Kürtler arası iç çatışmayı hedefleyen Amed’deki saldırılarda emniyetin de parmağı olduğuna dair şüpheler güçleniyor. Diyarbakır Emniyeti’nin seçim öncesi ve sonrasında Hüda Par’lılara YDG-H tarafından, HDP’lilere de Hizbullah ve DAİŞ tarafından suikast düzenleneceğine dair tebligat ileterek, karşı karşıya getirdiği ortaya çıktı. 

Amed’de Yeni İHYA-DER Başkanı Aytaç Baran’ın silahlı saldırıya uğramasından sonra kontra güçler (Türk Hizbullahı), 3 HDP’liyi katletti, 2’si ağır 11 kişiyi de yaraladı. 9 Haziran’da Baran’ın öldürülmesi ardından yaşanan saldırıları izlemekle yetinen emniyet, HDP’lilerin infazına göz yummuştu. Yaşananlara rağmen Diyarbakır İl Emniyet Müdürü Halis Böğürcü yaptığı açıklamada “zafiyet yok” iddiasında bulunurken, ortaya çıkan bilgiler olayların emniyetin de dahil olduğu planlı ve organizeli bir saldırı olduğu görüşünü güçlendiriyor. 


Her iki tarafa da tebligat

9 Haziran’da pusu kurularak öldürülen Baran’ın 5 Haziran Amed mitingine yönelik bombalı saldırı ardından emniyete çağrıldığı ve ‘can güvenliğiniz yok’ denilerek YDG-H’nin suikast listesinde olduğu yönünde uyarıldığı ortaya çıkmıştı. Baran’ın avukatı yaptığı açıklamada, “Partimiz çevresinden 100 civarında kişi YDG-H’nin ölüm listesinde olduğumuz ve saldırı yapılacağı konusunda polis tarafından uyarıldık” demişti. 

Benzer tebligatların sadece Hüda Par’lılara değil Amed, Batman, Van gibi birçok kentte HDP ve DBP çevresine de yapıldığı ortaya çıktı. HDP’liler, “DAİŞ ve Hizbullah tarafından suikast yapılacak” denilerek uyarıldı. 


YDG-H ve DAİŞ karmaşası

Kürt illerinde emniyetin ilk tebligatı Batman’da BDP eski il başkanı Serdar Atalay ve siyasi nedenlerle bir dönem cezaevinde kalan Fecri Yüce’ye yapıldı. 1 Nisan’da yapılan bu tebligatta dikkat çeken ayrıntı ise her iki ismin de ‘YDG-H tarafından öldüreceği’ bildirimiydi. Emniyete çağrılan Fecri Yüce’ye YDG-H’nin kendisini öldüreceği yönünde istihbarat elde edildiği aktarıldı. Jandarma istihbarat yetkilileri ise daha sonra YDG-H değil DAİŞ ya da Hizbullah tarafından öldürüleceği yönünde farklı bir istihbarat bilgisi verdi. 



80 kişilik ölüm listesi

Yüce’ye verilen emniyet istihbarat bilgilerine göre, “ölüm listesi”nde 80 kişinin ismi bulunuyor. Atalay’a da aynı içerikte bir tebligat iletiliyor. Atalay’a da YDG-H tarafından cezalandırılacağı yönünde istihbarat elde edildiği bilgisi veriliyor. 



Baran’a da tebligat yapıldı

Amed’de 9 Haziran’da öldürülen Aytaç Baran’a ise saldırıdan bir gün önce ölüm listesinin tebligatı yapıldı. Baran, 8 Haziran’da İl Emniyet Müdürlüğü’nün yazısına binaen Bağlar İlçe Emniyet Müdürlüğü’ne çağrıldı. Baran’a ölüm listesinde olduğu belirtildi, tutanak tutuldu ve 24 saat geçmeden Baran evinin önünde uğradığı silahlı saldırı sonucu öldürüldü. Kimler tarafından öldürüldüğü ise meçhul. 


İnfaz ardından tekrar

Baran’ın ölümü ve HDP’lilere yönelik gerçekleşen infaz ardından da HDP’liler yeniden emniyete çağrılmaya başlandı. Amed’de 3 HDP’li, İl Emniyet Müdürlüğü’ne çağrıldı, Eşit Özgür Yurttaş Derneği’nde yönetici olan F.Z., R.B. ve K.Ö.’ye “İstihbarat aldık, size dönük suikast gerçekleştirilebilinir. Can güvenliğiniz yok” denildi. “Elimize ulaşan istihbarata göre bazı gruplarca adresinizin tespitine dönük çalışmaların yapıldığını öğrendik” bilgisi veren polisler, adres tespitinin ise Hizbullah İlim Örgütü mensuplarınca yapıldığını söyledi. 


İstihbarat çok güvenlik yok 

HDP’lilere “Hizbullah’ın ölüm listesinde” ve Hüda Par’lılara da “PKK’nin ölüm listesinde” olduğu istihbaratının verilmesi, seçim sonrası “Kürdü Kürde kırdırtma planının” devreye konulduğu şeklinde yorumlanıyor. Kürt siyasetçileri de yaptıkları açıklamalarda bu plana işaret ediyor. 


Neden engellemediniz?


DTK, Amed’deki STK ve siyasi partiler, Amed’de kontra gruplar eliyle yapılan saldırılara ilişkin basın toplantısı yaptı.

Devlet ve hükümetin katliamlar karşısında gerekli sorumluluğu göstermeyerek güvenliği sağlayamadığını vurgulayan DTK Başkanlık Divanı üyesi Saliha Aydeniz, ölüm listesine dikkat çekerek Diyarbakır Emniyeti’ne şu soruları yöneltti: “Bu istihbaratı nereden aldınız? Tehdit eden güçleri niye engelleyemediniz? İHYA DER Başkanı’nı neden koruyamadınız? Olayların büyümesini neden engellemediniz? Cevaplayın!”

Aydeniz, “Bizler tüm sivil toplum örgütleri ve siyasi partiler olarak halkımızın en insani, demokratik halklar temelinde özgür ve eşit temelde yaşama hakkına sahip olduğunu belirtiyor ve kardeşlik temelinde ortak bir yaşamın mümkün olduğuna inanarak herkesi demokrasi ve barışa sahip çıkmaya davet ediyoruz” dedi. 

Açıklamaya destek veren STK ve siyasi partiler şöyle: DBP, HDP, CHP, ESP, EMEP, KJA, ZİRAAT ODASI, Azadi Hareketi, GÜNSİAD, 78’ler Girişimi, DTSO, DİSİAD, Rojava Yardımlaşma Derneği, EMO, KMO, KESK, İMO, MHD, Barış Anneleri, Kadın Akademisi, TMOBB Sağlık Meclisi, GÖÇ-DER, Yerel Yönetimler, İHD, BARO, Sarmaşık Derneği, TUHAD-FED, TTB, KÜRDİ-DER


Yeni bir saldırı hazırlığı mı?

Silvan-Amed karayolu üzerinde iki kamyonette bombalama için kullanılabilecek altı kesilmiş tüpler ele geçirildi.  
Amed’de ihbar üzerine Silvan-Amed karayolu Seyrantepe çıkışında arama noktası kuran polisler, Silvan’a doğru seyir halinde olan 21 GC 156 ve 33 L 4745 plakalı iki kamyoneti durdurdu. Arama yapan polisler, ev tipi altları kesilmiş tüpler buldu. Bomba ekipleri tüpler üzerinde incelemede bulundu ve polis köpekleri eşliğinde bomba araması yapıldı. Araçlar çekiciyle götürülürken, iki şoför de gözaltına alındı. 


HAYRİ DEMİR/DİHA/AMED