El koyduklarına el koydular

  • Atatürk Havalimanı’na 2008’de inen bir uçağın kargosundaki 18.7 milyar euroya MASAK tarafından kaynağı araştırılmak üzere el konuldu, ancak muhafaza altına alındığı depoda yıllar içerisinde buharlaştı.

Merkez Bankası’na ait eriyen rezervlerin akıbetine dair muhalefetin “128 milyar dolar nerede?” sorusuna net bir yanıt veremeyen AKP iktidarının önüne, kaynağı kadar akıbeti de merak edilen epey yüklü bir meblağ daha çıktı. Akıbeti merak edilen bu paranın miktarı ise tamı tamına 18 milyar 762 milyon 304 bin euro.

Bugüne kadar hiçbir şekilde kamuoyuna yansımamış bu paradan, Mezopotamya Ajansı'na (MA) ulaşan bir haber kaynağının verdiği parçalı bilgilerle haberdar olunabildi. MA’dan Ömer Çelik, konunun peşine düşüp temas kurduğu bu kaynak, başkasına yönlendirdi. Bu kişi de bilgilerin asıl kaynağı olduğunu söyleyerek, üçüncü bir kişiyle ilişki kurulmasını sağladı. Yaşanan telefon trafiğinin ardından temas kurulan bu kişi, siyasi kimlikleri bulunan diğer iki kişiden oldukça farklı! Kimliğini dair sorular karşısında ihtiyatlı yaklaşıp, büyük ihtimalle mahlas olarak kullandığı “Şeyhmus” ismini vermekle yetinen bu kişi, oldukça çarpıcı bilgiler paylaştı. 

Anlatımlarına göre; 12 Ocak 2008’de Almanya’nın Frankfurt kentinden kalkan bir uçak, o yıllarda henüz faaliyette olan Atatürk Havalimanı’na indi. Bu uçağı önemli kılan ise içerisindeki yolcu ya da yolcular değil, taşıdığı kargoydu. 

307 paletle 100’lük banknotlar

 Havalimanına indikten sonra aprona yanaşan uçağın kargosundan tam 307 palet indirildi. Bu paletlerin üzerinde ise 100 euroluk banknotlar halinde destelenmiş 18 milyar 762 milyon 304 bin euro vardı. Deutsche Bank AG Frankfurt tarafından gönderilen para dolu paletlerin üzerinde alıcı olarak ise Abbas Omidalllah Kashi ismi yer alıyordu ve kaynağa göre bu kişi bir iş insanıydı. Yatırım amacıyla Türkiye’ye getirildiği belirtilen bu paraya Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK) ve “özel yetkili” istihbarat birimleri tarafından el konuldu. Araştırma süreci tamamlanıncaya kadar ise havalimanındaki THY Gümrük Müdürlüğü deposuna taşınıp muhafaza altına alındı. 

Kamuoyunun şimdiye dek duymadığı bu olayın gün yüzüne çıkmasını sağlayan haber kaynağının paylaştığı bu bilgilerle birlikte, kaynağı belirsiz olan bu paranın akıbetine dair verdiği bilgiler ise daha şaşırtıcı. 

Para yerinde değildi

 Buna göre; paranın sahibi olan İranlı şahıs, el konulan bu parayı almak için avukatı aracılığı girişimlerde bulundu. Fakat resmi kayıtlarda halen depoda muhafaza altında olduğu gözüken paranın yerinde olmadığını öğrendi. Yani depodaki para buhar oldu. 

Kaynak, verdiği bu bilgilere kanıt olarak kimi fotoğraf ve görseller de paylaştı. Bunlar arasında el konulan paranın fotoğrafı, nakliye belgeleri, paraya el konulmasına ilişkin soruşturma dosyasında yer alan evraklar ile paranın sahibi olan Abbas Omidalllah Kashi’ye ait pasaport bilgileri yer aldı. Bu bilgi ve belgelere nasıl ulaştığı sorulduğunda ise “bu işi komisyon karşılığında çözmek için aracılık yaptık” yanıtını verdi.

Bu işten uzak durun

Öyle ki paraya el konulmasından bugüne geçen 13 yılda başkalarının da bu işe giriştiğini ifade eden kaynak, parayı serbest bırakmak için çaldıkları tüm kapılarda “Alan almış, harcayan harcamış. Siz de bu işten uzak durun. Bu parayı ne duydunuz ne de alabilirsiniz. Bu parayı isteyen kim varsa FETÖ’den içeri alacağız” tehdidiyle karşılaştıklarını anlattı.

Paranın sahibi Kashi

 Gelelim bu paranın sahibi olarak gözüken 48 yaşındaki Abbas Omidallah Kashi’nin kim olduğuna. MA’dan Ömer Çelik, açık kaynak araştırmasına giriştiğinde karşısına iş insanından çok bir akademisyen çıktı. İran’da bulunan Şhadid Motahari Üniversitesi’nin Hukuk ve İslam Araştırmaları bölümünde doktora yapan Kashi’nin ticaretle ilgili kayıtları İngiltere’ye uzanıyor. İranlı isim, bu ülkenin kurulan First Western Corporation Limited (İlk Batı Limited Şirketi) adlı şirkette 10 Temmuz 1997 ile 1 Şubat 1998 yılları arasında finans ve hizmet operatörü olarak çalışmış gözüküyor.

Gazeteci Çelik, havalimanında el konulduğu belirtilen paranın muhafaza altında olması gerekirken kaybolduğu iddialarla ilgili Abbas Omidallah Kashi'ye ulaştı. Gazeteci olduğunu ve elindeki bilgileri kendisine yöneltmek istediğine dair mesaj gönderdiği Kashi, bir süre sonra geri dönüş yaptı. 

Kashi, keyit etti

 Gazeteci çelik, paranın serbest kalmasını sağlamak üzere "aracı" olmaya çalışan kişilerden sanan Kashi, "Bu varlıklar benim ve gerçek bir alıcınız varsa yüzde 70 indirimle sahipliğimi alıcıya devretmek istiyorum" dedi. Çelik, gazeteci olduğunu hatırlattığında ise mesajlara yanıt vermeyi kesti. İranlı isim, sahibi gözüktüğü varlığı komisyon karşılığında devretmek isteyerek, akıbeti konusunda olmasa da bu paranın varlığını ve el konulduğu iddialarını doğrulamış oldu.   İSTANBUL

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.