Enternasyonalistler Öcalan için yürüyor

Yurt Dışı Haberleri —

.

.

  • Öcalan’a özgürlük talebiyle dün Almanya ve Fransa’dan iki koldan “Uzun Yürüyüş” başlatıldı. Frankfurt’tan 137 enternasyonalist, Sierentz’ten ise 300 genç yola çıktı. İki kol 5 gün sonra Strasbourg’a buluşacak.

ERKAN GÜLBAHÇE/FRANKFURT

15 Şubat uluslararası komplosunun 23. yıl dönümü vesilesiyle dün Almanya ve Fransa’dan iki koldan “Uzun Yürüyüş” başlatılarak, Öcalan’ın özgürlüğü talep edildi.

Türk devletinin İmralı adasında ağır tecrit altında tuttuğu Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın özgürlüğü talebiyle başlatılan Uzun Yürüyüş’ün Almanya etabını; Kolombiya, Brezilya, Ekvator, Meksika, İspanya, Bask ülkesi, Katalonya, İtalya, İsviçre, Almanya, Belçika, Avusturya ve İskandinavya ülkelerinden gelen 137 enternasyonalist yürüyor. Frankfurt’tan Saarbrücken’e kadar yaklaşık 180 km sürecek olan Uzun Yürüyüş’ün startı Pazar günü saat 11’de Frankfurt Hauptwache’den kitlesel bir basın açıklamasından sonra verildi. 

İlk gün 34 km

Yürüyüşe geçen enternasyonalistler yağmur ve rüzgar altında 34 km yol yürüyerek Darmstadt şehrine ulaştı. Yürüyüş boyunca Kürdistanlılar enternasyonalistleri yalnız bırakmadı. Geceyi burada geçiren enternasyonalistler, bugün de Darmstadt’tan Bensheim’e 22 km yol katederek Weinheim’a geçecek. Gençler toplamda 180 km yol yürüyerek 11 Şubat’ta Saarbrücken’de yapılacak etkinliğe katılacaklar. Bir gün sonra da merkezi gösteri için Strasbourg’a gidilecekler.

Öcalan posteri yasaklandı

Alman polisi ise yerel mahkemenin de onayıyla yürüyüşte; Öcalan’ın posteri ile Kürtleri temsil eden sarı-kırmızı-yeşil renklerinin taşınmasını yasakladı. 

Yasak kararına gerekçe olarak ise yürüyüş için hazırlanan bildiride yer alan “Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a uygulanan tecrit Kürt halkının iradesine uygulanmıştır” cümlesinin bu yürüyüşün sadece Öcalan’ın özgürlüğü için yapılmadığını gösterdiği savunuldu. 

Renkler PKK’yi andırıyormuş!

Ayrıca bildiride yer alan Öcalan fotoğrafının etrafındaki sarı-kırmızı-yeşil renklerin ise ‘PKK’yi andırdığı’ için yasak kararının alındığı belirtildi. Tertip komitesi ise kararın siyasi olduğunu belirterek yasağın iptali için üst mahkemeye başvurdu.

Sivil itaatsizlik eylemi 

Uzun Yürüyüşe katılan enternasyonalistler de yasak kararını sivil itaatsizlik eylemiyle protesto etti. Enternasyonalistler yeleklerinin üzerine Almanca “Almanya’da Abdullah Öcalan’ın posteri yasaklı” yazılı dövizleri astı.

Tecridi kabul etmiyoruz

Avusturya’dan Öcalan için yürüyüşe katılan Ermeni kökenli aktivist Soghomon Tehiırıan, enternasyonalistler adına yaptığı konuşmada, “Kürt halkı Öcalan önderliğinde geliştirilen demokratik konfederasyon projesi ile ekoloji, demokrasi ve kadın hakları konusunda çok büyük adımlar attı. Bunun en büyük örneği de Rojava. Bu proje kapitalist sisteme alternatif olduğu için Avrupa, Türkiye ile birlikte saldırılar düzenliyor. Bu kadar güzel projenin yaratıcısı Sayın Öcalan’ın cezaevinde ve izolasyon altında tutulmasını kabul etmiyoruz” dedi.

Sonuna kadar birlikte yürüyeceğiz

Katalonya’dan Diana Montseney ise “Öcalan’dan uzun zamandan beri haber alınmıyor. Sağlık durumu ile ilgili hiç bir bilgi yok. Öcalan’ın Demokratik Konfederalizm projesi ulus devlete karşı gelişen insanı temel alan, demokratik bir projedir. Öcalan’ın özgürlüğü Kürt halkının olduğu kadar ilerici devrimci ve demokrat insanların da özgürlüğü anlamına gelmektedir. Sonuna kadar mücadelede birlikte yürüyeceğiz” diye konuştu,

Komplo boşa çıkarıldı

Almanya Kürdistan Toplumlar Konfederasyonu (KON-MED) Eşbaşkanı Zübeyde Zümrüt de Kürt halkının komployu boşa çıkardığının altını çizerek “Bunun en açık göstergesi dünyanın farklı ülkelerinden enternasyonalistlerin hep birlikte ‘Abdullah Öcalan’a Özgürlük’ sloganı ile yürümeleridir” dedi.

300 genç Fransa’dan yola çıktı

Uzun Yürüyüş’ün ikinci kolu da dün Fransa’nın Sierentz kentinden yola çıktı. Fransa, Almanya, İsviçre, Avusturya, İngiltere ve tüm Avrupa çapında yaklaşık 300 gencin büyük bir coşkuyla ve zılgıtlarla yürüyüşe başlaması dikkat çekti.

Tevgera Ciwanên Şoreşger (TCŞ) ve Jinên Ciwan ên Têkoşer’in (Teko-Jin) öncülüğündeki gençler, “Apocu gençliğin iradesiyle Rêber Apo’yu özgürleştireceğiz!” şiarıyla yürüdü. Uzun Yürüyüş’ün 32 km’lik Sierentz-Mulhouse etabı dün tamamlandı. Yürüyüşün bugünkü etabı ise Mulhouse-Colmar arasında yapılacak.

Saldırılar protesto edildi

Komplo ve tecridin kınandığı yürüyüşte Türk devletinin Kürdistan'a yönelik kimyasal saldırı ve savaş uçaklarıyla gerçekleştirdiği bombardımana tepki gösterildi. Gençler, “Bombardımanı durdur, Katil T.C, Diktatör Erdoğan” dövizlerinin yanı sıra “Bi îradeya ciwanên Apoyî emê Rêber Apo azad bikin” ve “Apocu gençliğin iradesiyle Rêber Apo’yu özgürleştireceğiz!” pankartlarını açtı. 

Öte yandan Almanya’da Kiel, Hannover, Belçika, Fransa’nın Rennes ve Hollanda kentlerinde yaşayan Kürtler ve dostları da “2022’yi Öcalan’a özgürlük yılı haline getireceğiz” diyerek, 2 günlük yürüyüş gerçekleştirdi.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.