Erkek, devlet şiddeti protesto edildi

Kadın Haberleri —

Paris/ Foto: Selma Akkaya

Paris/ Foto: Selma Akkaya

  • Fransa ve Almanya’da 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele ve Dayanışma Günü dolayısıyla yürüyüş düzenleyen kadınlar, erkek-devlet şiddetine karşı özgürlüğün direnişle sağlanacağı mesajı verdi.

Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele ve Dayanışma Günü dolayısıyla Avrupa Kürt Kadın Hareketi TJK-E bir dizi eylem düzenledi. “Jin jiyan azadî: Jiyanê bipareze” sloganıyla Avrupa’nın birçok kentinde alanlara çıkan kadınlar erkek, devlet şiddetine, savaşa, işgale, kimyasal silah kullanımına karşı sesini yükseltti.

Zozan Serhad: ‘Özgürlük savaşılarak kazanılır’

Marsilya / Foto: Feyyaz Brusk

Fransa’nın Marsilya kentinde Jineoloji Komitesi, Enternasyonel Solidarite, Arin Mirkan Kadın Meclisi’nin Canebiere Meydanı’nda yaptığı ortak eylemlilikte kadınlar bir yürüyüş düzenledi.

“Jin jiyan azadî: Jiyanê biparêze”, “Women Defen Rojava” pankartıyla düzenlenen yürüyüşte kadınlar, üzerinde Sara, Rojbîn, Ronahî” ve “Jin jiyan azadî” yazılı mor önlükler ile kortej oluşturdu. Sık sık, “Jin jiyan azadî sloganları atan kadınlar, farklı tarihlerde katledilen kadınların döviz ve afişlerini taşıdı.

Marsilya / Foto: Feyyaz Brusk

Eylemde TJK-E adına konuşan Zozan Serhed, Önder Apo’nun yarattığı kadın özgürlük çizgisinin evrenselleştiğini kaydetti. Zozan Serhad, “Paris’te katledilen üç fidan, Cizîr’de katledilen Sêvêler, Silêmanî’de katledilen Nagihan Akarsel, İran’da devrime giden yolun mihenk taşı olan Jîna Amînî ve özgür dağlarda direnen, savaşan binlerce kadın, artık bizler için bu mücadelenin onur ölçüleri olmuştur. Bu kadınların izinden yürüyüp nasıl ki Şengal ve Rojava’yı özgürleştirdiysek bütün dünya kadınları için de mücadeleyi yükseltip kadınları özgürleştireceğiz. Kürt kadınlar bunu bütün dünyaya kanıtladı artık. Özgürlük verilmez, erk ve ataerkil devlet ve erkekle savaşılır ve kazanılır” dedi.

Konuşmalar ardından Canebiere’de yürüyüşe başlayan kadınlar  Le Plain’de Fransız kadınlarla birleşip Via Port’a miting düzenledi.

Paris / Foto: Selma Akkaya

Paris’te 60 bin kadın toplandı

Fransa’nın başkenti Paris’te “Hepimiz Nous Toutes Hareketi”nin  çağrıcısı 100 kadın örgütü Republique Meydanı’ndan Nation meydanına yürüdü. En önde Kürt kadınları, “Jin jiyan azadî Plaftormu” ile birlikte 60 bin kadın hep bir ağızdan “Jin jiyan azadî” sloganını attı. Yürüyüş öncesi kadın kırımına dikkat çeken kadınlar, beyaz bir bezin üzerine “kadın kırımına son, bu kadınlar görünmez olmayacak” yazısının üzerine katledilen kadınların isimlerini yazdı. İran’da kadın direnişini sembolize eden kadın saçları aynı bezde dalgalandırıldı. Gerçekleşen yürüyüş boyunca  Farsça, Kürtçe, “Jin jiyan azadî” sloganı atıldı. 60 bin kadının katılım sağladığı Paris yürüyüşünde, kadın kırımı, Fransa’da 2022’de katledilen 119 kadının isimleri eylem alanını doldurdu; şiddete ve patriarkaya karşı sloganlar birbirine eşlik etti.

Montpellier’de kadınlar şiddete hayır dedi

25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Mücadele Günü çerçevesinde, Fransa’nın Montpellier kentinde binlerce kadın bir araya geldi.

Fransız sol örgüt kadın temsilcileri ve feminist örgütlerin de destek verdiği eylemde bir araya gelen kadınlar “Jin jiyan azadî” sloganları eşliğinde kadına karşı şiddete hayır, dedi.

Düsseldorf / Foto: Piroz Gültekin

Düsseldorf’ta ‘Jin jiyan azadî’ sloganı yükseldi

25 Kasım dolayısıyla Almanya’nın Frankfurt ve Düsseldorf kentlerinde de kadınlar erkek, devlete şiddetini düzenlediklere eylemlerle kınadı. 

YJK-E’nin organize ettiği Düsseldorf’taki eyleme NRW eyaletine bağlı birçok kentten kadınlar katıldı. ‘Jin jiyan azadî: Jiyanê bipareze’ sloganı altında gerçekleştirilen eylemde Demokratik Alevi Kadınlar Birliği ise, "Kendine inan, güçlü ol, kendini özgürleştir" pankartıyla yürüdü. İranlı kadınlar ise  bütün politik tutsakların serbest bırakılmasını talep eden bir pankart taşıdı. Coşkulu geçen yürüyüşte sık sık ‘Jin jiyan azadî’ sloganları atıldı.

Frankfurt / Foto: Şahin Bozlar

Frankfurt’a devletin katlettiği kadınlar anıldı

Frankfurt’ta ise YJK-E Hessen Eyaleti, ADKH, Yeni Kadın, Women Defend Rojava bir yürüyüş düzenledi. Aşırı soğuğa rağmen yürüyen kadınlar Mirabel kardeşler, Sakine Cansız, Nagihan Akarsel, Jîna Amînî’nin fotoğraflarından oluşan dövizler taşıdı. Erkek, devlet şiddeti, savaş, işgal ve kimyasal silahlara karşı yürüyen kadınlar sık sık ‘Jin jiyan azadî’ sloganları attı. 

Frankfurt / Foto: Deniz Babir

Bileşenler, Jîna Amînî ve Nagihan Akarsel, Sakine Cansız, Deniz Poyraz, Dilan Doğan, Ebru Timtik ve bugüne kadar devlet zihniyeti ekseninde katledilen kadınlar ayrıca andı. ZORA kadın temsilcilerinin de destek verdiği yürüyüş Willy-Brandt-Platz meydanında son buldu.

Frankfurt / Foto: Şahin Bozlar

HABER MERKEZİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.