Erdoğan 1 milyon kişiyi Kürtlere karşı kullanacak

Efrîn Kanton Meclisi Eşbaşkanı Mehemed Naso

Efrîn Kanton Meclisi Eşbaşkanı Mehemed Naso

  • Erdoğan’ın sığınmacılarla savaşı derinleştireceğini belirten Efrîn Kanton Meclisi Eşbaşkanı Mehemed Naso, “1 milyon kişiyi işgal ettikleri yerlere yerleştirip kirli politikaları için kullanacaklar” dedi. 

Türk hükümetinin onayı ve sınırları açmasıyla gelip yerleşen 3 milyon 762 bin (resmi rakamlar) Suriyeli sığınmacı, Avrupa devletlerine kaşı kullanılan bir koz ve çete elemanı devşirilen bir kitle olarak korundu. Türkiye sığınmacılar için tutulma merkezi yapılırken, Avrupa’dan fonlar alındı, çıkarlar için siyaset malzemesi yapıldı. Günümüze kadar AKP-MHP’nin açıktan yürüttüğü bu politikaya karşı tepki göstermeyenler, ırkçılığa varan söylemlerle sığınmacıların geri gönderilmesi gerektiğini söylemeye başladı. Sıkıştığını anlayan, Ukrayna savaşı ile Avrupa’ya karşı koz sayısı artan AKP-MHP iktidarı da sayı vererek sığınmacıları gönderme hazırlığı yaptığını duyurdu. AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan, 3 Mayıs’ta İdlib’de inşa edilen briket evlerin anahtar teslim töreninde Türkiye’de yaşayan 1 milyon Suriyeliyi belli bölgelere yerleştireceklerini söyledi. Daha önce bazıları, Türk işgali altında bulunan Kuzey-Doğu Suriye’de Kürt nüfusunun yoğun olduğu yerlere yerleştirildi. Bu kentlerden biri de Efrîn. Efrîn İnsan Hakları Örgütü’nün 5 Mart 2022’de yaptığı açıklamaya göre; en az 300 bin insan zorunlu göçe maruz kaldı. Kürtler yerine Türkmen, Arap, Filistinlilerden oluşan 450 bin kişi yerleştirildi. Efrîn yerlisinin oranı yüzde 95’lerdeyken işgalin ardından yüzde 20’lerin altına indirildi. 

Tartışmalara dair MA’ya konuşan Efrîn Kanton Meclisi Eşbaşkanı Mehemed Naso, işgal edilen Efrîn’de 5 yıldır insanlık dramı yaşandığını belirterek, nüfus yapısının değiştirildiğini söyledi. Naso, “Kürtçe tabelalar yerine Türkçe tabelalar asıldı. Kentlerin isimleri Türkçeleştiriliyor. Türkçe resmi dil yapılmış durumda. Efrîn halkı yüzde 80 göç etti, kalan yüzde 20 de köle olarak kullanılıyor ve göç etmeleri için ellerinden geleni yapıyorlar” dedi. 

Erdoğan’ın Türkiye’de yaşayan 1 milyon Suriyeliyi Suriye’de belli bölgelere yerleştirecekleri yönünde yaptığı açıklamaya işaret eden Naso, “Erdoğan’ın bunu demesi ‘savaşı derinleştireceğiz’ demektir. Bu kişileri, işgal ettikleri yerlere yerleştirecekler. Kendi kirli politikaları için kullanılacak. Biz Efrîn halkıyız, bu topraklar bizim. Hiçbir zaman amaçlarına ulaşamayacaklar. Kim Türkiye ile birlikte hareket ederse ihanet içinde olur ve biz ona karşı oluruz. Biz Kürdistaniyiz. Nerde olursa olsun bu toprakları savunacağız” şeklinde konuştu. 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.