Eski korucuların ailelerinden çağrı

  • Şırnak’ın Beytüşşebap ilçesinde silah bırakan korucuların aileleri, Zap, Metîna ve Avaşîn’e sürülen koruculara “silah bırakma” çağrısı yaptı. 

 

Devletin baskı ve dayatmaları sonucu 1994'te korucu olmak zorunda kalan Veli Bal, oğlu Recep Bal’ın PKK’ye katılması üzerine 2001'de silah bıraktı. 2007’de tutuklanan Recep Bal’a, 22 yıl hapis cezası verildi. Veli Bal’ın eşi 65 yaşındaki Eydê Bal, korucuların saldırılara katılmasına tepki göstererek, “Kürt halkı öldürülüyor. Buradaki korucular sınıra gidip savaşa katılıyor. Tüm korucular silah bırakmalı. Kardeş kardeşi öldürsün istemiyoruz. Ne zamana kadar halka ihanet edecekler. Bugün korucular devletin oyuncağı haline geldi. Kimse kendi halkına ihanet etmemeli. İhanetle hiçbir şey elde edilmez” diye seslendi. 

Devlet baskıları sonucunda korucu olan ve oğlunun tutuklanmasının ardından 2009'da silah bırakan Abdulhakim Ataman’ın eşi Esmer Ataman (50), “Biz hep koruculuk sistemine karşıydık ama mecbur kaldığımız için yaptık. Yaşanan bu zulümden kaynaklıda eşim koruculuğu ve silahı bıraktı. Eşim koruculuğu bıraktığı için devlet kendisine fazla baskı yapıyordu” dedi. Evlerine birçok kez baskın yapıldığını söyleyen Ataman, şunları kaydetti: “Bizlere zulüm uyguluyorlar. Eşim silah bıraktığında da kendisine ‘birileri mi seni tehdit ediyor, ondan mı silah bıraktın’ diye soruyorlardı. Eşim kimsenin onu tehdit etmediğini ve kendisi silahı bıraktığını söyledi. Koruculuğu bıraktı ve bıraktığı için pişman değil. Bıraktığı için çok sevindik. Biz ölüm ve savaş istemiyoruz. Bir korucu nasıl eline silah alır ve savaşmaya gider. O da Kürt. Nasıl bunu yapabiliyorlar? Korucuların yaptığı ihanettir. Koruculuğu bırakıp başka bir iş yapsınlar.”

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.