Elçi'yi anmaya 8 yıl sonra ihraç

  • Burdur’da öğrenci oldukları dönemde Amed Barosu Başkanı Tahir Elçi’nin katledilmesi ve Roboskî Katliamı anmasına katılan 80 kişi hakkında dava açıldı, ataması yapılan 19 kişinin meslekten ihracı istendi.  

Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi’nde öğrenci oldukları 2014 ile 2015 yıllarında katıldıkları eylem, etkinlik ve açıklamalar nedeniyle 80 kişi hakkında 8 yıl sonra dava açıldı. Bir kişi hakkında “örgüt üyeliği” ve “örgüt propagandası”; 79 kişi hakkında ise “örgüt propagandası” yaptığı iddiasıyla hazırlanan iddianame, Burdur Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi. İddianamede 80 kişinin öğrenci olduğu 2014 ile 2015 yıllarında katıldıkları açıklamalar tek tek sıralanarak, her açıklama için ayrı ayrı “basın açıklamasına katıldığı” tespitine yer vererek, değerlendirme yapıldı.

İddianamede suçlama konusu olarak; 80 kişinin Soma’da 301 madencinin hayatını kaybettiği facia, 34 köylünün katledildiği Roboski Katliamı, 10 Ekim Ankara Katliamı ve Amed Baro Başkanı Tahir Elçi’nin katledilmesini protesto etmek amacıyla yaptıkları açıklamalar sıralandı. Ayrıca öğrenciler arası düzenlenen futbol turnuvası da suçlamaya konusu yapıldı. 

İddianamede eylemlerde açılan dövizler ve atılan sloganlar suçlama konusu yapıldı; “Tahir Elçi ölümsüzdür”, “Barışa uzanan eller kırılsın”, “Barıştan korkuyorsunuz”, “Roboski’yi unutma, unutturma” ve “Mazluma uzanan eller kırılsın” gibi sloganlar da delil olarak sıralandı.

80 kişinin ayrı ayrı cezalandırılması talep edilirken, ayrıca mezun olduktan sonra atanarak kamu görevlisi olan 19 kişiyle ilgili, “İddianame karar örneğinin bir suretinin kamu görevlisi olarak görev yaptıkları tespit edilen şüpheliler yönünden ilgili kurumlarına gönderilmesine” denildi. Bunun üzerine iddianame karar örneğinin bir sureti kamu görevlisi oldukları belirlenen 19 kişinin çalıştıkları kurumlara gönderildi. 19 kişi hakkında çalıştıkları kamu kurumları tarafından alelacele soruşturma başlatıldı. 7145 Sayılı Kanunu’nun 375 Sayılı KHK Geçici 35’inci Maddesinin “g” fıkrası kapsamında meslekten ihraçları talep edilen 19 kişinden kamu kurumlarınca savunma istendi.    MA/MARDİN

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.