Türk Cumhurbaşkanı R.Tayyip Erdoğan'ın korumaları ile bir grup faşistin, 16 Mayıs'ta Washington'da barışçıl gösteriler yapan Kürtlere yönelik saldırısına Amerika'da gösterilen tepkiler durmuyor. 

Kürtlere dönük vahşete karışanlardan 15'i Erdoğan'ın koruması olmak üzere toplam 19 kişi hakkında, Ağustos ayının sonunda açılan 'nefret yoluyla şiddet suçu' davasına ek olarak, önceki gün ABD Senatosu Ödenekler Komitesi'nde, Erdoğan’ın korumalarına gönderilecek silahların satışının durdurulmasına ilişki tasarı kabul edildi. 

ABD Senato bünyesinde yer alan Ödenekler Komitesi Erdoğan'ın korumalarına yapılan silah satışlarına engel getirilmesini olanak veren tasarıyı onayladı.


Koruma terörüne tepki

The Associated Press’nin haberine göre ABD Senato Ödenek Komitesi tarafından alınan bu karar, Washington ziyareti sırasında Erdoğan ile birlikte bulunan korumaların barışçıl protestoculara yönelik şiddetine gösterilen tepkilerin bir parçası.

ABD Senatosu'na sunulacak tasarının kabul edilmesi halinde ABD silahlarının Erdoğan’ın korumalarına satışı durdurulacak.

Bu kararın Senato'da onay alması halinde, Erdoğan'ın korumalarının kullanması için bu yılın başında New Hampshire'daki silah şirketi Sig Sauer ile yapıldığı söylenen 1,2 milyon dolar değerindeki yarı otomatik silah ve bu silahlara ait muhimmatların satış anlaşması süresiz olarak rafa kaldırılabilir.

2017 yılının başında ABD Başkanı Donald Trump, Kongre’ye 

New Hampshire markalı silah üreticisinin 1.2 milyon dolar tutan yarı-otomatik el silahlarını ve mühimmatını Erdoğan’ın güvenlik ekibine saltılmasına izin verme niyetini bildirmişti. 


'Erdoğan'a partiler üstü güçlü mesaj'

Engelleme ile ilgili olarak Komite üyesi Senatör Van Hollen ile Senatör Patrick Leahy, bu kararın ”Erdoğan’a güçlü ve partilerüstü bir mesaj olduğunu, Amerikalılara saldıran Erdoğan’ın korumalarına bunları yaparken silah satmayacaklarını gösterdiklerini” ifade etti.


Ne olmuştu?

AKP Genel Başkanı ve Türk Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın korumaları, 16 Mayıs’ta Washington ziyareti sırasında Türkiye Büyükelçiliği konutu önünde toplanan ve ellerinde “Demirtaş’a özgürlük” pankartı taşıyan Kürtlere saldırdı. 


11 kişi yaralanmıştı

Korumalara ve ABD'de kalan bir grup Türk faşistine saldırının talimatını, Washington Türk Büyükelçiliği önünde gösteriyi izleyen bizzat Erdoğan'ın verdiği görüntülerde ortaya çıkmıştı. 

Koruma terörü ile 2'si ağır toplam 11 barışçıl gösterici yaralanmıştı. 

Bu saldırı ABD medyasında, Erdoğan’ın ABD ziyaretinden çok saldırı ses getirmiş, ülkenin köklü gazetelerinden New York Times protestoculara yönelik saldırının faillerini detaylı bir analize tabi tutmuştu. Öyle ki gazete bu haberi Türkçe olarak da yayınlamıştı.

ABD Senatosu üyeleri, ABD Dışişleri Bakanlığı ve çok sayıda resmi kurum bu saldırıya büyük bir tepki göstermişti. 

ABD Temsilciler Meclisi de, Erdoğan’ın korumalarının protestoculara saldırısını kınayan tasarıyı oy çokluğuyla kabul etmişti.

Erdoğan, Washington'da ortaya çıkan tepkiden dolayı 6 ve 7 Temmuz tarihlerinde Almanya'nın Hamburg kentinde yapılan G20 Zirvesi'ne, saldırılara adı karışan korumalarını getirmemişti.  


Vahşete karışan 19 kişi hakkında dava

Görüntülerde yerdeki bazı protestoculara tekma attıkları görülen ve ABD’de ikamet eden Eyüp Yıldırım ve Sinan Narin isimli saldırganlar tutuklanmış, Ağustos ayının sonunda ise 15 koruma, toplam 19 saldırgan hakkında 'Nefret suçu' işleme suçlamasıyla dava açılmıştı. 

Ayrıca ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Heather Nauert “Türk korumalara verilen tutuklama kararının açık bir mesaj olduğunu” belirtmişti. 


 HABER MERKEZİ