Emek ve Özgürlük İttifakı’nın öznesi kadındır

Kadın Haberleri —

Özge Akman

Özge Akman

  • Emek ve Özgürlük İttifakı’nda kadın temsiliyetinin çok güçlü olacağını dile getiren EHP Sözcüsü Özge Akman, mücadeleci kadınların yaşanacak değişimin öznesi olduğunu kaydetti.

ERDOĞAN ALAYUMAT / İSTANBUL

Emek ve Özgürlük İttifakı’nda kadın temsiliyetinin çok güçlü olacağını söyleyen EHP Sözcüsü Özge Akman, “Siyasi iktidarın güç yarışının bedelini kadınlar yaşamlarıyla ödüyor. Değiştirmek üzere itiraz eden tüm kesimlerle buluşmak üzere hareket edeceğiz. Bu büyük mücadeleleri veren kadınlar da bu değişimin öznesi olacaklar” dedi.

Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) çağrısıyla bir araya gelen Emek Partisi (EMEP), Türkiye İşçi Partisi (TİP), Toplumsal Özgürlük Partisi (TÖP), Sosyalist Meclisler Federasyonu (SMF) ve Emekçi Hareket Partisi’nin (EHP) oluşturduğu Emek ve Özgürlük İttifakı ülkede ezilen ve ötekileştirilen halklara umut oldu. İttifak güçlerinin bu oluşumuna dair önümüzdeki süreçte büyük bir sıçrama yaratacağı da farklı kesimler tarafından sık sık dile getiriliyor.

Bugün yol haritasını açıklayacak olan Emek ve Özgürlük İttifakı’nın kadın özgürlük mücadelesine bakışı, ittifakta kadınların rolü ve kadın özgürlüğünde nasıl bir rota izleneceği gibi önemli konuları ittifakta yer alan Emekçi Hareket Partisi Sözcüsü Özge Akman ile konuştuk.

Ortak mücadelenin buluşma hattı

Emek ve Özgürlük İttifakı’nın Türkiye’de yaşanan her sorunu çözüm programıyla buluşturmayı hedeflediklerini söyleyen Akman, “Ekonomik krizin kökten çözümünden tutun da, demokrasi mücadelesi veren tüm kesimlerin yaşadığı sorunların çözümüne kadar, tüm meseleleri önümüze koyduk. İttifak bileşeni yıllardır bu sorun alanlarını tespit etmiş ve  mücadele vermiş kurumlar. Çoğu zaman bu mücadeleleri omuz omuza verme deneyiminden geliyoruz. Bu durum, her birimizin kendi örgütleriyle yürüttüğü mücadelelerin buluştuğu, büyüdüğü bir hattı var etme imkanı doğuruyor” dedi.

Hedefimiz engellerin kaldırılması

Kadınların eşit ve özgür yaşama mücadelesinin ittifakın genel perspektifi olduğunu dile getiren Akman şunları kaydetti: “İttifakımızı oluşturan tüm kurumların kadın örgütleri, bu coğrafyada büyüyen kadın hareketinin bir parçası ve yıllardır emek vereni. Kadınların yükselen kurtuluş mücadelesi, otoriter iktidarın hedefinde. İstanbul Sözleşmesi’nden çekilme kararı siyasi iktidarın, örgütlenen ve güçlenen kadın hareketine yönelik saldırı dalgasının en büyük adımlarından biri oldu. Bu karar, yılların mücadelesiyle gerilemeye başlayan erkek egemenliğine açıktan destek anlamı taşıyor. İktidarın saldırı dalgası bununla da bitmedi. Yaşam tarzına yönelik müdahaleler, LGBTİQ+’ların açıkça hedef gösterilmesi ve Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu Derneği gibi kadın örgütlerine yönelik kapatma davaları şeklinde birçok örneği sıralayabiliriz.” 

İktidarın politikaları kadını öldürüyor

Siyasi iktidarın kadın hareketine yönelik politikalarının sonuçlarını, kadın cinayeti verilerinin artışından görüldüğünü dile getiren Akman, “Siyasi iktidarın güç yarışının sonuçlarını kadınlar yaşamlarıyla ödüyor. Biz kadın cinayetlerini durdurmanın niyetle, temenniyle olmayacağını yıllardır mücadele veren kadın örgütlerimizle gösterdik, anlattık. Bu açıdan İstanbul Sözleşmesi bir metin değil, kadınların yaşadığı toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin ortadan kaldırılmasının reçetesidir. Bu reçete tek tek bu eşitsizliğin ortadan kaldırılmasının adımlarını açıkladığı için vazgeçmedik ve mücadelemiz sürüyor. İttifakımızın programında da İstanbul Sözleşmesi’ni uygulayacağımızı, kadınların ve LGBTİQ+’ların yaşadığı ayrımcılıkları ortadan kaldıracak politikaları ortaya koyacağımızı ilan edeceğiz” diye belirtti.

Değişimin öznesi kadınlar

İttifakın mücadele eden tüm kesimler açısından büyük bir umut uyandırdığını söyleyen Akman devamla şöyle dedi: “Kadınların kurtuluş mücadelesinin tüm gereklerini, ittifakın içerisinde bulunan kadın örgütlerimizle önümüze koyacağız. Ülkenin temel sorunlarına dair, kadın sorununu da önümüze koyarak ana perspektifimizi oluşturmuş olduk. Her bir sorun alanında yapacağımız çalışmaları da zamanla somutlaştıracağız. Büyüyen, güçlenen, tüm baskılara rağmen özgürlüklerinden vazgeçmeyen kadınlar için itirazların buluştuğu bir yol açılacak. Çünkü itiraz etmek yetmez, biz değiştireceğiz. Değiştirmek üzere itiraz eden tüm kesimlerle buluşmak üzere hareket edeceğiz. Bu büyük mücadeleleri veren kadınlar da, bu değişimin öznesi olacaklar.” 

İttifakın reçetesi

Açıklayacakları yol haritasında başta İstanbul Sözleşmesinin uygulanacağını ilan edeceklerini söyleyen Akman, “Çok eskilere dayanan bu tarihsel eşitsizlik politik adımlar atılmadan ortadan kaldırılamaz. Özgürlükler önündeki tüm engelleri kaldıracağız. İstanbul Sözleşmesi’nin de çerçevesini çizdiği her bir politik adım bundan böyle ittifakımızın da reçetesi olacak” şeklinde konuştu.  

Kadın temsiliyeti güçlü

İttifakta kadın temsiliyetinin güçlü olacağını dile getiren Akman, “Henüz kurulları oluşmamış bir ittifak olduğumuz için, somut olarak oran söylemem mümkün değil” diyerek şunları belirtti: “Kadın kurtuluş mücadelesinin ve kendi özgün örgütlerini var etmenin deneyiminden gelen kadınlar olarak düzen partilerinin yaşadığı tipte sorunları yaşayacak kurumlar değiliz. Her şeyden önce ayrı ayrı kendi örgütlerimizin, kendi içlerinde uygulamaları var. Kadınların temsiliyetinin bu coğrafyada en kuvvetli olduğu gelenekleri var etmiş örgütleriz. Tüm bu deneyimlerle alacağımız ortak kararlarımız da kadınların temsiliyetini belirgin şekilde ortaya koyacak kararlar olacak. Kaldı ki şu an mevcut kurum temsilcileri açısından da yüzde 50’nin altına düşmediğimizi gururla söyleyebilirim.”

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.