‘Erkek arkadaşıyla konuştu’ diye katlettiler

Kadın Haberleri —

.

.

  • Celewla’nın Umm Hana köyünde ismi belirtilmeyen erkek, evlerinin bahçesinde erkek arkadaşıyla konuşan 16 yaşındaki kız kardeşi Luqa Habib’i silahla katletti.

HABER MERKEZİ

KirkukNow’da geçen habere göre, genç adam evlenmek istediği Luqa’yı defalarca ailesinden istedi. Kızlarının kuzenlerinden biriyle evlenmesini isteyen aile, Luqa’ya bu yönde baskı yaptı ancak genç kadın buna itiraz etti.

14 Şubat günü kız kardeşinin evin bahçesinde konuştuğunu gören Luqa’nın abisi, sıktığı üç kurşunla kız kardeşini katletti. Ardından babasıyla birlikte genci kelepçeledi, gece saatlerinde ise serbest bıraktı. 

Ölü bedene ‘bekaret testi’

Ailenin, Diyala’ya bağlı Bequba hastanesine kaldırdıkları kızlarının ölü bedenine ‘bekaret testi’ yaptırdığı, ‘namus’ deyip üstünü kapatmayı amaçladıkları belirtiliyor.

Celewla polisinin aynı gün Luqa’nın erkek arkadaşını ve abisini tutukladığı öğrenildi.

Davaları şeyh ve aşiret reisleri çözüyor

Tartışmalı bölgeler arasında yer alan Arap, Kürt ve Türkmenlerin yaşadığı yörede sorunları şeyhler ve aşiret reisleri ‘çözüyor’. Kadın katliamları da dahil toplumsal kaynaklı sorunlar dava edilmiyor. Şeyh ve aşiret reislerinin kararları mahkeme kararlarının üstünde tutuluyor. 
Diyala’da resmi olmayan verilere göre, 2020 yılında Celewla’da 120’den fazla kadına yönelik şiddet vakası kaydedildi. Xaneqîn’de kadın hakları alanında çalışma yürüten Emal Fuad, KirkukNow’a verdiği demeçte şunları belirtti: “Aşiret uzlaşması ile örtbas edilen, ‘utanç’ bahanesiyle kadınların öldürülmesiyle ilgili birçok vaka var. Kadınlar her zaman mağdur oluyor. Aşiretler ise kendi aralarında anlaşıyor. Bu adaletsiz bir çözüm. Daha çok kadınlara karşı uygulanan başka bir şiddeti temsil ediyor. Bu davalarda kanun belirleyici faktör olmalı, failler cezalandırılmalı, kararlar şeyhler ve aşiret liderleri tarafından verilmemelidir.”

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.