Erivan'da siyasi kriz: Ordu istifa istedi

Dünya Haberleri —

.

.

  • Karabağ’ın Azerbaycan tarafından ilhak edilmesini içeren 10 Kasım anlaşmasından sonra siyasi kriz yaşayan Ermenistan’da ordu, Başbakan Paşinyan’ın istifasını istedi. Paşinyan çağrıyı  "darbe girişimi" olarak niteledi.

 

Karabağ’ın Azerbaycan tarafından işgal edilmesi nedeniyle Paşinyan’ın görevini bırakması gerektiğini savunan eylemcilerin protestosu ardından bu kez ordu güçleri Başbakan Nikol Paşinyan’ı istifaya çağırdı. Ermenistan Silahlı Kuvvetleri, Genelkurmay yardımcısının görevden alınmasından sonra bir bildiri yayımladı. Bildiride “Ülkenin bu kadar karmaşık olduğu bir durumda alınan bu tür bir karar, devlet karşıtı ve sorumsuzca bir adımdır. Ermenistan Başbakanı ve hükümeti Ermeni halkı için böylesi kritik ve ölümcül durumda yeterli kararlar alamıyor” denildi.

Genelkurmay başkanı görevden alındı

İstifa çağrısını ”darbe girişimi" olarak nitelendiren Paşinyan ise, destekçilerini sokağa çağırdı. Genelkurmay Başkanı Onik Gasparyan'ı görevden aldığını duyuran Paşinyan, Facebook hesabı üzerinden yaptığı açıklamada şunları söyledi: "Devrimi savunmamız gerekiyor. Çok zor bir durumdayız. Genelkurmay Başkanı'nı görevden alma kararı aldım. Şimdi en önemli görev, sivillerin ve halkın iktidarını korumaktır."

Karabağ Cumhurbaşkanı Arayik Harutyunyan ise yaşanan krizin aşılması için aracı olmaya hazır olduğunu açıklayarak “Yeterince kan döküldü, artık krizlerden sıyrılma ve kalıcı gelişme yoluna geçmenin zamanıdır” diye belirtti.

Muhalifler Paşinyan’ı sorumlu tutuyor

Karabağ’da yaşanan 43 günlük savaşın Azerbaycan işgali ile sonuçlanması nedeniyle Paşinyan hükümeti muhalefetin baskısı altında bulunuyor. Rusya’nın arabulucuğuyla imzalanan 10 Kasım anlaşması Ermenistan’ın önemli toprak kaybı yaşamasına neden olmuştu. Muhalifler, binlerce kişinin ölümüne ve göç etmesine neden olan savaş ardından yapılan ateşkes için, "Paşinyan ateşkese daha erkenden razı olsaydı, bu kadar büyük toprak kaybı yaşanmayacaktı" eleştirisini yaparak, süreçten Başbakanı sorumlu tutuyor.

Karabağ’daki gelişmelerden sonra muhalefet Paşinyan hükümetinin görevi bırakmasını istiyor. Anlaşma ardından muhalefet öncülüğünde düzenlenen gösterilerde Paşinyan hükümetinin istifasını istenmişti.   

ERİVAN

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.