiminde çalışan göçmenlerin yasal statüsü olmadığı için kaçak sayıldığını, bu nedenle de yasal hak talep edemediklerini ifade etti. Haberde görüşlerine yer verilen bir kişi de “Afganistan uyruklu işçiler, kömür işletmecileri için bulunmaz nimet. Afganistan uyruklu işçilere asgari ücreti bile zor veriyorlar. Sigorta yok. Hiçbir hakları yok” dedi. ZONGULDAK

 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.