Ekonomik ve politik yaptırım kapıda

Dünya Haberleri —

.

.

  • Avrupa Parlamentosu Kürt Dostluk Grubu üyesi vekiller Türk devletinin saldırılarını şiddetle kınayarak buna karşı net tavır alınmasını istedi: “Erdoğan eğer bu saldırıları durdurmazsa Avrupa tarafından ekonomik ve politik yaptırımlarla karşı karşıya bırakılmalı.”

EREM KANSOY/STRASBOURG

Avrupa Parlamentosu Kürt Dostluk Grubu üyeleri Strasbourg’da dün düzenledikleri basın açıklamasıyla, Türk devletine saldırıları durdurma çağrısı yaptı. AP’deki açıklamaya, Avusturya Sosyal Demokrat Grubu Sözcüsü Andreas Schieder, Sol Grup Başkan Yardımcısı ve Kürt Dostluk Grubu Kordinatörlerinden Nikolaj Villumsen, Özgür Avrupa Grubu’ndan (EFA) Francois Alfonsi, Sosyal Demokrat Grubu’ndan Evin İncir ile Yeşiller Grubundan Katrin Langensiepen katıldı. AP milletvekilleri, Türk devletinin savaş suçu işlediği ve uluslararası hukuku aykırı davrandığını belirterek, buna karşı net tavır alınması gerektiğini kaydetti. 

İki hafta önce Rojava’daydılar

Andreas Schieder açılış konuşmasında, "Son günlerde Kürt bölgelerine çok yoğun saldırılara tanıklık ediyoruz. İki hafta önce biz Kürt Dostluk Grubu olarak bölgeyi ziyaret etmiştik. Barışçıl ve çok iyi çalışan özerk bir yönetim sistemi gördük. Biliyoruz ki tüm bölgenin istikrarı, oluşturulan demokratik sisteme dayalı. Erdoğan’ın ordusunun saldırıları bizleri şok etmiş durumda. Siviller katlediliyor, bu saldırıları şiddetle kınıyoruz. Okullara ve hastanelere saldırılmasını kabul etmiyoruz” dedi. 

Kınamak tek başına yetmez

Türk devletini Kürtlere yönelik saldırılarını derhal durdurmaya çağıran Schieder, “Avrupa Birliğini ve diğer enstitülerini de bu saldırıları kınamaya çağırıyoruz. AP Başkanı da Türkiye’yi bu saldırılarından dolayı kınamıştı, bunu önemli buluyoruz ancak, kınamak bu saldırıları durdurmuyor. Sonuç alınması için harekete geçilmeli” dedi. 

Rojava’nın bölgedeki önemi

Yeşiller Grubu’ndan Katrine Langensiepen ise yaptığı açıklamada, “AP’de Suriye’den sorumlu grupla bölgeye bir ziyaret gerçekleştirdik. Bölgede huzurun sağlanmaya başladığını, özellikle Kuzey ve Doğu Suriyede oluşturulan demokratik sosyal yönetimin, Rojava’nın ve oradaki sistemin önemini gördük. Hol Kampı’na da gittik, DAİŞ henüz bitmedi, Avrupalı DAİŞ üyeleri burada. O insanları Avrupa’nın geri alması ve cezalandırması gerekiyor, çünkü onların oraya gitmesine biz Avrupalılar izin verdik" dedi.

Yaptırımlar uygulanmalı

Kürt Dostluk Grubu Koordinatörlerinden Nikolaj Nikolaj Villumsen ise yaptığı konuşmada, “Bu saldırılar derhal durdurulmalıdır. Avrupa, Putin’in Ukrayna’da yaptıklarına karşı harekete geçti, Erdoğan’ın uluslararası yasaları çiğneyerek işlediği savaş suçlarına karşı da harekete geçmeli. Türk jetleri Rus kontrolü altındaki hava sahasında uçuyor. Kobanê’de hastaneleri ve okulları bombalıyor. Erdoğan eğer bu saldırıları durdurmazsa Avrupa tarafından ekonomik ve politik yaptırımlarla karşı karşıya bırakılmalıdır" dedi.

Avrupa net tavır almalı

AP Milletvekili Evin İncir de “Avrupa’nın çok ciddi tavır göstermesi lazım” diyerek şöyle devam etti: “Parlamentodaki kriz grubu, komisyonlarımız bu durumu ayrıntılı gözden geçiriyor. Zaman izleme değil, ayağa kalkma zamanı. Sadece AP değil, tüm kurumların yaptırımları ele alması lazım. Sadece İran değil Türkiye’ye de yaptırım uygulanmalı. Birçok ülke açıklama yaptı. Parlamento açılışında Başkan Roberta Metsola’nın bu konuyu gündeme getirmesi mutluluk verici" dedi. 

Avrupa Parlementosu (AP) Başkanı Roberta Metsola

AP Başkanı Metsola: Saldırıları görüşeceğiz

Türkiye’nin saldırılarını kesinlikle kabul etmediklerini belirten Avrupa Parlementosu (AP) Başkanı Roberta Metsola,  “Saldırılar konusunda açıklama yaparken en güçlü şekilde mesajımızı vermeye çalışıyoruz. Yaşananları kabul etmediğimizi dünyaya duyurabilmeliyiz" dedi. Türk devletinin saldırılarını sürekli gündemde tutacağını belirten Metsola, “Bu saldırıları kesinlikle kabul etmiyoruz. Bu konuyu ilk olarak Dışişleri, Güvenlik ve Savunma komitelerimizde görüşeceğiz. AK üyeleri ile de görüşmelerimiz var. AP insan haklarını her zaman ön planda tutan bir kurum ve bundan sonra da tutmaya devam edeceğiz” diye konuştu.

 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.