Ekvator’da Cumhurbaşkanı adayına suikast

Dünya Haberleri —

  • Ekvator’da 20 Ağustos’ta düzenlenecek olan Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde aday olan Fernando Villavincencio, uğradığı suikast sonucu öldürüldü. Yolsuzluk ve organize suça karşı sert söylemleriyle tanınan Villavincencio’nun ölümü ülkede şok etkisi yarattı. 

 

Organize suç örgütlerinin büyük bir etkinliğe sahip olduğu Ekvator’da, Cumhurbaşkanı adayı Villavincenci, ülkenin kuzeyinde seçim kampanyası için gerçekleştirdiği bir etkinlik sırasında uğradığı silahlı saldırı sonucunda öldürüldü. 

Konuyla ilgili olarak bir açıklama yapan Başsavcılık, suikasttan sonra çıkan çatışmada şüphelilerden birinin aldığı yaralar nedeniyle öldüğünü ve şu ana kadar altı kişinin daha tutuklandığını duyurdu. Olayda aralarında bir milletvekili adayı ve iki polis memurunun da bulunduğu dokuz kişinin de yaralandı. 

Üç günlük yas ilan edildi

Suikastın ardından Devlet Başkanı Guillermo Lasso yaptığı açıklamada olayın açıkça seçimleri sabote etmeye yönelik bir girişim olduğunu, ancak oy verme işleminin 20 Ağustos'ta planlandığı gibi devam edeceğini belirtti. Ordunun güvenliği sağlamak üzere seferber edildiğini belirten Lasso, ülke genelinde üç günlük yas ilan etti. 

Villavicencio'nun gazetecilik yaptığı dönemde eski Devlet Başkanı Rafael Correa'ya yönelik sert eleştirileriyle tanınıyordu. Villavicencio, eski başkan aleyhinde yaptığı açıklamalar nedeniyle hakaret suçundan 18 ay hapis cezasına çarptırılmış, ancak Ekvador'daki Yerli bölgesine kaçmış ve daha sonra Peru'ya sığınmış, Correa'nın görevden ayrılmasının ardından da ülkesine geri dönmüştü.

Adaylar kampanyalarını askıya aldı

Yerli aday Yaku Perez ve kanun ve düzen yanlısı Jan Topic kampanyalarını askıya alırken, işadamı Otto Sonnenholzner hükümete şiddete karşı harekete geçme çağrısında bulundu. 

Ülkenin mevcut Cumhurbaşkanı Lasso, görevden azledilmesi için sunulan bir teklif nedeniyle seçimleri erkene almıştı. Sokaklarda ve hapishanelerde ciddi şiddet olaylarının yaşandığı Ekvator’da Meksikalı karteller, Arnavut mafyası ve diğer suç örgütleri Avrupa’ya uyuşturucu ticareti için ülkeyi bir merkez olarak kullanıyor. Suç örgütleri devlet içinde de kök salmış durumda.  QUİTO 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.