Erdoğan aydınları yakan katili affetti!

Erdoğan

Erdoğan

  • Türk Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2 Temmuz 1993’te Madımak Oteli'nde 33 kişinin yakılarak katledildiği Sivas Katliamı davasının ağırlaştırılmış müebbet hapis hükümlüsü Hayrettin Gül'ü affetti. Erdoğan bu yola sıklıkla başvuruyor ama Cumhurbaşkanı olduktan sonra bu yetkisini kaç mahkum için kullandığı bilinmiyor.

Sol Haberden Gökçe Giresunlu’nun haberine göre bunun nedeni Erdoğan'ın anayasal yetkisini kullanarak affettiği mahkumların listesinin sır gibi saklanması. CHP'li Ali Haydar Hakverdi'nin 2016 yılında başvuruda bulunduğu Adalet Bakanlığı, "takdir hakkını" kullandığı gerekçesiyle Erdoğan'ın affettiği mahkum sayısını açıklamadı. Eldeki tek veri resmi gazetede yayımlanan kararlar.

Resmi Gazete’nin verilerine göre Erdoğan 2015’te 4, 2017’de 1, 2019’da 3 ve 2020 yılında da 1 kişiyi affetti.

2019’da affedilen üç mahkumun bilgileri şöyle:

* Cezası affedilen 45 yaşındaki Mustafa Karaman, kasten öldürme ve ruhsatsız silah kullanmaktan 15 yıl hapis ve para cezası, kamu görevlisini kasten yaralama suçundan da 9 ay hapis cezasına mahkûmdu. Hakkında Adli Tıp Kurumu 3. Adli Tıp İhtisas Kurulunun “sürekli hastalık, sakatlık ve kocama hali” raporu vardı.

* 43 yaşındaki Uğur Fidancı, cezası Adli Tıp Kurumu 3. Adli Tıp İhtisas Kurulunun raporuna dayanılarak kaldırıldı.

* Affedilen üçüncü mahkûm da “nitelikli yağma” suçlarından 42 yıl 18 ay hapis ve para cezasına çarptırılan Konyalı, 47 yaşındaki İsmail İpek’ti. Onun hakkında da Adli Tıp’ın “sürekli hastalık, sakatlık ve kocama hali” raporu vardı.

* Erdoğan, geçen yıl uyuşturucu ticareti ve silahlı tehditten 24 yıl hapse çarptırılan Hasan Şen ile 'FETÖ'den 7,5 yıl hapis cezası alan Bilal Konakci’nin cezalarını 'sürekli hastalık' nedeniyle affetti.

Bu yıl da cezaevinde bulunan 4 hükümlü Erdoğan tarafından affedildi. Bu hükümlülerin suçları şöyleydi:

• Çetin Saner; 28 Şubat Davası kapsamında müebbet hapis cezası

• Mehmet Emin Alpsoy; Hizbullah davası kapsamında ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası

• Nihat İliman; kasten öldürme suçundan 25 yıl hapis cezası

• Sedat Çelik; uyuşturucu ticareti nedeniyle 12 yıl 6 ay

• Erdoğan daha önce de “Sivas Katliamı” davasında ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına mahkum edilen ve 26 yıldır cezaevinde kalan Ahmet Turan Kılıç’ı affetmişti.

Aleviler tepkili

Alevi örgütleri, Erdoğan’ın Sivas Katliamı davasında ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verilen Hayrettin Gül’ün cezasını kaldırmasına tepki gösterdi. 

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği (PSAKD) Genel Başkanı Cuma Erçe: “Madımak otelinde 33 canımızı diri diri yakan ve ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılan katillerden birini daha affettiler. HÜDA-PAR’a verilen sözler mi yerine getiriliyor? İçeride onlarca hasta hükümlü var. Suçsuz yere yıllardır hapishanelerde tutulanlar var ama katiller affediliyor. Halkın vicdanı affetmeyecek ve eninde sonunda halkımız bu kanlı tarihle yüzleşecek ve hesabını soracaktır. Dün Ahmet dedeleri bugün Hayrettin Gül. Tek tek bırakıyorlar. Aranmakta olan katilleri ve esas suçluları mahkeme önüne getirmiyorlar. Yazıklar olsun…” İSTANBUL

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.