Enflasyon oranında zam sıfırdır

KESK İzmir Şubeler Platformu açıklama

KESK İzmir Şubeler Platformu açıklama

  • Memur maaşı zamlarına tepki gösteren KESK İzmir ve İstanbul Şubeler Platformu, “Enflasyon oranında artış demek dünyanın her yerinde sıfır zam demektir. Cebimize giren maaşın yarısı emekli aylığımıza yansıtılmayacaktır” dedi. 

Kamu Emekçileri Sendikası Konfederasyonu (KESK) İzmir Şubeler Platformu, memur maaşlarına yapılan zamlara ilişkin Konak YKM önünde basın açıklaması gerçekleştirdi. KESK İzmir Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Bülent Karakaş, iktidarın yılın başından itibaren enflasyon hedefini kademe kademe 2,5 kat artırıp, yılın sonunda “Bu hedefin 0,23 puan altında kaldık” diyerek herkesle dalga geçtiğini ifade etti. Karakaş, 2024'e temel ihtiyaçlara zam yağmurlarıyla girdiklerini belirterek, “Bu koşularda Ocak 2024 itibarıyla 6 aylık enflasyon farkı (yüzde 29,78) ve toplu sözleşme artışı (yüzde 15) ile maaşlarımızın toplamda yüzde 49,25 artacak olması büyük bir müjde gibi sunuluyor. Oysa bu ‘müjde’ koskoca bir yalandan ibarettir, çünkü ücretlerde enflasyon oranında artış demek dünyanın her yerinde sıfır zam demektir” dedi.

TÜİK rakamları yalan

Yaşanan gerçek hayat pahalılığının “suni TÜİK rakamları” ile yarı yarıya düşük gösterildiğini belirten Karakaş,  bu durumun emekçilerin cebinden çalmaya devam etmek olduğunu ifade etti. Karakaş, “Nitekim bugün aldığımız maaşlar,  elimizdeki bordrolar yıllardır sürdürülen bu soygun düzenini ispatlamaktadır. Cebimize giren maaşın yarısı emekli aylığımıza yansıtılmayacaktır” diye konuştu. “Yoksullukta, sefalette eşitlenmek değil, hak edilen refahta birleşmek istiyoruz” diyen Karakaş, taleplerini şöyle sıraladı: 

* Öncelikle tüm kamu emekçilerine bugün için brüt 12 bin 147 TL olarak verilen ilave seyyanen ödeneğin taban aylık katsayısına dâhil edilmesini istiyoruz.

* En düşük kamu emekçisi maaşının eş, çocuk, kira ve ulaşım gibi yardım kalemleri ile yoksulluk sınırının üzerine çıkarılmasını istiyoruz.

* Ekonomik büyümeden hakkımıza düşen refah payının verilmesi için düzenlemeler acilen hayata geçirilmelidir.

* En düşük emekli aylığının net 18 bin 700 TL’ye çıkarılmasını istiyoruz. 

* Ücret gelirlerine uygulanan vergi oranı yüzde 10 olarak sabitlenmeli ve temel tüketim maddelerine uygulanan dolaylı vergiler kaldırılmalıdır.

* Emekçilerin yol ücretleri karşılanmalı ve öğlen yemekleri ücretsiz verilmelidir.

* Bütün kamu emekçilerine hayat pahalılığı tazminatı verilmesi için yasal düzenleme yapılmalıdır.

Kamu emekçileri açıklamanın ardından maaş bordrolarını yakarak yaşananları protesto etti. İZMİR

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.