2 depremin vurduğu Van’da ölü sayısı 700’e vardı. Arama kurtarma çalışmaları sona erdi, enkaz kaldırma çalışmaları ise devam ediyor. Kar yağışının olduğu bölgede, barınma sorunu devam ederken Türk Başbakan Erdoğan afet bölgesi ilan etmeyeceklerini açıkladı. Erdoğan önceki gün Van ve Erciş‘e giderek incelemelerde bulundu. Erdoğan burada yaptığı konuşmada depremzedelerin „Erciş il yapılsın, Van afet bölgesi ilan edilsin“ taleplerini reddetti. Erdoğan Van’ın 2014’ten itibaren büyükşehir statüsüne geçeceğini söyledi. İlçeye konteynır gönderilmeye devam edildiğini belirten Erdoğan, „Konteynırları devamlı yaptırıyoruz, yetişmiyor“ dedi. Erdoğan, Van’ın afet bölgesi ilan edilmesi talebi ile ilgili olarak da, „Buranın afet bölgesi ilan edilmesi ne demek biliyor musunuz? Bundan sonra burada ne imar yapabilirsiniz, ne iskan yapabilirsiniz, ne de mevcut bulunan evinize bir çivi çakabilirsiniz, demektir. Bunu biliyor musunuz? Ağzı olan konuşuyor“ ifadelerini kullandı. Depremzedelere Ağustos ayına kadar idare etmelerini salık veren Türk Başbakan, ondan sonra kalıcı konutlara yerleştireleceklerini söyledi.

İki bina daha yıkıldı
Van’da binalar yıkılmaya devam ediyor. Önceki gece yaşanan artçı depremlerde Vali Mithatbey Mahallesi Koçibey Caddesi ve Van çarşı merkezinde Zübeyde Hanım Caddesi üzerinde bulunan iki bina yıkıldı. Binalar ağır hasarlı olduğu için içinde kimsenin bulunmaması can kaybını önledi.

Mağduriyetin adı: Çadır
Yaşadıkları iki büyük deprem felaketi ve artçı depremler nedeniyle hasar gören evlerine giremeyen depremzedeler çadır ihtiyaçları dahi karşılanmadığı için dondurucu soğukla karşı karşıya. Kente İran gibi ülkelerden gönderilen çadırlara ulaşmak için soğuk havada yüzlerce metreyi bulan kuyruklarda beklemeyi göze alamayan afetzedeler başka yollar arıyor. Meydana gelen hasarlar nedeniyle iş yerlerinin büyük bir bölümünün kapalı olduğu kentte tek açık olan nalbur dükkanları. Bunun nedeni ise depremzedelerin barınma ihtiyaçlarının naylon ve branda satın alarak karşılamaya çalışmaları. Yaşanan yoğun talep nedeniyle naylon ve branda satışları da kara borsaya düştü. Ortalama bir aile için çadır yapmanın maliyeti 600-700 TL’ye kadar çıkabiliyor.

Ağustos’u görebilecek miyiz?
Dondurucu soğukta barınmak için uğraş veren depremzedeler ise Başbakan’a tepkili: „İnsanlar çadır dahi bulamıyor. 8-10 aile aynı çadırda yatıyor. Başbakan’a sormak lazım bu kadar insan donarak ölmeden Ağustos’u görebilecek mi?“

Gazeteciler toprağa verildi

İkinci depremle yıkılan Bayram Oteli’nin enkazından cesetleri çıkarılan gazeteciler Cem Emir ve Sebahattin Yılmaz dün memleketlerinde toprağa verildi. Emir için doğum yeri Dersim’de cenaze töreni düzenlendi. DHA temsilciliği önünde yapılan ilk törene binlerce kişi katıldı. Yapılan konuşmaların ardından Emir’in cenazesi Hozat’a bağlı Çığırlı Köyü’nde toprağa verildi. Yılmaz için de Erzurum’da cenaze töreni yapıldı.

VAN