Erkek şiddet uyguluyor, yargı görmüyor

Kadın Haberleri —

.

.

  • Fransa’da cinsel saldırı ve şiddet suçlarına karşı yapılan şikayetlerin yüzde 86’sına adli merciler tarafından takipsizlik kararı verildiği, aile içi şiddet şikayetlerinde ise takipsizlik oranı yüzde 72 olarak kayıtlara geçtiği ortaya çıktı.

Kamu Siyaset Enstitüsü’nün 2012-2021 yılları arasındaki verileri incelemeye aldığı rapora göre, bu tarihler arasında cinsel saldırı ve cinsel suçlamalar ile ilgili yapılan 1 milyondan fazla şikâyet başvurusunun yüzde 86’sına adli merciler tarafından takipsizlik kararı verildi.

Cinsel saldırı ve aile içi şiddet olaylarına karşı 2017’den itibaren ortaya çıkan MeToo gibi farkındalık yaradan akımların şikâyet başvuru sayısını artırdığına dikkat çekilen raporda, kolluk kuvvetleri ile adli mercilerin söz konusu şikâyet dosyalarına daha ciddi bir şekilde incelemeye aldığı kaydedildi. Raporda bunun sonucu olarak 2017-2020 yılları arasındaki şikâyet başvurularından cezai işlem ile sonuçlanan dosya sayısında artış gözlendiği not düşüldü.

Öte yandan 2012 yılında aile içi şiddet davalarında verilen ortalama cezaların 5,4 ay olduğu ifade edilirken, yürütülen farkındalık eylemleri sayesinde söz konusu cezaların ortalamasının 2021 yılında 8 aya yükseldiği belirtildi. Aynı şekilde cinsel taciz suçlarında verilen cezaların 2021 yılında 6,8 aya, cinsel saldırı suçlarında 19,6 aya ve tecavüz olaylarında ise 29,6 aya yükseldiği raporda ifade edildi. PARİS

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.