Erdoğan’a ‘antisemitizim’ ikazı

Dünya Haberleri —

Federal Almanya Meclisi Dış İlişkiler Komisyonu Başkanı Michael Roth

Federal Almanya Meclisi Dış İlişkiler Komisyonu Başkanı Michael Roth

  • Türk Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı Almanya seyahati öncesi uyaran, SPD'li siyasetçi Michael Roth, "saygı duymayan ve antisemit siyasetini" sürdürürse "AB ile daha iyi ilişkiler kurma umudunun boşa çıkacağı" uyarısında bulundu.

Federal Almanya Meclisi Dış İlişkiler Komisyonu Başkanı Michael Roth, Deutschlandfunk radyosuna yaptığı açıklamada, Türk Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Gazze'deki savaşla ilgili açıklamalarını sert bir dille eleştirdi. İsrail Hamas savaşında barış ve hakkaniyetli bir çözüm aramak yerine, sivil can kayıplarını iç siyaset malzemesi yapan Erdoğan’a bir tepki de Michael Roth’tan geldi. Cuma günü Almanya'ya gerçekleştireceği ziyaret öncesinde R.T. Erdoğan'ın Hamas'ı "mücahit" olarak nitelendirmesi Almanya kamuoyunda tartışma yaratmaya devam ediyor. 

Etkisiz eleman oldu
"Erdoğan antisemit mi?" sorusuna "Evet" yanıtını veren Sosyal Demokrat Partili (SPD) Roth, Erdoğan'ın bu açıklamalarla "ülkesine ağır zarar verdiğini" söyledi. Roth, Erdoğan'ın bu sözleri nedeniyle "Avrupa Birliği (AB) ile iyi ilişkiler kurma fırsatını kaçırdığını" ve Türkiye'nin "Ortadoğu ve Avrupa arasında bir köprü, bir arabulucu olma rolünü kaybettiğini" ifade eden Roth, Erdoğan'ın "Türkiye'nin uluslararası düzeydeki etkisinin de yok olmasına yol açtığını" belirtti. Roth, Erdoğan'ın "iç politikada puan toplamak için" İsrail'e karşı açıklamalarda bulunduğunu söyledi.
Dış politika konusunda uzman siyasetçi Roth, Erdoğan İsrail'e "saygı duymayan ve antisemit siyasetini" sürdürürse "ekonomik krizden çıkmak, işsizliği azaltmak, enflasyonu düşürmek için AB ile daha iyi ilişkiler kurma umudunun boşa çıkacağı" uyarısında bulundu.

Yine de konuşmak lazım
Erdoğan'ın ziyaretine karşı çıkan bazı siyasetçilere de yanıt veren Roth, Türk cumhurbaşkanı'nın Almanya'ya gelmesini savundu. Erdoğan için "Bizim ve Avrupa için önemli bir ülkenin devlet başkanı" diyen Roth, bunun "Erdoğan'ın görüşlerine kesin bir şekilde karşı çıkmak için bir fırsat" olacağını vurguladı. Roth, iki gün önce düzenlediği basın toplantısında da Erdoğan'ın "İsrail'in varlığını sorgulayan" sözleri ile "Hamas'a yönelik sempatisinin" kesinlikle kabul edilemez olduğunu vurgulamış, buna rağmen Erdoğan ile konuşmanın gerekli olduğunu altını çizmişti.
Roth, Erdoğan'a işaret ederek Ortadoğu'da barış sağlanması ve tansiyonun düşmesi için "şu ana kadar sorumluluklarını yerine getirmeyenlerle konuşmanın şimdi konuşmanın önemli" olduğunu belirtmişti.17 Kasım'da Almanya'yı ziyaret edecek Cumhurbaşkanı Erdoğan, Almanya Başbakanı Olaf Scholz tarafından akşam yemeğinde ağırlanacak. Erdoğan, Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier tarafından da kabul edilecek. BERLİN

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.