Epeyce semirip gitti

Abdülkadir Tutaşı

Abdülkadir Tutaşı

  • AKP'li Artuklu Belediye Başkanı Abdülkadir Tutaşı, yolsuzluklarıyla artık AKP'lilerin bile limitini aşınca sağlık sorunlarını gerekçe göstererek istifa etti. 

 

Mardin'de 31 Mart 2019 yerel seçimlerinde Artuklu Belediye Başkanı seçilen AKP'li Abdülkadir Tutaşı, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamayla "sağlık sorunlarını" gerekçe gösterip "affını" isteyerek istifa etti. İstifanın belediyede müfettiş incelemesinin başlamasından sonra gelmesi dikkat çekti. 

Tutaşı’nın yönetime geldiği günden bu yana usulsüzlük ve yolsuzlukla anılan Artuklu Belediyesi’nde 2021 yılı Mali Denetim Raporu ile yolsuzluklar ve usulsüz işlemler ayyuka çıkmıştı. Mali Denetim Raporu’nun yayınlanmasının ardından belediyede HDP ve AKP'li Meclis üyeleri Tutaşı’nın istifasını isterken, AKP'li 13 Belediye Meclis Üyesi, İl Başkanlığı ve AKP Genel Merkezi'nde görüşmeler yaparak usulsüzlüklere dair raporları Cumhurbaşkanlığına sundu. Ancak buna rağmen bir gelişme yaşanmaması üzerine 13 Meclis üyesi AKP İl Başkanlığına istifa dilekçelerini verdi. Bunun üzerine AKP Genel Merkezi ile yapılan görüşmeler sonucunda Sayıştay müfettişleri gönderilmişti. 

Soylu'nun adamlarından

Abdülkadir Tutaşı, 31 Mart 2019 yerel seçimlerinde aday olduğu gün tartışma konusu olmuştu. Doğru Yol Partisi (DYP) geçmişiyle tanınan Tutaşı’nın, aday olmasını Artuklu'da birçok AKP'li kabullenmezken, devreye Türk İçişleri Bakanı Süleyman Soylu girerek, Tutaşı'ya karşı bağımsız aday olma ihtimali olan kişilerle görüşmüştü. Ardından seçilen Tutaşı, ilk Meclis toplantısında kayyum dönemine ilişkin borçları soran HDP'li Meclis üyelerine "Kayyımın borcunu açıklamak zorunda değilim" diyerek karşı çıkmış, 36 milyon TL'lik kaybı araştırmayı reddetmişti. Tutaşı, "Açıklama yapamıyoruz" demekle yetinmişti. 

Çocuklarıyla birlikte daldı

Tutaşı, göreve gelmesinin 8. ayında Artuklu’nun imar yetkisini üyelerini kayyumla tehdit ederek Meclis’ten aldı. Ancak anlaşmazlıklar çıkınca yetki Meclis'e geri verildi. Sonraki süreçlerde belediyede "rüşvet çarkı" kuran Tutaşı, çocuklarıyla beraber imar işlerini rüşvet karşılığında yapmaya başladı. Önce çocuklarına belediye binasında oda ayıran Tutaşı, tepkiler üzerine çocuklarına binanın yan tarafında bir apartman dairesi tutturdu. Burada dönen rüşvet ilişkileri de ayyuka çıkmasına rağmen devam ettirildi. 

Devlet kurumlarına hizmetçi

2019-2020 yılı Artuklu Belediyesi Faaliyet Raporu'yla beraber Tutaşı’nın usulsüzlükleri kısmen ortaya çıkmaya başladı. Tutaşı’nın belediye kaynaklarını Emniyet, Jandarma ve MİT'in de içinde olduğu devlet kurumlarına harcadığı ortaya çıktı. Tutaşı’nın yapılmamış yolları yapılmış gibi gösterdiği belgelere yansırken, sonraki yıllarda usulsüzlükler durmak yerine artarak devam etti. 

569 ihalenin ortağı 

2019-2020 Mali Denetim Raporu'nda Tutaşı’nın 569 ihaleyi "Doğrudan Temin Yoluyla" yaptığı, kaynakları kendisine yakın firmalara peşkeş çektiği tespit edildi. Tutaşı’nın 21 milyonluk ihaleyi Midyat Belediye Başkanı Veysi Şahin’in firmasına, 18 milyonluk ihaleyi Midyat Belediye Başkanı Şahin’in kuzeninin firmasına verdiği sonraki dönemlerde ortaya çıkarken, yapılmayan işleri ödemelerin yapılmasını eleştirenler "vatan haini" diye suçlandı. 

Mardin'in tarihi ilçesi olmasına ve SİT alanı olmasına rağmen rastgele inşaat ruhsatları verilen ilçede belediyenin usulsüz ruhsatları da defalarca gündem konusu oldu. Tarihi olmayan yerleşim yerindeki usulsüz ruhsatları, sonrasında tarihi ve afet bölgesi ilan edilen yerleşimlerdeki ruhsatları takip etti. 

Asfaltı lokantadan almış

2021 Mali Denetim Raporu'nda milyonlarca lirayı hediyelik eşyalara harcadığı, milyonlarca liralık ihaleleri usulsüz yaptığı, asfaltı dahi lokantada almış gibi gösterdiği tespit edilen Tutaşı, ısmarlama ihaleleriyle gündeme gelirken, ihaleleri de yüksek teklif veren firmalara verdiği tespit edildi. 

Yaşanan usulsüzlüklerin devam etmesi üzerine 13 AKP'li Meclis üyesi "Ya Tutaşı istifa edecek ya da biz" diyerek, AKP Yerel Yönetimler Başkanı Mehmet Özhaseki ile görüştü. Bu görüşmenin ardından belediyede Sayıştay müfettişleri inceleme başlattı. Cumhurbaşkanı talimatı da gelince Tutaşı, AKP'nin bir neferi olarak çalışmak üzere veda etti.   MA/MARDİN

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.