Erdoğan’la pazarlık oy kaybettirdi

Dünya Haberleri —

  • İsveç’te Pazar günü yapılacak kritik seçimlere dair anketler, Erdoğan’a boyun eğen Andersson liderliğindeki Sosyal Demokrat Parti’nin oy kaybettiğini, aşırı sağcı İsveç Demokratları’nın ise ikinci sıraya yükseldiğini gösteriyor. 

3 seçim aynı gün yapılacak

İsveç tarihinin en kritik seçimlerinden birine hazırlanıyor. Pazar günü seçmenler yeni hükümeti belirlemek için sandık başına gidicek. Ülkede 4 yılda bir yapılan genel seçimler en son 2018’de yapılmıştı. Seçimlerle parlamentonun 349 üyesi seçiliyor. Yurt dışındaki oy verme işlemleri büyükelçiliklerde 24 Ağustos’ta başladı. İsveç’te her partinin bir aday listesi sunduğu bir tür nispi temsil seçim sistemine göre oy kullanılıyor. Ülkede 29 seçim bölgesi bulunuyor. Bölgesel ve yerel seçimler de aynı gün yapılacak. Ülke genelinde yüzde en az 4 oranında oy alan ve seçim bölgesinde en az yüzde 12 oranında oy alan partiler aldıkları oyun ağırlığına göre parlamentoya milletvekili gönderme hakkına sahip oluyor. 

Meclis’te 8 parti var

2018 yılındaki seçim sonuçlarına göre, parlamentoda 8 parti temsil ediliyor: Sosyal Demokratlar (S), Muhafazakarlar (M), İsveç Demokratları (SD), Merkez Parti (C), Sol Parti (V), Hıristiyan Demokratlar (KD), Liberaller (L) ve Çevre Partisi (MP). Sol Parti’den milletvekili olarak seçilen Amineh Kakabaveh ise şu an bağımsız milletvekili olarak parlamentoda bulunuyor. Ancak Kürt Milletvekili Kakabaveh bu seçimlerde aday değil. Seçimlere parlamentodaki partiler dışında başka partiler de katılıyor. Oy oranları çok düşük olan bu partilerin yüzde 4 olan seçim barajını geçmesi beklenmiyor. 

Aşırı sağ ikinci sıraya yükseldi

NATO üyeliği için Türkiye ile Kürtler üzerinden pazarlığa devam eden ve birçok taviz veren İsveç'te oluşacak yeni siyasi yapı ise merakla bekleniyor. Son anketlerde aşırı sağ ikinci sırada bulunuyor. Anketler, hükümette bulunan Sosyal Demokrat Parti’nin yüzde 28’le birinci parti çıkacağını, aşırı sağcı İsveç Demokratların ise yüzde 20 oyla ikinci olacağını gösteriyor. Ana muhalefetteki ılımlı Muhafazakar Parti’nin ise yüzde 17 civarında oy alacağını ortaya koyuyor.

Magdalena Andersson ve Recep Tayyip Erdoğan 28 Haziran’da Madrid’te yapılan NATO zirvesinde anlaşmaya varmıştı. 

Andersson düşüşe geçti

Geçen yıl Stefan Löfven’in görevi bırakmasının ardından Magdalena Andersson, ülkenin ilk kadın başbakanı seçildi. NATO üyeliği için Erdoğan rejimiyle anlaşan Andersson’un son zamanlardaki performansı düşük bir seyir izliyor. Partisi Sosyal Demokratlar anketlerde hala birinci olmayı sürdürse de Andersson’un, tek başına hükümeti kurması mümkün görünmüyor ve kendisine yakın duran farklı çizgilerdeki partileri nasıl bir arada tutacağı ise merakla bekleniyor. 

Aşırı sağ yükselişe geçti

Aşırı sağcı İsveç Demokratları ise yükselişe geçmiş durumda ve şu an ülkenin ikinci büyük partisi olma yolunda. İlk 2010’da parlamentoya giren göçmen karşıtı parti 2018 seçimlerinden üçüncü parti olarak çıkmıştı. Aldığı yüzde 17.5 oyla siyasette ağırlığını koymaya başlayan parti, şimdi ise olası bir sağ hükümetin kurulmasında iş birliği yapılacak bir konuma geldi. 

Muhafazakarlar çok oy kaptırdı

Ana muhalefetteki Muhafazakarlar ise son dönemde aşırı sağ partiye çok oy kaptırdı. Bu seçimde yarışı aşırı sağcı partinin arkasından bitirmesi halinde ise Ulf  Kristersson’un lider koltuğunu kaptıracağına kesin gözüyle bakılıyor. 

Merkez Parti’den ittifak teklifi 

İsveç'te partiler sağ ve sol blok olarak seçimlere giderken bu seçimde, aşırı sağcı SD'nin oyunu artırması nedeniyle Merkez Partisi sol bloka geçti. Merkez Partisi lideri Annie Lööf, seçimler sonrası kurulacak hükümette SD'nin etkisinin olmaması için Sosyal Demokrat Parti ile koalisyon kurabileceklerini açıkladı. Lööf, bu koalisyonda ana muhalefetteki Muhafazakar Parti'nin de yer almasını istedi.

Sol Parti HDP’yle kardeş parti

Yüzde 10 civarında oyu olan Sol Parti'nin durumu ise Türkiye’de HDP’nin durumuna benziyor. Zaten HDP ile kardeş partiler. Şartları kabul edilirse Sosyal Demokrat bir hükümette yer almak istiyorlar. Fakat Sosyal Demokratlar, YPG’ye destek verilmesinden yana olan ve vekilleri bu desteğini YPG bayrakları  ile poz vererek açıkça ilan eden Sol Parti ile iş birliğini reddediyor. 

Yüksek faturalar hükümeti zorluyor

Partiler seçim kampanyalarında en fazla ülkede artan suç oranları ve çeteleşme, çevre ve iklim sorunları, sağlık ve bakım hizmetleri, eğitim ve savunma konularını gündeme getiriyor.

Elektrik faturalarındaki artışlar da muhalefetin hükümeti en fazla sıkıştırdığı konuların başında geliyor. Bu sene aşırı sağcı İsveçli Demokratların oylarını önemli ölçüde artırması ülkede göç ve göçmenlerle ilgili tartışmaların yoğunlaşmasına yol açtı.

Erdoğan’la pazarlık tepki çekiyor

Ayrıca NATO üyeliğine onay karşılığında Türkiye ile Kürtler üzerinden pazarlık yapılması ve Erdoğan rejimine muhaliflerin iadesi ve silah satışı ambargosunun kaldırılması gibi kimi sözlerin verilmesi de kamuoyunun tepkisini çekiyor. Andersson liderliğindeki Sosyal Demokratların anketlerde gerilemesinde bu tavizlerin etkili olduğu düşünülüyor. HABER MERKEZİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.