Erkeklerin ömrü kısa değil uzun çıktı

Kadın Haberleri —

.

.

  • Yapılan araştırmaya göre “kadınların ömrü erkeklerden uzun” teorisi çöktü. Araştırmaya göre, bir erkeğin bir kadından daha uzun yaşama olasılığı yüzde 25-50 aralığında. Ama yinede hiçbir şey kesin değil.

Kadınların erkeklerden daha uzun yaşadığı hep söylene gelmiştir. Peki bu doğru mu? Gerçekten kadınlar erkeklerden daha mı çok yaşar? Danimarka’da yapılan bir araştırma bu soruya cevap aradı. 199 ülkede kadınların ve erkeklerin 200 yıl boyunca kayıtlara geçmiş yaşam sürelerine dair veriler incelendi. Verileri geriye doğru inceleyen araştırmacılar, erkeklerin kadınlardan uzun yaşama olasılığının ülkeden ülkeye değiştiğini saptadı. Danimarka’da yapılan ve BMJ Open dergisinde yayımlanan araştırmada, "Evli olan ve üniversite diploması bulunan erkeklerin, evli olmayan veya lise diploması bulunmayan kadınlardan daha uzun yaşama olasılığı yüksek" denildi. Diğer bir önemli tespit ise, bir erkeğin bir kadından daha uzun yaşama olasılığının yüzde 25-50 aralığında olması.

Araştırmada, gelişmiş ülkelerde erkeklerin kadınlardan daha uzun yaşama olasılığının 1970'lere kadar azaldığı ancak bu tarihten sonra tüm ülkelerde bu olasılığın yeniden arttığı tespit edildi.

Kadın-erkek yaşam sürelerinin, ülkelere göre  hesaplanmasının daha doğuru olacağı belirtilen araştırmada, "Erkekler kadınlar kadar uzun yaşamaz" sonucunu doğuran yorumların "basite indirgeyici" kaydedildi. Araştırmanın en önemli kısmı ise, “Erkeklerin beklenen yaşam süresinin genel olarak kadınlarınkinden daha düşük olmasına ve her yaşta erkek ölüm oranlarının daha yüksek olmasına rağmen, erkeklerin kadınlardan daha uzun yaşama olasılığı yüksek" tespiti oldu.

HABER MERKEZİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.