Devlet bakanı Yves Rossier Türkiye’deki darbe sonrası yaptığı açıklamalarda, Erdoğan’a destek çıkmış ve yapılan geniş tutuklamaları “normal ve yerinde bir davranış” olarak yorumlamıştı. Avrupa ülkeleri darbeye temkinli yaklaşırkıp Türkiye’yi insan haklarına uymaya çağırırken, “Düşünün, İsviçre askeri sivillere saldıracak ve parlamento binasını ateşe verecek” açıklamasında bulunarak, Erdoğan hükümetinin darbe sonrası politikalarına destek vermişti.
Büyük tepki aldı
Devlet Bakanı’nın, İsviçre adına söz konusu açıklamayı yapması büyük tepki toplamıştı. Siyasiler ve basın bakana; “Darbeye karşı demokrasiye savunmak ile Erdoğan’a sınırsız destek vermenin ayrıştırılması” uyarısı yapmıştı.
İstifa nedeni bu açıklama mı?
Devlet bakanı Yves Rossier’ın bu açıklamalardan bir süre sonra istifa ettiğini açıklaması ve hiç bir gerekçenin belirtilmemesi dikkat çekti. Konuya ilişkin İsviçre Parlamentosunda görüştüğümüz bir parlamenter adının yazılmaması koşuluyla şunları söyledi: “Devlet Bakanının bu açıklamaları büyük tepki görmüştü. İstifanın bu açıklamaların ardından gelmesi dikkat çekici. Ama resmi olarak bu açıklanmadı. Ben de istifayı bu açıklamalara bağlıyorum ama resmi olmadığı için bunu açıkça burada seslendirmem doğru olmaz.”
ZÜRİH