Erdoğan Almanya’yı karıştırıyor

Dünya Haberleri —

Türk cumhurbaşkanı R.T. Erdoğan

Türk cumhurbaşkanı R.T. Erdoğan

  • Almanya’da yeni kurulan Erdoğan güdümlü parti, vatandaşlık yasasındaki değişikliğin tartışmaya girmesine sebep oldu. CDU’nun yanısıra hükümet ortağı FDP’de bunun bir hata olduğu kanısında. 
  • CDU/CSU Parlamento Grup Başkanı Thorsten Frei Berlin'de yaptığı açıklamada, "Açıkça görülüyor ki, vatandaşlık yasasında yapılan değişiklik kategorik bir hataydı" ifadelerini kullandı. Tartışma derinleşiyor.

Almanya'da AKP güdümünde kurulduğu söylenen ve kamu oyunda "Erdoğan'ın partisi" olarak görülen DAVA partisi Trafik Lambası Koalisyonunu karıştırdı. Muhalefetin yanı sıra Koalisyon partilerinden de tepki gelirken hükümetin yeni vatandaşlık yasası eleştirilerin hedefinde.
Siyasi çevrelerde "Erdoğan'ın Almanya şubesi" olarak değerlendirilen yeni siyasi oluşum, Alman vatandaşlığı almak isteyenlerin umutlarına gölge düşürdü. CDU (Hristiyan Demokrat Birlik) Meclis Grup Başkanvekili Jens Spahn, Bild gazetesine verdiği demeçte, Erdoğan'ın bu duruma "gizli gizli güldüğünü" dile getirerek, "Yıllardır Almanya'daki Türklerin entegrasyonunu sabote etmeye çalışıyor ve bu hükümet, herkes için çifte pasaport ile onun işini gereksiz yere kolaylaştırıyor" ifadelerini kullandı.
"Çeşitlilik ve Uyanış için Demokratik İttifak" adının Almanca kısaltması olan DAVA, Alman kamuoyunda Türk cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ayrıştırıcı politikalarına hizmet ettiği için eleştiriliyor.  Siyasetçiler Erdoğan'ın, bu oluşum üzerinden Almanya'da nüfuzunu artırma ihtimaline karşı uyarıyor.

Frei: Kategorik bir hata
Yeni kurulan DAVA partisinin Almanya’da kutuplaşmaya yol açacağına dikkat çeken Ana muhalefetteki Birlik Partileri'nin (CDU/CSU) parlamento grubu başkan yardımcısı Andrea Lindholz (CSU), iki ülkede de oy kullanacakların entegrasyonunun mümkün olmayacağına dikkat çekti. 
CDU/CSU Parlamento Grup Başkanı Thorsten Frei ise Salı günü Berlin'de yaptığı açıklamada, "Buna son derece şüpheci bir gözle bakıyorum. Açıkça görülüyor ki, vatandaşlık yasasında yapılan değişiklik kategorik bir hataydı" ifadelerini kullandı.

Koalisyon ortaklarından da eleştiri geldi
Üçlü koalisyonun ortağı FDP'nin (Hür Demokratlar) genel başkan yardımcısı Wolfgang Kubicki, SPD (Sosyal Demokrat Parti) Eş Genel Başkanı Saskia Esken ya da Yeşiller partili Tarım Bakanı Cem Özdemir gibi Erdoğan'ın AKP'sine karşı uyarıda bulunanların, "Kendi eylemlerinin ikiyüzlü olup olmadığına bir bakmaları gerektiğini" dile getirdi.
Yeşiller Partili insan hakları politikacısı Max Lucks da Welt gazetesine verdiği demeçte, "Artık saflığımızı bir kenara bırakmalı ve Erdoğan'ın Almanya'ya uzanan kolunu güçlendirmeye devam etmekten vazgeçmeliyiz" şeklinde konuştu. BERLİN

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.