Roboski Katliamı’nın ardından Meclis’te kurulan Uludere İnceleme Alt Komisyonu’nun Başkanı İhsan Şener, önceki gün raporu komisyon üyelerine sunmak için 28 Şubat günü toplantı yapılması yönünde çağrı yaptı. Şener, Roboskî’de yapılanın “masum güvenlik operasyonu” olabileceğini belirtirken, raporda emri kimin verdiğine ilişkin bilginin de olmayacağını söyledi. Roboskî’deki katliamda kardeşini ve yakınlarını yitiren Veli Encü, komisyonun açıklayacağı rapordan bir beklentilerinin olmadığını söyledi.

“Katliamdan bu yana devlet tarafından gün geçmedi ki tehdit, gözaltı, idari para cezaları almayalım” diyen Encü, şöyle konuştu: “Komisyondan kamuoyunda paylaşacağı rapordan hiçbir şey beklemiyoruz. İnancımızı tamamen yitirdik. Komisyon burada 15 Mart 2012’de raporun hazırlanıp yayınlanacağını söylemişlerdi. Bu olmadı, zamana yayıldı.”
Encü, bazı üyelerin çok samimi bir çalışma içinde olduğunu dile getirerek, şöyle devam etti: “Katliamdan bu yana 430 gün geçmesine rağmen bir tek kişinin ifadesine başvurulmadı. Gülyazı alay komutanının görev yerinin değiştirilmesi dışında bugüne kadar herhangi bir şekilde iğne ucu kadar adım atılmadı. Bunu şuna bağlıyoruz; katliamın ucu siyasi sorumlulara dayanmaktadır. Ucu hükümete dokunduğu için hükümetin komisyon üzerinde baskısı olduğunu düşünüyoruz.”

Raporla üstü örtülecek

Uludere İnceleme Alt Komisyonu’nun Başbakanın, Genelkurmay’ın yönlendirmesiyle yönetildiğini belirten Encü, komisyonun kurulmasındaki amacın Türkiye ve uluslararası kamuoyundaki tepkilerin en aza indirilmesi olduğunu vurguladı. Uludere Alt Komisyonu Başkanı İhsan Şener’in farklı açıklamalarda bulunduğunu ifade eden Encü, “Bir dedikleri diğerini tutmuyor. Yapacakları idari soruşturmadan hiçbir şey beklemiyoruz. Kendi fikirlerince hazırlayacakları raporla olayı zamana yayma ve üzerini örtme içerikli bilgilerle kamuoyunun karşısına çıkacaklardır” diye belirtti.


Bir soruşturma daha
“Biz Roboskîli aileler olarak mücadelemizden hiçbir zaman taviz vermeyeceğiz. Geri durmayacağız” diyen Encü, Uludere Savcılığı’nın hakkında yeni bir soruşturma açtığını söyledi. Savcılıktan kendisini arayarak acilen ifade vermesi için çağrıldığını dile getiren Encü, şunları belirtti: “Savcılıkta masanın üzerinde gördüğüm dosyada ‘PKK propagandası yapmaktan’ ifadem alınacağını öğrendim. 9 Mart 2012’den bu yana kardeşimi yitiren biri olarak telefonumun dinlendiğini öğrendim. Şu an bu size bu bilgileri verdiğimde bile ‘suç işlediğim’ savunuluyor. Savcı bana ‘Niye orada burada konuşuyorsun? Sesinizi keseceksiniz’ diyor. Çünkü konuştuklarımız ‘propaganda’ymış.”


İBRAHİM AÇIKYER / ANF/ANKARA