Van’da 23 Ekim 2011 tarihinde yaşanan ve 604 kişinin yaşamını yitirmesine, yüzlerce kişinin yaralanmasına neden olan depremin üzerinden 6 yıl geçti. Depremden en fazla zarar gören ilçe olan Erciş’te yüzlerce bina yıkıldı, binlerce yapı hasar gördü. Aradan geçen zamana ve verilen sözlere rağmen kentte yaşanan depremin izleri hala ilk günkü gibi duruyor.
6 yıldır süren çalışmaların bir türlü bitmediği ilçede “Kentsel dönüşümün” tüm rantı TOKİ'ye aktı. İlçede depremin açtığı yaraların sarılması için yapıldığı ifade edilen TOKİ konutlarının yapım ihalesi AKP'ye yakın isimlere verilirken, ilçe esnafından bir çivi bile alınmadan tamamlanan konutlar da depremzedelere normal fiyatının 2 katına satıldı.
20 bine alıp, 50 bin TL’ye sattılar
Dönemin Belediye Meclis Üyesi olan ve “Kentsel dönüşümün rantsal dönüşüm” olduğunu söyleyerek, o dönem çeşitli eylemler yapan Güven Çalık, 23 Ekim depreminin birilerinin ekmeğine yağ sürdüğünü söyledi. Çalık, "Baktılar ki burada ses ve seda yok devam ettiler. Memleketimizi parçaladılar. Erciş'te bine yakın konut ihtiyacı vardı ama TOKİ 5 bin konut yaptı. Peki TOKİ neden bu kadar konut yaptı? Çünkü Erciş üzerinden bir rant amaçlanıyordu ve bu başarıldı. Bu nedenle TOKİ bu kadar konutu inşa etti" dedi.
Erciş'te halkın arsasını 20 bin TL'ye alan TOKİ'nin aynı arsayı kat mülkiyeti karşılığında 50 bin TL'ye sattığını söyleyen Çalık, halkın bu şekilde mağdur, birilerinin ise zenginleştiğini belirtti.