Emekçilerden hükümete nota

  •  Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), hafta sonu Amed, İzmir, Ankara ve İstanbul'da “Geçinemiyoruz! İnsanca Yaşam, Emekten ve Halktan Yana Bütçe İçin Omuz Omuza” şiarıyla mitingler düzenledi. On binlerce emekçi, hükümetin istifasını istedi.

 

İktidarın baskı, şiddet, yasak ve her gün yeni cezaevi açma tehditleriyle korku salmaya çalıştığını belirten KESK Eşbaşkanı Şükran Kablan Yeşil, "Bizlerin oluşturduğu bütçeyi daha fazla silaha, tanka, sınır ötesi operasyonlarına veren hükümeti istifaya çağırıyoruz. Savaş politikalarına son, barış için buradayız. Ne yaparlarsa yapsınlar bıçak kemikte. Bu düzen böyle gitmez. Yeter ki bu meydanları dolduran bizler kol kola olalım” dedi. 

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), “Geçinemiyoruz! İnsanca yaşam, emekten ve halktan yana bütçe için omuz omuza” şiarıyla dün Kartal Meydanı’nda miting düzenledi. Binlerce emekçi, soğuk hava ve yağan yağmura rağmen Marmaray'ın Başak İstasyonu’nda bir araya geldi. "İnsanca yaşamaya yetecek ücret için, gelir vergisi adaletsizliğine son vermek için, hukuksuz, keyfi OHAL KHK'lerin iptali için, herkese temel gelir güvenliği için, haftada 35 saatlik çalışma saati için, güvenli istihdam, güvenli gelecek için alanlardayız", "Krize, işsizliğe, erkek şiddetine karşı isyandayız", "İnsanca yaşam emekten ve halktan yana bütçe için geçinemiyoruz" pankartlarını açan emekçiler, taleplerini haykırdı. Yürüyüşten önce çalınan müzikler eşliğinde halay çeken binler, sık sık "Yaşasın devrim ve sosyalizm", "İşçilerin birliği sermayeyi yenecek" ve "Asgari değil insanca yaşam" sloganları attı.

Kocaeli, Sakarya, Kırklareli, Tekirdağ, Edirne gibi çevre kentlerden gelen sendika, sivil toplum örgütü ve siyasi partilerden binlerce kişi, taleplerinin yazılı olduğu pankart ve dövizlerle kortej oluşturdu. Emekçiler, sloganlarla Başak’tan Kartal Meydanı’nda doğru yürüyüşe geçti. 

Halkların Demokratik Kongresi (HDK), "Kapitalizmin krizine karşı halkların ortak mücadelesi kazanacak", Halkların Demokratik Partisi (HDP), "Êdî bes e, geçinemiyoruz" ve Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP), "Krize, açlığa, yoksulluğa artık yeter; tek yol devrim" yazılı pankartı ve "Yaşasın devrim ve sosyalizm", "İşçilerin birliği sermayeyi yenecek" sloganlarıyla yürüyüşte yer aldı. Soğuk havaya rağmen binlerce kişinin yaptığı yürüyüşte, "Hükümet istifa" sloganları bir an olsun durmadı, ekonomik krizin faturasının emekçilere kesilmeyeceği vurgulandı. 

Savaşa değil halka bütçe

Yaklaşık bir saat süren yürüyüşün ardından Kartal Meydanı'na giriş yapan binler, tek bir ağızdan, "Savaşa değil halka bütçe", "Üreten biziz yöneten de biz olacağız", "Kurtuluş yok tek başına ya hep beraber ya hiçbirimiz", "Gün gelecek devran dönecek, AKP halka hesap verecek", "İşte sizin adaletiniz" sloganları attı. Miting alanına girişte arama yapan polis, flamalara takılı çubukları demir olduğu bahanesiyle alana almak istemeyince polis ile kitle arasında kısa süreli gerginlik yaşandı.

"İnsanca yaşam, emekten ve halktan yana bütçe için omuz omuza" yazılı pankart asıldığı miting alanını dolduran binlerce kişi saygı duruşunda bulundu. Miting müzik dinletisi ve konuşmalarla devam etti.

İktidara boyun eğmeyeceğiz

OHAL KHK'siyle haksız ve hukuksuz yere ihraç edilenler adına söz alan barış akademisyenlerinden Egemen Cevahir, direnişteki işçileri ve sağlık emekçilerini selamlayarak sözlerine başladı. Kınık'taki maden göçüğüne değinen ve "iş kazası" denmesine tepki gösteren Cevahir, "Adı iş cinayetidir" dedi. "İşçilerimiz ölüyor bu işin fıtratında mıtratında yok. Bunu bize yediremezler" diyen Cevahir, hiçbir siyasi iktidara boyun eğmeyeceklerini vurguladı.

Sabrımız tükendi

KESK Eşbaşkanı Şükran Kablan Yeşil, sözlerine İzmir Kınık'ta yaşanan maden göçüğünde yaralanan maden işçilerine geçmiş olsun dileyerek başladı. Maraş Katliamı'nda yaşamını yitirenleri anan Kablan, "Bizler her gün biraz daha yoksullaşırken, ürünlerden biraz daha eksilterek sabretmemizi istiyorlar. Sabrımız tükendi" dedi. 

21 yıl önce gerçekleşen 19 Aralık Cezaevi Katliamı ve tutsakların direnişini anımsatan Kablan, devletin tutsaklara yönelik saldırılarının sürdüğünü vurguladı. Katledilen siyasi tutsak Garibe Gezer'in maruz kaldığı işkenceleri hatırlatan Kablan, sorumluların derhal cezalandırılmasını istedi. Meclis'te onaylanan 2022 yılı bütçesine de değinen Kablan, "Bu bütçede neler vardı hepimiz gördük. Saray bütçesi savaşa, silaha yer ayırdı" dedi. Diyanete ayrılan bütçeye dikkat çeken Kablan, "Yoksullaşma iktidar eliyle bir kez daha üretiliyor" diye konuştu.

Amed mitinginde atılan sloganları engelleme girişimini hatırlatan Kablan, "Hükümet istifa sözünden korkuyorlar. Biz slogan atarken arkadan müzik açarak engellemek istiyorlar. Korkuyorlar bir daha haykıracağız, hükümet derhal istifa etmelidir" dedi. Özgürlük, demokrasi, emek ve barış mücadelesinde yol yürüyen ve bu nedenle tutsak edilen KESK'lileri selamlayan Kablan, mücadeleyi sürdüreceklerini vurguladı.

Mitingde Ozan Çoban Güneş, Ruken Yılmaz ve Niyazi Koyuncu sahne aldı.

Ankara: Onlar ahlaksızdır

Kamu Emekçileri Sendikası Konfederasyonu (KESK) dün Ankara Tandoğan Meydanı’nda bölge mitingi düzenledi. Mitinge, Halkların Demokratik Partisi (HDP), Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), Türkiye İşçi Partisi (TİP), Emek Partisi (EMEP), Sol Parti, Halkevleri, Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP), Türkiye Komünist Partisi (TKP), Türkiye Tabipler Odası (TTB), Türk Mimar ve Mühendis Odaları (TMMOB) ve Demokratik Alevi Dernekleri (DAD) üye ve yöneticileri ile bölge kentlerinden çok sayıda kişi katıldı. Binlerce kişinin oluşturduğu kortejler, “Hükümet istifa” sloganlarıyla miting alanına yürüyüş gerçekleştirdi. Saygı duruşuyla başlayan miting, Grup Çığ’ın müzik dinletisiyle devam etti.

Mitingde konuşan KESK Eşbaşkanı Mehmet Bozgeyik, her gün biraz daha yoksullaştıklarını belirterek, şunları söyledi: “Onlar ‘korku, açlık, mallardan, canlardan, ürünlerden biraz eksiltme ile sınandığımızı’ söyleyip sabretmemizi söylüyorlar. Onlar sırça saraylarda lüks ve şatafat içinde yaşarlarken, sadece bir dakikalık elektrik giderleriyle onlarca işçi, emekçi geçinebilecekken bu duruma da şükretmemizi istiyorlar. Onlar iğneden ipliğe yurt dışından tüm ithalatı dolar ile yaparken ‘devletin verdiği parayı dolara çevirenler ahlaksızdır’ diyorlar. Oysa biliyorlar ki, bizlerin dolara yatıracak bir kuruş parası yok. Bırakalım paramızı dolara çevirmeyi, elimize geçen parayla ay ortasını bile göremiyoruz. Kimin ahlaksız, vicdansız olduğunu dünya âlem biliyor. Ahlaksız olanlar, ülkenin kaynaklarını talan edenlerdir. Ahlaksız olanlar milyar dolarlık servetlerine rağmen vergi vermemek için offshore şirketler üzerinden servetlerini yurt dışına kaçıranlardır! Faize karşıyız deyip bütçeden faize kaynak aktaranlardır ahlaksız olanlar. Ahlaksız olan aşımıza, ekmeğimize göz koyanlardır. Ahlaksız olan kapitalizmin kendisidir."

Bozgeyik, KESK olarak taleplerini şöyle sıraladı: “Geçinmek için, bütçedeki payımızı istiyoruz. Geçinmek için, kamunun tasfiyesine, özelleştirme soygununa son verilmesini istiyoruz. Geçinmek için, kamudan, emekten, halktan yana bir bütçe istiyoruz. Çok kazanandan az, az kazanandan çok anlayışıyla sırtımıza yüklenen adaletsiz vergi dilimleri nedeniyle yılın ortasına varmadan maaşlarımız eriyor, cebimize girmeden çıkıyor. Geçinmek için, gelir vergisi adaletsizliğine son verilmesini istiyoruz. Diğer bütçelerde olduğu gibi 2022 yılı bütçesinde de kadınlara yer yok. Kadın istihdamının önündeki engelleri kaldırmak, cinsiyetçi ayrımcı politikalara son vermek için toplumsal cinsiyet eşitliğine duyarlı bütçeleme istiyoruz. Yandaş konfederasyonla el ele yapılan satış sözleşmeleriyle taleplerimiz görmezden gelindi, haklarımız gasp edildi. Alım gücümüz her geçen gün eridikçe eriyor. Geçinmek için, satış sözleşmelerine son verilmesini, demokratik, grevli gerçek bir toplu sözleşme istiyoruz.”

Bozgeyik’in konuşmasının ardından sendika ve partilerden gelen mesajlar okundu. Miting, Grup Günyüzü’nün şarkılarıyla ve çekilen halaylarla sona erdi.

 

Amed: Hükümet istifa

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), önceki gün de Amed İstasyon Meydanı’nda “Geçinemiyoruz! İnsanca Yaşam, Emekten ve Halktan Yana Bütçe İçin Omuz Omuza” şiarıyla miting düzenledi. Binlerce emekçi, soğuk hava ve yağmura rağmen taleplerinin yazılı olduğu pankart ve dövizlerle alanda toplandı. Miting, demokrasi mücadelesinde yaşamını yitirenlerin anısına yapılan saygı duruşuyla başladı; "Çerxa Şoreşê" marşı okundu. Mitingin açılış konuşmasını yapan KESK Dönem Eşsözcüsü Nasır Demirkıran, ekonominin yanı sıra hukuk ve adalet krizlerinin olduğunu söyldi. "Hükümet istifa" sloganı eşliğinde sahneye çıkan KESK Eşbaşkanı Şükran Kablan Yeşil, iktidarın baskı, yasak ve her gün yeni cezaevi açma tehditleriyle korku salmaya çalıştığını belirterek, "Hükümeti istifaya çağırıyoruz. Bütçedeki payımızı istiyoruz. Bizlerin oluşturduğu bütçeyi daha fazla silaha, tanka, sınır ötesi operasyonlarına veriyorsunuz. Savaş politikalarına son, barış için buradayız. Ne yaparlarsa yapsınlar bıçak kemikte. Bu düzen böyle gitmez. Yeter ki bu meydanları dolduran bizler kol kola olalım” dedi. Konuşmaların ardından Metin Kahraman sahne aldı. Miting, Kahraman'ın seslendirği parçalarla devam etti.

 

İzmir: Gidiyorlar

federasyonu (KESK) İzmir Şubeler Platformu, önceki gün “Geçinemiyoruz. İnsanca yaşam için alanlardayız” şiarıyla Gündoğdu Meydanı’nda miting düzenledi. Eğitim Sen, DİSK, TMMOB, İzmir Tabip Odası ve İzmir Barosu’nun da destek verdiği mitinge bölge illeri ile kentteki siyasi parti, emek ve demokrasi güçleri, öğrenci dernekleri katıldı. Miting alanında binlerce kişi, önce Bandista müzik grubunun söylediği ezgilerle halaya durdu. 

KESK Eşbaşkanı Mehmet Bozgeyik, binlerce kişinin katıldığı mitingin heyecanının kendilerine ümit verdiğini belirtti. Anayasal hakların yok sayıldığını belirten Bozgeyik, cezaevlerindeki zulümden asgari ücrete kadar yaşananları özetledi. Bozgeyik, şunları altını çizdi: "Gidiyorlar, gidecekler. Telaşları, tehditleri, korkuları bundandır. Ne yaparlarsa yapsınlar artık bıçak kemiğe dayandı. Sırtını sermayeye yaslayan, emeğe, emekçilere düşman bu düzen böyle gitmez. Biliyoruz ki, bu düzen kendiliğinden değişmeyecek. Üzerimize çöken karanlık bulutları dağıtarak emeğin, barışın, özgürlüğün, eşitliğin, kardeşliğin dünyasını yakınlaştıracak, laik, demokratik bir ülkeyi kuracak yegâne güç bu meydanları dolduran bizleriz."

 

56 madenci yaralandı

İzmir Kınık’ta bir madende yaşanan patlamayla ilgili soruşturma başlatıldı. İzmir Valisi Yavuz Selim Köşker, Kınık ilçesinde önceki gün akşam saatlerinde Polyak Eynez şirketine ait madende yaşanan patlamayla ilgili sosyal medya hesabından açıklama yaptı. Meydana gelen göçükte yaralanan 56 işçinin 43’ünün hafif yaralı veya ayakta tedavi edilerek taburcu edildiğini belirten Köşker, 13 işçinin ise hastanedeki tedavisinin devam ettiğini aktardı. Köşker, ayrıca maden kazasıyla ilgili Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Teftiş Kurulu’nca soruşturma başlatıldığını duyurdu. 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.