Eren: Planlı bir senaryo

Nahit Eren

Nahit Eren

  • Amed Barosu Başkanı Nahit Eren, Abdullah Zeydan’ın memnu haklarının iadesi kararının “önceden hazırlanmış bir senaryo” doğrultusunda geri alındığını söyledi.

Wan halkının yüzde 55 oranında desteğiyle Büyükşehir Belediye Eşbaşkanı seçilen Abdullah Zeydan’ın daha önce teslim edilen memnu haklarının seçimlerden iki gün önce Adalet Bakanlığı’nın itirazı ile geri alınarak, mazbatanın sandıktan ikinci parti çıkan AKP’li Abdulahat Arvas verilmesiyle halk iradesine yönelik yapılan darbeye yönelik hemen her kesimden itirazlar var. Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesi'nin tepkilere yol açan kararını değerlendiren Amed Barosu Başkanı Nahit Eren, yaşanan süreç için “seçim öncesinden planlanan ve seçim gününü bekleyen bir müdahale” ifadelerini kullandı. Daha önce kayyum atanarak insanların seçme hakkına, seçilenin ise seçilme hakkına müdahale edildiğini dile getiren Eren, seçme ve seçilme hakkına bu kez farklı bir müdahaleyle karşılaştıklarını ifade etti. Eren, “Bu defa yargı eliyle olan bir müdahale tarzıyla karşı karşıyayız. Bu hukuksuz bir karardır” dedi.

Kesinleşen karar

Mahkemenin daha önce memnu hakların iadesine dair verdiği kararın Yargıtay’a taşınmaması nedeniyle kesinleştiğini söyleyen Eren, mahkemenin aldığı ikinci kararın yine temyiz yolu açık olan bir karar olduğuna işaret ederek, “Abdullah Zeydan bir yıl önce memnu haklarını iade kararı alıyor. Aynı mahkeme karar veriyor, gerekçeli bir şekilde karar çıkıyor, kesinleşiyor. Ne hikmetse bir yıl sonra Adalet Bakanlığının istemi üzerine Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı seçimlerden önceki son iş gününün son saatlerinde aynı mahkemeye müracaatta bulunuyor. Bütün siyasi saikleri bir tarafa bırakalım, plan ve programı bir tarafa bırakalım, kesinleşmiş bir kararı mahkeme nasıl geri alabilir?” diye sordu. 

Yargıtay denetimi

Usulsüz bir kesinleşme varsa kaldırabileceğini, ancak yeni bir karar ihsas edilemeyeceğinin altını çizen Eren, şunları söyledi: “Eğer Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığının itirazı varsa Yargıtay’a gönderir ama seçimden önceki iş gününde bütün mahkeme heyeti yeniden bir karar için bir araya geliyor, iki saat içerisinde bir karar veriliyor. Karar hemen sisteme işleniyor ve Sayın Zeydan’ın adli sicil kaydına da işleniyor. Bu neye işaret? Birileri bu çalışma üzerinden Zeydan’ın başkanlığına müdahale etmeye çalışıyor. Süreç, tamamen hukuksuz. Bir mahkeme kendi kararını yargı denetimi, yani kanun yolu dediğimiz Yargıtay denetiminden geçmeden kaldıramaz. Zaten kararın içerisinde kararın Yargıtay denetimine tabii olduğu belirtiliyor.” 

Önceden hazırlanmış

Tüm yaşananların “önceden hazırlanan bir senaryo”nun devreye girdiğinin göstergesi olduğunu söyleyen Eren, AKP’li Abdulahat Arvas’ın avukatı tarafından secimin hemen ertesi günü yaptığı başvuruya işaret etti. Eren, “Wan’da yapılan itiraz, konuya vâkıf olanlar tarafından yapılmış bir itirazdır. Yani birbirinden haberdar, planlı bir durum var. İtirazın içeriğine de baktığınız zaman Wan halkının iradesine bir müdahale girişimi var. Van İl Seçim Kurulu’nun bu itirazları hukuki olarak reddetmesi gerekiyor” diye konuştu. 

Sıradanlaşmamalı

Baro Başkanı Eren, yaşanan durumun sıradanlaşmasına izin verilmemesi gerektiği uyarısında da bulundu. Eren, “Bölge iki seçim dönemidir maalesef kayyumlarla yönetiliyor, bir şekilde seçmenlerin sandığa giderek seçtiği kişiler kentleri yönetemiyor. Hep şunu söyleriz; seçme-seçilme hakkı, yani sandıkla gelenin sandıkla bırakması... Maalesef hukuksuzluklar, siyasi alandaki bu tür müdahaleler artık sıradanlaşıyor. Bunların sıradanlaşmasına izin vermememiz lazım. Yargının buna asla alet olmaması gerekiyor” ifadelerini kullandı. AMED

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.