
Amed Belediyesi Eşbaşkanları Gültan Kışanak ve Fırat Anlı’nın gözaltına alınması sonrası polisin ablukaya aldığı Büyükşehir Belediyesi önündeki eylem sürüyor.
Önceki gün polisin saldırılarına rağmen Amed halkının başlattığı direniş ve nöbet eylemi, gece de devam etti. Lise Caddesi üzerinde Halkların Demokratik Partisi (HDP) Şirnex (Şırnak) Milletvekili Ferhat Encu, Colemêrg (Hakkari) Milletvekili Selma Irmak, Sêrt (Siirt) Milletvekili Besime Konca, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) yöneticileri, belediye çalışanlarının yanı sıra yüzlerce yurttaş bekleyişini sürdürdü.
Çalışanlar iş bıraktı
Birim amirlerinin çoğunun gözaltına alınması üzerine belediye personeli dün sabah iş bıraktı. İş bırakma eylemi kapsamında belediye otobüsleri çalışmazken, temizlik işçileri de çöpleri toplamadı.
Amed Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Zülküf Karatekin, DİSKİ Genel Müdür Yardımcısı Kemal Buluş, Yatırım ve İnşaat Daire Başkanı Harun Vural, Belediye Meclis Üyesi Nadir Bingöl, Büyükşehir Belediyesi Makine İkmal Şefi Fikret Fidan, Su Kaçak Kontrol Şube Müdürü Nejat Akyüz, Amed Büyükşehir Belediyesi çalışanları Sultan Şafak, Fırat Düzgün, Hafnaz Sadak, Ahmet Balda, Gülistan Ensarioğlu, Rıfat Roni, Nurettin Bolkan, Hacı Çetin, Halime Narınç, İskender Demir gözaltına alınmıştı.
Açıklama öncesi
Polisin abluka altında olmasına karşı başlatılan nöbet eylemi kapsamında yapılacak açıklama için halk belediye binasına akın etmeye başladı. Çok sayıda yurttaşın yanı sıra iş bırakan belediye çalışanları da belediye binasından çıkarak Ali Emiri Sokak’ta toplandı. Belediye binasının önü tamamen demir bariyerlerle kapatılırken, bariyerlerin arkasına yüzlerce çevik kuvvet polisi ve zırhlı araç yerleştirildi. Belediye önünde halk ablukaya rağmen toplanmayı sürdürdü. Öte yandan aylardır Gevran Caddesi üzerinde bulunan polis arama noktaları kaldırılırken, belediyeye yakın noktalara polisler konuşlandırıldı. Alan üzerinde ise helikopter hareketliliği yaşandı.
Demirtaş açıklama yaptı
Yurttaşların sayısı her geçen dakika artarken, Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eşbaşkanı Leyla Güven, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eşbaşkanı Kamuran Yüksek ve Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Eş Sözcüsü Ertuğrul Kürkçü belediyeye geldi. Araçlarıyla belediye binasına geçen siyasetçiler, polis tarafından kanunsuz biçimde tahrip edilerek aranan belediye binasında inceleme yaptı. Burada belediye yetkilileri ile görüşme gerçekleştiren siyasetçiler, daha sonra dışarı çıkarak, toplanan halkın yanına geçti.
Belediye karşısındaki caddede toplanan binlerce yurttaş, “Direne direne kazanacağız” ve “Baskılar bizi yıldıramaz” sloganlarını yükseltti. HDP milletvekilleri ile DBP’li belediye eşbaşkanları da alana geldi. Polisin zaman zaman müdahale edileceği yönündeki anons yapmasına da yurttaşlar sloganlarla karşılık verdi.
Demirtaş’ın konuşmasından satır başları şöyle: “Bu hukuksuzluğun başladığı ilk dakikadan bu yana sahiplenmenizden dolayı partimiz adına hepinize teşekkür ediyorum. Öncelikle iki günden bu yana Kürdistan’ın hiçbir şehrinde internet yok. Muhalif televizyonlara el konulmuş, gasp edilmiş durumda. Basın emekçisi arkadaşlar çekim yapıyorlar ama merkezleri Saray’ın korkusundan burada olup bitenleri yayınlayamayacak.
Zorbalığı duyuracağız
Ama biz ev ev dolaşacağız. Gerekirse gece sabaha kadar dolaşacağız. İnsanlarımızın ellerine sarılacağız. Çünkü en etkinli iletişim yolu gözdür göz. Birbirimize bakacağız. Medya kanalları kapatıldıysa ağzımızı tutacak halleri yok. Ev ev çalışıp bu zorbalığı duyuracağız.
Yaşananlar sıradan değil
Bu yaşananları sıradan bir durum gibi kabul etmeyeceğiz. Ortada yargı diye bir şey yok. AKP’nin hukuk komisyonu beni niye yargılıyor. Böyle bir savcıya ifade vermek zorunda mıyız? Saray’ın perspektifi ile hareket eden savcılara karşıyız biz.
Büyük terör sizsiniz
Müfettişler kaç gündür şuradan çıkmadılar. Bir kuruşun buradan çıktığını ispatlayın görelim. Bunların hepsi yalandır. Böyle bir şey yok. Belediyeleri terör üssü haline getirmişler de el koyuyorlarmış. Ya sizden daha büyük terör yok. IŞİD’i besleyen siz, Nusra’yı besleyen sizsiniz. Kamyon kamyon silahlar gönderen sizsiniz.
İade edilene kadar
Şimdiye kadar diyorduk ki erken seçim yapalım. Ama erken seçim yok kardeşim, kusura bakma. Şimdi belediye başkanlarımız göreve iade edilene kadar direniş var, mücadele var. Yok öyle yağma. Sizler kendinize güveniyorsanız erken seçim yapalım dedik. Kayyum atamayın, el koymayın halk karar versin, dedik. Şimdi artık erken seçim değil, biz belediye başkanlarımızın iadesini istiyoruz. Çaldığınız gasp ettiğiniz halk iradesini geri vereceksiniz. Böyle bir anlayışa boyun eğmiyoruz.
Kendi kanunlarına uymuyor
Belediye başkanları kanunları çiğnemiş diyorlar. Avukatın girmesi yasak, belediye personelinin girmesi yasak. Polis tek başına orada arama yapıyor. Senden daha fazla kanun dışı hareket eden yok. 5 gün avukat görüşü yasağı var. 19 gündür zaten Diyarbakır İl Eşbaşkanlarımız başta olmak üzere bütün ilçe yönetimlerimiz gözaltında. Daha tek bir soru sormuş değiller, ifade alınmıyor.
Mafya hukuku bile yok
Mafyanın bir hukuku vardır. Bunda o hukuk yok. Mafyanın bir saygınlığı vardır bundan o da yok. Ne kanun tanır, ne hukuk tanır, ne anayasa tanır ne de siyasi ahlak tanır. Böyle bir adama biz mecbur muyuz boyun eğmeye? Onun önünde biat etmeyen boyun eğmeyene de bedel ödetmek istiyorsa biz bedel de öderiz. Özgürlüğümüz için her türlü direnişi ortaya koyarız. Haksız olan, kanun dışı davranan sensin.
Şiddeti körüklediniz
Buyurun birlikte gidip yargılanalım. Sana da sorsunlar bize de sorsunlar. Para sayma makinelerini, ayakkabı kutularını, IŞİD’e gönderdiğin silahları, emir vererek katlettiğin gençleri sana da sorsunlar bana da sorsunlar. Cevaplayamayacağımız hiçbir şey yok. Halkımızın karşısında anlımız açıktır. Kimsenin parasını çalmadık. Asla bir insanın ölmesini istemedik. Bizim vicdanımız rahat. Sizler şiddeti körüklediniz. Siyasetin önünü tıkadınız.
Geri adım yok
Herkes her yerde altını çizerek söylüyorum; barışçıl demokratik hakkını protesto hakkını 81 ilde kullanmalı, her yerde partililerimiz sokakta olmalıdır. Bunda tereddüt bile gösterilmemelidir. Hukuksuzluk var ortada gayri meşru bir durum var ortada. Asla boyun eğemeyiz. Normalmiş gibi davranamayız. 81 ilde kim hangi güçle sokağa çıkabiliyorsa bütün arkadaşlarımız çıkacaklar. Geri adım atmak yok.
Boynumuzun borucudur
Amed halkı da sadece burada değil bulunduğu her yerde gösteri hakkını kullanabilir. İrademize sokakta sahip çıkarız. Bize karşı şiddet kullananlar aklını başına alsınlar. Halk kurbanlık koyun değildir. Gösteri yaptı diye milletvekillerini, kadınları, gençleri yerde sürüklemenin hiçbir kanunda, hukukta yeri yoktur. Haksızlığa karşı durmak boynumuzun borcudur.”
Konuşmaların ardından kitle sık sık, “Baskılar bizi yıldıramaz” sloganı attı. Ardından Demirtaş ve Yüksek ile beraberindeki heyet gözaltında tutulan Fırat Anlı ve Gültan Kışanak’ın evlerine ziyarette bulunmak için yola çıktı.
Halkın belediye önündeki bekleyişi ise sürdü.
AMED
KJA da basıldı

Amed’deki Kongreya Jinên Azad (KJA) Genel Merkezi’ne polis tarafından baskın düzenlendi. Merkez Peyas (Kayapınar) ilçesi Diclekent semtindeki dernek binasının bulunduğu bölgeyi ablukaya alan polis, içerde arama yaptı.
Kongreya Jinên Azad (KJA) Dönem Sözcüsü Ayla Akat Ata’nın önceki gün Amed Büyükşehir Belediyesi önünde düzenlenen protestoda gözaltına alınması ardından sabah saatlerinde KJA’nın Genel Merkezi’ne polis tarafından baskın düzenlendi. Baskınla eş zamanlı olarak Ata’nın Amed’deki evine de giden polisler, arama yaptı. Merkez Peyas (Kayapınar) ilçesi Diclekent semtindeki dernek binasının bulunduğu bölgeyi ablukaya alan polis, içerde 3 saat arama yaptı.
KJA binasında arama sürerken bina özel harekat timleri ve zırhlı araçlarla kuşatmaya alındı. Aramada KJA dergilerine, Sakine Cansız’ın ‘Hep Kavgaydı Yaşamım’ kitabı ile posterine, Öcalan’ın fotoğrafına, KJA dernek kayıt defteri, Jineloji dergisi, bilgisayarların hard disklerine el konuldu.
Aramaların ardından binadan ayrılan polisler, görüntü almaya çalışan gazetecilere engel olmak istedi. Halkların Demokratik Partisi (HDP) milletvekilleri Besime Konca ve Leyla Birlik’in araya girmesi ile kısa süreli tartışma yaşandı. Polislerin tutumuna tepki gösteren vekiller, gazetecilerin görüntü almasından neden rahatsız olduklarını söyleyerek, gazetecilerin görevlerini yaptıklarını dile getirdi.
KJA’da yapılan aramaların ardından polisler binadan ayrıldı.
İnternet hatları yine kesildi
Amed Büyükşehir Belediye Eşbaşkanlarının gözaltına alınmasından sonra tepki ve protesto gösterilerinin önüne geçmek için Kürdistan genelinde sabit ve mobil internet hatları yeniden kesildi.
Kürdistan genelinde önceki gün mobil ve sabit internet hatlarında yaşanan internet kesintisi 22.00 sıralarında sona ererken, sabah erken saatlerde yeniden kesinti başladı. Turkcell, Vodafone ve TürkTelekom internet hatları sabah saatleri itibariyle erişime kapalıydı. Sabit internet hatları da hizmet vermedi.
Tepkileri engellemek için
İnternet kesintisinin hiçbir teknik ve altyapı sorunuyla alakalı olmadığı, kesintinin Amed’de Büyükşehir Belediye Eşbaşkanları Gültan Kışanak ve Fırat Anlı’nın gözaltına alınmasından sonra yaşanması, tepki ve gösterilerin önüne geçmek için hükümetin talimatıyla yapıldığı kaydedildi. Kesintiyle, Amed’de olup bitenlerin kamuoyuna yansımaması, tepkinin oluşmaması ve halkın eyleme geçmemesinin amaçlandığı belirtildi.
Ankara Üniversitesi (AÜ) Hukuk Fakültesi’nden Yrd. Doç. Dr. Kerem Altıparmak, söz konusu uygulamanın hiçbir yasal dayanağı olmadığını söyledi. İnternet erişimi ile ilgili olarak 5651 sayılı yasada düzenlendiğini hatırlatan Altıparmak, “İnternetin toptan engellenmesi gibi bir olasılık ne bu yasada ne de başka bir yasada düzenlenmiyor. Fiili bir uygulama olduğunu görüyoruz” dedi.
‘Sorumlusu yok’
Erişim engeline ilişkin resmi ağızdan açıklamalar yapılmadığına dikkat çeken Altıparmak, “Kimse biz erimişimi engelledik, demiyor. Bunun bir sorumlusu olalı. Yaşananları takip etmeli. Ancak şu anda bir sorumlusu yok” dedi.
Altıparmak, Kürt illerindeki yurttaşların habere erişim hakkından, özel hayatın gizliliğine kadar birçok hakkının erişim engeli ile ihlal edildiğini söyledi. Altıparmak, yurttaşların savcılıklara başvuru yaparak konu hakkında açıklama talep edebileceğini ekledi.
İradelerine sahip çıkıyorlar

Gültan Kışanak ve Fırat Anlı’nın gözaltına alınmasını, iradelerine dönük saldırı olarak gören Kürtler ve dostları, birçok merkezde sokağa çıktı. Eylemlerde, AKP’nin bu adımlarıyla ülkeyi uçuruma sürüklediğinin altı çizildi.
WAN
Sanat Sokağı’nda HDP ve DBP il örgütlerinin çağrısıyla bir araya gelen yüzlerce kişi, eşbaşkanların gözaltına alınmasını ve belediyeye yönelik baskını protesto etti. Eyleme Wan Büyükşehir Belediye Eşbaşkanı Bekir Kaya, HDP Wan Milletvekili Lezgin Botan, KJA, Barış Anneleri Meclisi üyeleri ve yüzlerce yurttaş katıldı. “Baskılar bizi yıldıramaz”, “Gün gelecek devran dönecek AKP halka hesap verecek” sloganlarının atıldığı eylemde konuşan HDP İl Yöneticisi Yunus Parin, hükümetin baskı politikaları sonucunda bir yıl içinde 27 belediye eşbaşkanının çeşitli gerekçelerle tutuklandığını, 34 belediye eşbaşkanının görevden alındığını, 7 belediye eşbaşkanı hakkında arama kararı çıkarıldığını şu an ise 7 belediye eşbaşkanının gözaltında tutulduğunu söyledi.
Kürdistan’da DBP’li 28 belediyeye kayyım atandığını hatırlatan Parin, “Tüm bu hukuk ve insanlık dışı işleri yapan, halkın meşru iradesini tanımayan bir hükümet asla meşru olamaz. AKP hükümeti uyguladığı politikalarla meşruiyetini yitirmiştir” dedi. AKP’nin zulmüne karşı halk direnişinin hak olduğunu söyleyerek, “Buradan bir kez daha sesleniyoruz. Eşbaşkanlarımızı Gülten Kışanak ve Fırat Anlı da dahil olmak üzere gözaltına alınan ve tutuklanan bütün arkadaşlarımızı derhal serbest bırakın” dedi.
Süresiz eylem başlattıklarını duyuran Parin, her gün saat 11.00’da Sanat Sokağı’nda eylem yapacaklarını söyledi.
Eşbaşkanların gözaltına alınması Wan’ın Ebex (Çaldıran) ilçesinde de HDP ve DBP öncülüğünde belediye binası önünde yapılan eylemle protesto edildi.
AGIRÎ
Gözaltılar, Agirî’de (Ağrı) HDP il binası önünde yapılan basın açıklamasıyla protesto edildi. Açıklamaya HDP Agirî Milletvekili Berdan Öztürk, HDP, DBP, KJA ve Agirî Belediyesi çalışanları katıldı. “Amed hepimizin iradesidir, irademize dokunma” yazılı pankartın taşındığı açıklamada konuşan HDP İl Eşbaşkanı Yılmaz Dursun, Kürt halkına kirli savaşı reva görenlerin bedelini ödeyeceklerini söyleyerek, “Belediyelerimize kayyım atayanlar, belediye eşbaşkanlarımızı tutuklayanlar, milletvekillerimizin dokunulmazlıklarını kaldıranlar, Kürt halkına cezaevlerini reva görenler çaresiz çırpınışlarının sonunu yaşayanlardır. Ayakta ve sokakta olmaya devam edeceğiz” dedi.
MÛŞ
Mûş’ta da HDP ve DBP il örgütleri öncülüğünde, HDP il binasında basın açıklaması yapıldı. HDP Mûş Milletvekili Burcu Çelik Özkan’ın da katıldığı açıklamada konuşan HDP İl Eşbaşkanı Mensur Işık, AKP hükümetinin kirli yöntemlerle sonuç alamayacağını vurgulayarak, mücadelenin süreceğini söyledi.
RIHA
DBP ve HDP Riha il örgütleri Gültan Kışanak ve Fırat Anlı’nın gözaltına alınmasını DBP il binası önünde yapılan ortak açıklama ile protesto etti. Açıklamada konuşan DBP İl Eşbaşkanı Yasemin Kılıç, tek kişi kalsalar dahi direneceklerini dile getirdi, “kimsenin mücadelemizden şüphesi olmasın” dedi.
ADANA
HDP İl Örgütü tarafından İnönü Parkı’nda yapılan açıklamaya HDK, Barış Anneleri, MKM, MEYADER temsilcilerinin yanı sıra çok sayıda kişi katıldı. “Halkın iradesi teslim alınamaz” pankartının açıldığı açıklamada, tepkiler atılan “Baskılar bizi yıldıramaz” ve “Direne direne kazanacağız” sloganları ile gösterildi. Burada konuşan HDP İl Eşbaşkanı Hüseyin Beyaz, bu gözaltıların Amed Büyükşehir Belediyesi’ne kayyım atamanın bir hazırlığı olduğunu ifade etti. Darbe rejimi ile karşı karşıya olduklarını ifade eden Beyaz, “Saldırılar Kürt halkının demokratik direnişiyle boşa çıkacaktır. Her gün sokakta olacağız” dedi.
ANTALYA
Antalya’da da HDP İl Örgütü tarafından gerçekleştirilen protesto HDP il binası önünde yapıldı. Açıklamaya çok sayıda yurttaş katılırken, “İrademe dokunma, eşbaşkanlarıma dokunma” pankartı açıldı, “Zulme karşı direniş haktır” dövizi açıldı.
HATAY
Hatay’ın İskenderun ilçesinde ise İskenderun İlçe binası önünde bir araya gelen HDP’liler ve destek veren yurttaşlar, Anlı ve Kışanak’ın gözaltına alınarak belediyenin ablukaya alınmasına tepki gösterdi. HDP İlçe Eşbaşkanı Ahmet Çağan, tüm kesimlere mücadele çağrısında bulundu.
XARPÊT
Kışanak ve Anlı’nın gözaltına alınması Xarpêt’te (Elazığ) DBP öncülüğünde protesto edildi. DBP İl Örgütü binası önünde yapılan açıklama, oturma eylemi sonrası alkışlarla bitirildi.
ÊLİH
Êlih’te (Batman) KJA, HDP ve DBP yaptığı ortak basın açıklamasında Kışanak ve Anlı ile KJA Dönem Sözcüsü Ayla Akat Ata’nın gözaltına alınmasını kınadı. Gülistan Caddesi’ndeki İnsan Hakları Anıtı önünde yapılan açıklamaya HDP Êlih Milletvekilleri Ayşe Acar Başaran ve Mehmet Ali Aslan ile DBP, HDP ve KJA’lı kadınlar ile çok sayıda yurttaş katıldı. Eylemde “İrademe dokunma” pankartı açıldı. KJA Êlih Dönem Sözcüsü Songül Korkmaz, “Mücadelemizi sonuna kadar sürdüreceğiz” dedi.
MANİSA
HDP Manisa il örgütü öncülüğünde Yunus Emre ilçe örgütü önünde yapılan basın açıklamasında konuşan HDP İl Başkanı Ahmet Ertaş, “Bu kirli politikadan vazgeçin” diye seslendi.
COLEMÊRG
Colemêrg’in (Hakkari) Gever DBP ilçe binasında gerçekleştirilen basın toplantısında, eşbaşkanların gözaltına alınması protesto edildi. Açıklamaya, HDP Milletvekili Abdullah Zeydan, Belediye Eşbaşkanı Adile Kozay, DBP ve HDP’li yöneticilerin yanı sıra çok sayıda kişi katıldı.