TÜİK’in gelir ve yaşam koşulları araştırmasına göre, gelir dağılımı eşitsizliği ve yoksullukta Kürt illeri yine birinci sırada. 

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 2016 yılı Gelir ve Yaşam Koşulları Araştırması Bölgesel Sonuçları’nı açıkladı. Sonuçlarına göre, ortalama yıllık eşdeğer hanehalkı kullanılabilir fert geliri 19 bin 139 lira olarak hesaplandı. Ülkede yıllık geliri 7 bin lira civarında olan yoksul sayısı 11 milyon olarak ölçülürken, yıllık geliri 8 bini biraz aşan yoksulların sayısı da 16 milyon kişiyi buldu.

 

Kürt illeri yoksuluk kıskacında


Ortalama yıllık eşdeğer hanehalkı kullanılabilir fert gelirinin en düşük olduğu bölgeler  8 bin 679 TL ile TRC3 (Mardin, Batman, Şırnak, Siirt), 8 bin 794 TL ile TRC2 (Urfa, Amed) ve 11 bin 088 TL ile TRB2 (Van, Muş, Bitlis, Hakkari) şeklinde sıralandı.

 

Denge iyice bozuldu

 

Gelir dağılımı eşitsizliğinde ise başı Adana ve Mersin çekiyor.  Gini katsayısı (Gelir dağılımı eşitsizliği ölçütü), Türkiye’de 2016 itibarıyla 0,404 iken, bu değerin en düşük olduğu bölgeler; 0,315 ile TR81 (Zonguldak, Karabük, Bartın), TRA1 (Erzurum, Erzincan, Bayburt) ve 0,317 ile TR42 (Kocaeli, Sakarya, Düzce, Bolu, Yalova) oldu.

 Gini katsayısının en yüksek olduğu bölgeler ise 0,414 ile Adana, Mersin; 0,413 ile İstanbul ve 0,412 ile Van, Muş, Bitlis, Hakkari şeklinde sıralandı.

 

Zengin daha çok zengin oldu

2016’da Türkiye’deki en zengin yüzde 20’lik grubun geliri, en yoksul yüzde 20’lik grubun gelirini 7,7’ye katladı. Gelire dayalı göreli yoksulluk oranının en yüksek olduğu bölgeler; yüzde 15,9 ile Adana, Mersin, yüzde 14,7 ile Antalya, Isparta, Burdur ve yüzde 14,2 ile Tekirdağ, Edirne, Kırklareli oldu.

Göreli yoksulluk oranının en düşük olduğu bölgelerse yüzde 5,1’le Zonguldak, Karabük, Bartın; yüzde 7,7 ile Manisa, Afyon, Kütahya, Uşak ve yüzde 7,8’le Trabzon, Ordu, Giresun, Rize, Artvin, Gümüşhane olarak sıralandı.


ANKARA